La campanya electoral per elegir els 8 diputats de la circumscripció de les Illes Balears i 1 Senador per la circumscripció de Menorca a les Corts de la Gran Castella ja ha començat. M'ho he estat pensant, però he decidit que aniré a votar. I votaré Unitat per les Illes al Congrés i en blanc al Senat. És cert que són moltes les raons per no anar a votar o votar en blanc o nul, com el sistema de partits i de llistes tancades, o el desprestigi de la política (de molts polítics!), i sobretot perquè per mi a l'Estat castellà no hi hem d'anar a fer res més que dir adéu. La decisió no és fàcil i segurament contradictòria, però ateses les circumstàncies actuals no em semblaria bé renunciar als meus drets polítics individuals com a ciutadà perquè no tenim ni garantits ni respectats els drets col·lectius com a poble. I més si precisament l'exercici d'aquest dret individual pot servir per deixar clar precisament que reclamam aquests drets que ara no tenim reconeguts legalment.
El debat a la blogosfera del Principat sobre el vot nul, en blanc i l'abstenció per expressar la voluntat política de trencament amb l'Estat castellà m'empenyia a fer el mateix (de fet, a seguir fent allò que ja he fet fins ara), però em resulta evident que tot i l'impuls que dóna i ha de donar el Principat al conjunt dels Països Catalans, allà les propostes responen a una situació política diferent de la d'aquí, on la presència de partits autòctons té més tradició i on es cerca la unitat d'acció del sobiranisme polític per damunt de partidismes. Aquí, el fet que per primera vegada hi hagi possibilitats de tenir un representant polític al Congrés castellà que no sigui d'un dels partits hispànics instal·lats a la colònia balear representa una novetat que no puc - no vull - desaprofitar. Precisament n'Alexis Vizcaino ho deixa clar quan diu que "El 9 voto en blanc perquè no visc a les Illes". I ja vaig dir en el moment que es va conèixer la formació d'Unitat per les Illes, amb Pere Sampol com a candidat, que no crec que haguem d'anar a reclamar res a Madrid, sinó que el que pens que és més important és l'efecte polític que pot tenir entre molts ciutadans illencs tenir aquesta veu pròpia i independent del PPSOE.
En Pere Sampol ha de competir en els cartells amb en ZP i n'RJ, perquè de fet els candidats locals dels partits hispànics la majoria dels qui els votarà ni saben qui són, i aquesta és una batalla desigual. La situació actual de repartiment d'escons entre els dos partits colonials també perjudica la presència visual del candidat d'Unitat per les Illes a les tanques publicitàries del carrer (on a més la batalla per arrebassar els cartells dels contraris ja és en marxa) i als mitjans de comunicació. Dels efectes del bipartidisme i de vots útils i inútils en parlen en Nel Martí i na Maite Salord als seus blocs.
Parlant de cartells, n'he vist aquests dies per Ciutadella un del Partit Espanyol amb la frase "Si vivim junts, decidim junts". La va pronunciar en ZP en el debat amb el Lehendakari al Congrés amb motiu de la Proposta del Govern Basc per la Convivència a Euskadi o Nou Estatut Polític d'Euskadi, conegut com a Pla Ibarretxe, que va ser rebutjat per la cambra de la Gran Castella. La resposta del president basc no podia ser millor ni més exacte: "Hem de poder decidir si vivim junts". I aquesta és la principal petició que faig a Pere Sampol com a candidat dels menorquins i de tots els illencs no sotmès als interessos dels partits colonials, que més enllà de la denúncia de l'espoli econòmic que patim, del maltracte a la nostra llengua, de les gestions que pugui fer davant l'administració de l'Estat, no perdi de vista que el meu vot serà perquè deixi clar que a les Illes Balears també volem decidir amb qui volem viure o no.
Pel que fa a l'urna al Senat, el meu vot serà en blanc. En aquest cas la circumscripció electoral és Menorca i s'elegeix un únic Senador que sigui quin sigui serà d'algun partit colonial. A més, la inutilitat d'aquesta Cambra, que explica molt bé en Nel Martí al seu article Què en feim del Senat? és un element definitiu per expressar de forma activa el meu rebuig a aquesta institució i els dos candidats que es disputen l'escó.
L'article 96 de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny del Règim Electoral General descriu el vot nul i en blanc en els següents termes:
1. És nul el vot emès en sobre o papereta diferent del model oficial, així com l'emès en papereta sense sobre o en sobre que contengui més d'una papereta de distinta candidatura. En el supòsit de contenir més d'una papereta de la mateixa candidatura, es computarà com un sol vot vàlid.
2. En el cas d'eleccions al Congrés dels Diputats, al Parlament Europeu, als Ajuntaments i els Consells insulars seran també nuls els vots emesos en paperetes en les que s'hagi modificat, afegit, senyalat o tatxat noms dels candidats compresos en ella o alterat el seu ordre de col·locació, així com aquelles en les que s'hagués produït qualsevol tipus d'alteració.
3. En el cas d'eleccions al Senat seran nuls els vots emesos en paperetes en les que s'haguessin assenyalat més de tres noms en les circumscripcions provincials, de dos en les circumscripcions insulars de Gran Canària, Mallorca i Tenerife i en les poblacions de Ceuta i Melilla, i d'un en la resta de circumscripcions insulars.
4. Així mateix seran nuls els vots continguts en sobres en els que s'hagués produït qualsevol tipus d'alteració de les assenyalades en els paràgrafs anteriors.
5. Es considera vot en blanc, però vàlid, el sobre que no contengui papereta i, a més, en les eleccions per al Senat, les paperetes que no contenguin indicació a favor de cap dels candidats.
Per tant, queda clara la diferència entre el vot en blanc al Congrés i al Senat. Tot i que encara no sé si deixaré el sobre del Senat buit o hi posaré alguna papereta amb algun missatge a favor de la independència de la nostra nació, aquest seria comptat indistintament com a vot en blanc però vàlid. Una bona manera de diferenciar les necessitats pràctiques de la política del dia a dia i el descontent amb la situació política colonial del notre país: Unitat per les Illes al Congrés i vot en blanc al Senat.
L'única cosa positiva que pot passar en aquestes eleccions amb el Senat és que si en Pere Sampol és elegit diputat i ha de deixar el seu escó de senador a elecció de la CAIB (Colònia Autogestionada de les Illes Balears), aquest sigui substituït també a proposta de la CAIB per un altre senador d'algun partit no colonial, amb el que els illencs tidríem presència pròpia al Congrés i el Senat per primera vegada.
Vídeo de campanya d'Unitat per les Illes: