24 de nov. 2008

8è Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica.

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a Arenys de Munt el 8è simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica. Es tracta de la primera edició en què no hi ha participat la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya, on es poden consultar les actes de les set edicions anteriors, i que fins ara havia encapçalat l'estudi i la difusió d'aquest esdeveniment històric manipulat i tergiversat per la historiografia oficial espanyola, del que tantes vegades n'he parlat en aquest bloc a la secció de Memòria històrica. Ara però, sembla que aquesta entitat estigui a punt de fer un canvi en els seus plantejaments i centrar-se més en altres aspectes de la història.

La nova línia que està encetant la FEHC podria haver estat la causa i/o efecte de la marxa de diferents integrants de la mateixa, com la de l'investigador Jordi Bilbeny a principis d'any, i l'aparició de la Fundació Nova Història, organitzadora del simposi a partir d'ara i que encara no disposa de pàgina web, o el Cercle Català d'Història, amb una web en construcció.

La notícia del 8è Simposi a Arenys ha estat publicada a Vilaweb, i el programa d'activitats d'enguany, com sempre prometedor. Entre els actes hi havia la presentació de l'esperat nou documental sobre en Colom: 42º, de Xevi Mató, autor del documental sobre n'Èric Bertran que l'any passat donavem a conèixer al món i que fa mesos va superar el milió de visites.

Els propers dies altres actes estan també programats al voltat d'aquesta qüestió:

Dia 25 de Novembre a les 19:00h.
Joan Prim Terradas (Mestre Artesà, restaurador dels models navals del Museu Marítim de Barcelona): "La Santa Maria d'en Colom, una nau catalana?"
Sala de Conferencies d'Òmnium Cultural - C/. Diputació, 276 - Barcelona

Dia 2 de Desembre a les 19:00 h.
José Antonio Lorente (Professor titular en Medicina Legal i Forense a l'Universitat de Granada) presentarà a Barcelona els resultats de les proves d'ADN de Cristòfor Colom.
Sala d'actes del Arxiu Reial de Barcelona - Palau del Lloctinent C/ Comptes, 2 - Barcelona

Dia 19 de desembre a les 19:30 h.
Nito Verdera (periodista i pilot de la marina mercant) donarà una conferencia al Ateneu Barcelonès "Descoberta eivissenca de Cristòfol Colom i el seu "ADN lingüístic". Col·laboració telemàtica d'Estelle Irizarry, professora emèrita de la Georgetown University de Washington.
Sala d'actes del Palau Savassona - C/ Canuda, 6 – Barcelona




En fa també un article en Xavier Mir des del digital Crònica, que repassa la publicació del llibre sobre l'origen català d'en Colom del professor nordamericà Charles Merryl (un fet que recordareu que em va servir de suport per l'objecte de la meva broma de l'1 d'abril passat), i les més recents investigacions sobre la catalanitat de bona part de la literatura tinguda per castellana: en Servent i el seu Quixot, en Llàtzer de Tormos, del que es va publicar un llibre ara fa un any i que va ser objecte de diferents notícies recollides en un bloc específic. En Xavier anuncia també la propera presentació de la catalanitat de La Celestina el proper dissabte 29, que també havia tractat des d'aquí. Bona notícia, que indubtablement provocarà una nova onada de reaccions.

D'altres obres i personatges catalans covertits en castellans, italians, o d'altres països europeus que ja s'havien insinuat pels investigadors des d'histocat no n'he arribat a parlar en Es Poblat, però serà qüestió de reprendre'n el fil. De cada any que passa és més la documentació i la informació que hi ha sobre la nostra història destruïda i adulterada per la dominació espanyola a partir de l'anomenat Renaixement, però que afectaria també a èpoques anteriors. Haurem d'estar atents a aquestes noves entitats i les aportacions que facin els seus investigadors, que tal vegada havien perdut el suport necessari dins histocat. Hi podria haver moltes més sorpreses de les que la gran majoria encara no en tenim coneixement...

3 comentaris:

Alexandre Pineda i Fortuny ha dit...

Quan tenia catorze anys, vaig trobar a un bagul de mon pare, un llibre "Cristòfor Colom fou catala" de l'historiador peruà Lúus Ulloa publicat el 1927, va ser la meva primera lectura llarga en català.

Talaiòtic ha dit...

Gran troballa Alexandre! I que significatiu també que trobassis aquest llibre arraconat en un bagul...

Anònim ha dit...

Molt bon resum!

Francesc