Perquè un país sigui conegut (i reconegut) la seva existència ha de ser visible per tothom. En el cas de Catalunya, una nació amb un historial d’aportació a la civilització envejat per països veïns i no tan veïns, i un potencial de futur igualment immens encara per descobrir, la nostra presència entre les altres nacions resulta sempre una molèstia que irrita tots aquells que procuren amb insistència la invisibilitat del nostre país. Més que una molèstia, és una autèntica amenaça per als que aspiren a apropiar-se de tot el patrimoni material i espiritual català i tergiversar-ne el sentit original per castellanitzar-lo en nom d’Espanya. En aquest sentit s’entén la fòbia que provoca la defensa de les seleccions esportives catalanes o l’obertura de delegacions oficials a l’estranger, però també la constant presentació de figures universals com Antoni Gaudí o Pau Casals com a espanyols i amb els seus noms castellanitzats, silenciant sempre que en realitat eren catalans que defensaven la llibertat del país.
Precisament, en relació amb l’himne proscrit de Pau Casals per a les Nacions Unides del que vaig parlar en un anterior article s’han produit algunes notícies que convé comentar. El grup a Facebook per reclamar la recuperació de l’obra de Casals i Auden, que vaig crear per donar més difusió a la denúncia feta a finals de l’any passat per Bartomeu Mestre i Sureda, ja compta amb gairebé 400 adherits. A través d’aquest grup els qui en formam part hem conegut la iniciativa d’una proposició al Parlament de les Illes Balears, que com no podia ser d’altra manera procedeix del grup del Bloc-PSM, que va ser aprovada per unanimitat i que reclama la recuperació de l’himne i el desgreuge als seus autors per la censura patida. De tot açò en podeu trobar informació en els nous articles de n’Eduard Riudavets L’himne de l’ONU i el Parlament de les Illes Balears al seu bloc, i d’en Miquel A. Llauger Més sobre l’himne de Casals i Auden al Diari de Balears. A banda d’açò, he estat incapaç de trobar cap notícia als mitjans, ni als de les Illes ni als de la península. Cap diari en paper o digital, cap ràdio, cap televisió, s’ha dignat en donar ressò a aquesta censura i a la moció aprovada al Parlament de les Illes? I per què no hi ha cap iniciativa semblant entre els grups polítics del Parlament del Principat per defensar la figura de Pau Casals i rescatar la seva obra de l’oblit forçat? Potser és que estan massa ocupats en situar-se en el nou mapa polític que s’està preparant…
La iniciativa illenca ha arribat fins al Senat de la ma del senador Pere Sampol amb una pregunta al Govern espanyol, que ja va tenir una primera intervenció sobre el tema el passat desembre que ha merescut la resposta que podeu veure en aquest document, i que com és d’esperar tira pilotes fora i només es compromet a “en el moment oportú, donar suport a una composició de Pau Casals que guardi relació amb Nacions Unides”. Una composició en general, però evitant la restitució de l’himne concret de Casals i Auden que segueix proscrit, naturalment. Una nova intervenció del senador nacionalista sobre l’himne de l’ONU prevista pel proper dijous ha merescut en aquest cas una breu nota al No vagi per dit del DBalears. Veurem quina cobertura es dona a la informació d’aquesta sessió al Senat.
Mentrestant, des del grup a Facebook hem anat coneixent com és aquest Himne a la Pau i ens hem imaginat com devia ser la seva interpretació a l’ONU fa gairebé 40 anys amb alguns arxius com els següents:
Àudio Himne de les Nacions Unides.
Video Himne de les Nacions Unides
És evident que el desgreuge per la censura de l’obra de Casals i Auden hauria d’implicar el reconeixement oficial que la seva declaració de catalanitat a l’ONU va motivar l’oblit de l’himne. Tota una senyal a l’exterior de Catalunya que l’Estat castellà fins i tot avui, decorat de suposada democràcia, no podria pair.
Sortosament, de tant en tant hi ha senyals que s’escapen al control dels nostres veins, i alguns que més que dirigits a l’exterior vénen de fora i van destinats als propis catalans, com la imatge de la web del Departament d’Estat dels Estats Units dedicada a la Declaració Universal dels Drets Humans a l’ONU del 1948, que en Josep Sort ens donava a conèixer recentment, i on es pot veure una senyera catalana al costat de la bandera de la Unió Europea i d’altres nacions amb Estat del nostre continent. Una imatge que fa honor a Casals i a tots els catalans, i que dibuixa un futur no gaire llunyà pel nostre poble. Un nou senyal des del departament dirigit per la Sra Clinton a tenir en compte després de les seves declaracions prèvies a la manifestació dels Deumil.cat a Brussel·les el mes passat, que també va ser tot un senyal cap al món sencer.
5 comentaris:
Efectivamente, España tiene tanto poder que ha convencido a todos los miembros de la ONU para que no se usa ese himno por que sus autores eran catalanistas.
Sobre la foto. El webmaster o el diseñador de la pagina ha buscado una foto que mostrara el cielo y un grupo de banderas, sin importarle cuales aparecen en la foto. ( COmo si supiera un Yanki cual es la bandera de Francia como para conocer la bandera de Cataluña :D ). Ha dado la casualidad que la foto ha sido la de un acto de la UE celebrado en Barcelona y por eso aparece la bandera.
En resumen, que os mirais tanto el ombligo que buscais significados ocultos a temas totalmente inocentes
Anònim, en llengua espanyola s'empra una forma verbal anomenada subjuntiu, "use".
L'himne va quedar proscrit, efectivament, per l'oposició d'Espanya i Anglaterra. No sé xiquet, pots no estar-hi d'acord, però és com no estar d'acord amb qualsevol altre fet històric haha
En una cosa tens raó, Espanya no té tant poder, en tot cas, en ple fanquisme, la realpolitik americana va permetre aquest tipus d'actuacions.
Això de la reunió de la UE celebrada a Barcelona és curiós, en tot cas perquè inclou Suïssa.
Crec que no estàs molt al corrent del Departament d'Estat americà i la gent que hi ha. Però sí, tranquil, és totalment casual i fortuït això :)
Si, creo que estabn de paso para coger un crucero. En esto se ha convertido Barcelona , en el nuevo Puerto Vallarta del mediterraneo :D
Claro, claro, pregunta en que sitio de España los Clinton han pasado parte de las vaciones. Desde luego no en Cataluña :D
Saludos a Fot-li-fort, vuestro enlace con el departamento de estado norteamericano, la RFA, y el sum sum corda.
Anda que no nos reiamos de él hace ya años con sus intervenciones en el racó. Vamos que todos los paises del mundo mundial estaban apoyando la independencia catalana. :D
Publica un comentari a l'entrada