23 de maig 2008

Clarificant la TDT de Menorca, i més bones notícies!

Ahir veia al Diari Última Hora Menorca que el Govern de les Illes té previst instal·lar 2 repetidors de televisió específics per Ciutadella i un altre per la zona de migjorn abans que acabi aquesta legislatura. Una altra notícia que esperàvem de feia estona, pel que no me'n puc estar de mostrar la meva satisfacció! Si consultam la cobertura de TDT en aquesta pàgina del Ministeri d'Indústria, i introduim el codi postal de Ciutadella (07760) i triam el nucli urbà de Ciutadella, podem comprovar com oficialment la nostra població no rep encara la TDT, pel que aquells que la poden veure a casa seva poden dir que els arriba per pura xamba. El mateix resultat dóna des d'aquesta altra pàgina. Amb aquests nous repetidors, és d'esperar que a Ciutadella finalment veurem la televisió en condicions d'igualtat respecte la resta de ciutadans de les Illes, i que rebrem les desconnexions d'IB3 que ens corresponen a Menorca, i no les de l'illa veïna, com denunciava en l'anterior article.

Pel que fa al panorama de la TDT a Menorca, he recuperat des de la web ImpulsaTDT la situació dels múltiplex que actualment consta que veurem els menorquins i que són els següents:

1 Múltiplex balear amb 4 canals, que comprèn dos de públics i 2 de privats. Els dos públics són els de Televisió de les Illes Balears, i per on emet IB3 i IBSat+30. Els dos privats estan adjudicats per l'anterior Govern de les Illes a Unedisa (del grup El Mundo), i que deu ser el canal "Aprende inglés" que es pot veure actualment, i a Televisión Digital de Baleares (grup Inca i Prisa), i que imagín que deu ser per a les emissions digitals de Localia, que encara emet només en analògic.

Amb la concessió del segon múltiplex balear que coneixíem fa uns dies, hi haurà espai per quatre canals per les emissions d'altres televisions dels Països Catalans, pendent de negociació de quins canals seran i amb quins continguts, tal com explicava també en l'anterior article. A partir d'aquí, cal demanar ja el tercer múltiplex balear de quatre canals més, tal com disposen el Principat i el País Valencià i aprofitar per ampliar l'oferta amb televisions amb la nostra llengua.

Pel que fa al múltiplex Insular per Menorca, comprèn 2 canals públics i 2 canals privats més. Els 2 públics estan reservats pel Consell Insular per una futura televisió del Consell. Però arribarà mai aquesta televisió? No es podria aprofitar mentrestant l'espai d'aquests dos canals per emetre televisions públiques en català d'altres indrets? Els dos privats es van adjudicar també en el seu moment a Popular TV (del grup COPE) i a Editora Balear, que encara no emeten. D'aquesta darrera en desconec quin serà el nom del canal, ni el seu logotip, ni el seu contingut.

Finalment, tenim el múltiplex Local que abarca els 8 municipis de l'illa, i que comprèn 4 canals privats. Aquests es van adjudicar a Televisió Menorquina, que ja emet en digital, Canal 4, que de moment només emet en analògic però no en digital, i els canals de Falcó Produccions i Broate Balear, que tampoc emeten encara i dels que en desconec igualment els noms comercials, logotips i continguts.

S'ha de dir que actualment Popular TV emet conjuntament amb Televisió Menorquina, tal com ho fan en analògic, durant l'horari en què la primera no emet programació, mentre que s'ocupa els llocs que correspondrien als altres canals locals amb el seu canal Méteo de previsió meteorològica, amb aquella presentadora virtual tan repel·lent, i Útil TV d'anuncis classificats, que segurament deuen estar destinats a completar l'horari de la tele menorquina quan Popular TV passi a emetre íntegrament pel canal que li correspon. És a dir, que de moment tenim un bon desgavell. El dubte que em plantejava un recent comentari d'en Francesc Sintes no em queda resolt: M7 ha tancat? És possible que aquest canal del grup Serra sigui un dels canals adjudicats a alguna d'aquestes productores de les que encara no coneixem el seu producte?

Per entendre millor tot aquest galimaties, he muntat aquesta graella amb tots els canals que hi ha actualment adjudicats i amb les possibles i desitjables incorporacions que s'haurien d'anar produint per completar el panorama de la TDT de Menorca.


2 comentaris:

vier ha dit...

Avui s'ha produït s'apagada analògica. Com a instal.lador, estic acollonit, ja que ni de conya hi ha es 90 per cent de cobertura com diuen. Que es pensin que hi és, po ser, però que hi sigui, ni de conya. Segur que no han pujat dalt de cap taulada a orientar antenes.

Talaiòtic ha dit...

Te ben crec vier, a casa som dels que des del passat divendres, quan es va activar el nou repetidor de S'enclusa, ens van desaparèixer de la TDT els dos múltiplex públics amb IB3, TV3, etc.. per una banda, i les TVE per una altra), a part del tele5, tal com explica avui l'Ultima Hora. Quin desastre!

Que enfora que queda aquest article de fa ja més d'un any amb la realitat d'avui. Com a exercici d'optimisme estava bé la graella amb els canals, però de moment del segon múltiplex ni en sentim l'olor.