10 de des. 2006

Ib3.cat, vist i no vist!

Ho vaig saber en aquest fòrum, i ja vaig dir que la notícia em semblava sorprenent. Aquesta setmana es donava a conèixer que la Televisió de les Illes Balears adoptava el domini .cat per a la seva web oficial, una decisió que hauria de ser un fet normal en una televisió on la llengua catalana hi és present en bona part de la programació, tot i no ser ni molt menys el mitjà per a la normalització lingüística que hauria de ser sinó més aviat el contrari. La televisió balear havia d'esser així accessible a través dels dominis .com, .info, .org i ara el .cat, que redireccionaven automàticament el visitant cap al .es, el seu domini habitual.

El domini .cat, però, no ha durat activat ni dos dies després que el diari radical El Mundo, sempre vigilant de la submissió de les colònies illenques a l'Estat castellà, posés el crit al cel davant de tal expressió de normalitat. Segons sembla, el President Matas hauria donat ordres expresses que cap organisme depenent del Govern utilitzi el .cat a internet, i la Directora General d'Ib3, Maria Umbert, ha declarat que la contractació del domini lingüístic .cat s'havia realitzat per criteris tècnics per evitar la intromissió de la pirateria, però que no tenia coneixement que s'hagués activat. Per açò, la directora ha donat instruccions per deixar inactiu el domini i sembla que ara la televisió pública podria renunciar al lloguer del .cat pel 2007, pel que es correria el risc que aquest fos contractat pels "pirates" informàtics.

Un exemple ben diferent del del President del Parlament de les Illes Balears, en Pere Rotger, que manté el domini .cat a la web del parlament http://www.parlamentib.cat/ malgrat la pressió mediàtica de l'edició local del diari dirigit per Pedro J. Ramírez i el disgut d'amplis sectors del Partit Popular i dels representants socials del colonialisme castellà a Mallorca. Sens dubte persones com en Pere Rotger i altres militants i simpatitzants del PP de les Illes conformen un potencial nacional mal encarrilat (Bernat Joan), que perpetuen la dependència de l'opció política conservadora majoritària de les Balears als interessos de Castella.



4 comentaris:

Anònim ha dit...

Diues coses interessants, talaiòtic. Ja era hora que qualcú rallàs des d'un punt de vista desacomplexadament menorquí. T'afegesc als meus preferits.

Talaiòtic ha dit...

Gràcies, Panxa Rotja, pel teu comentari i per afegir-me als teus preferits. Ets molt amable.
Esper estar a l'alçada de les teues expectatives...
Per cert, quin nom més divertit que tens!

Anònim ha dit...

amb l'entrada de l'esquerra això ja s'ha arreglat!
Ja tenim IB3.CAT!!!!

Talaiòtic ha dit...

Anònim, gràcies per la informació, però ho acab de provar i no funciona del tot. L'adreça s'accepta però es redirecciona al .es automàticament.