19 de maig 2008

Bones notícies: aprovat el segon múltiplex per la TDT de les Illes!

Dissabte coneixia la bona nova, i ja era hora perquè m'estava començant a impacientar. Tot d'una vaig reproduir al Racó Català que les Illes Balears ja tenim aprovat, per gràcia del Govern de l'Estat castellà, el múltiplex que ens ha de permetre rebre quatre canals de televisió de les colònies autogestionades veïnes en tecnologia digital terrestre. Com sabem, el 30 de juny de l'any que ve es produirà l'apagada analògica a Menorca i les Pitiüeses i a finals del 2009 també a Mallorca. A Ciutadella, l'apagada segurament coincidirà amb Mallorca, ja que la majoria rep la televisió des del repetidor d'Alfàbia de l'illa veïna i no des del repetidor d'El Toro, com seria lògic. Açò provoca que les desconnexions d'IB3 que es poden seguir a Ciutadella no són les menorquines, sinó les mallorquines. No seria ja hora que es fes realitat el projecte d'instal·lar un nou repetidor perquè Ciutadella deixi de ser una illa dins una illa? Només així es podrà garantir que rebem la televisió en condicions. Sigui com sigui, a partir de l'apagada només podrem veure (o malveure) la televisió a través de la TDT.

La concessió d'aquest múltiplex tan llargament reivindicat era important perquè en cas contrari perdríem definitivament la possibilitat de seguir veient TV3 i, allà on encara els poden veure, el Canal 33, Canal 9 i Punt 2. Ara però, encara no està tot clar.

En les notícies publicades es diu que el Govern de les Illes i el de la Generalitat de Catalunya han de negociar la reciprocitat de les seves emissions, una reciprocitat que ja estava acordada pels anteriors Governs i que sembla que ara ningú no recorda. Quina reciprocitat s'ha de negociar? Que no ens deien fins ara que per donar el múltiplex primer s'havien de donar els acords de reciprocitat?

El que deuen voler dir, segurament, és que ara s'haurà de decidir quins canals s'emeten per aquest múltiplex. L'únic que sembla segur és que tornarem a veure, per fi, el Canal 33. Ara bé, de la resta res no està assegurat. Seguim corrent el risc que perdem definitivament TV3 per passar a veure el canal internacional TVCi. Un risc del que gairebé ningú en parla i que suposaria que deixarem de veure pel·lícules, sèries i documentals que no siguin de producció pròpia de Televisió de Catalunya. I açò és el que ja fan amb les emissions en analògic de la Televisió de les Illes al Principat, on no es veu IB3 sinó IBSat. Si açò es fa així serà una vergonya i una estafa!!!

El que han de fer TV3 i IB3 en els nous acords de reciprocitat és negociar que els drets d'emissió de tota la programació siguin per tots dos territoris i no només per la colònia respectiva. És cert que s'han d'evitar duplicitats inútils que permetin millorar l'oferta en català, però açò no vol dir que una pel·lícula que es passa per TV3 o IB3 no s'hagi de passar per l'altre canal, ja que alguns canals utilitzen la multidifusió de programes amb prou èxit i sempre et pots adaptar a veure-ho en un horari o un altre. Però el que sí que seria necessari és evitar que per exemple una mateixa retransmissió esportiva en directe (com en bàsquet o futbol...) es vegi a la vegada en dos canals. I aquí és on hi deu haver el problema principal, crec jo.

Si tothom vol emetre un partit pel seu territori, la solució actual de tapar TV3 amb l'emissió del Canal 33 que es fa ara des de les Illes no és encertada. Per què no s'emet una programació alternativa per l'altre terriori? Així, mentre TV3 i IB3 emeten un partit en el seu respectiu territori, els televidents podrien seguir una pel·lícula o un documental a través de l'altre canal. És el mateix que fa a vegades La2, que emet una programació diferent pels territoris segons si ja veuen un partit a través d'un canal autonòmic mentre l'emet en els que no.

Dels altres dos canals que s'hauran d'incloure en aquest múltiplex, s'haurà de veure si s'arriba a un acord de reciprocitat amb la Generalitat Valenciana per emetre Canal 9 i Punt2 o també la versió internacional TVVi. Si no s'arriba a un acord, ja que el govern colonial d'en Camps sembla més disposat a negociar reciprocitats amb Múrcia, que també és governada pel Partit Nacionalista Espanyol abans que amb el Principat o les Illes, es podria incloure el 3/24 i el K3-300. I de totes maneres s'haurà de veure què passa amb la programació no pròpia tant del Canal 33 com del K3-300.

També hi hauria d'haver espai per rebre emissions de Catalunya Ràdio i en digital, tal com es fa en els múltiplex de les televisions de Castella que ens difonen, que inclouen les ràdios dels seus respectius grups de comunicació. En tot cas, l'Obra Cultural Balear ja insta el govern a aconseguir un tercer múltiplex, tal com tenen al Principat i el País Valencià, per dedicar-lo també a d'altres canals que emetin en català.

De moment, però, esperem que les emissions en català per aquest nou múltiplex comencin com més prest millor!

20 comentaris:

Anònim ha dit...

Hi a massa canals de TV. No es pot veure tot a l'hora; i tanta tele no es bona.

Es pot prescindir de televisions de tan baixa categoria como TV3, etc..

Al CSD hi ha el canal BArça TV; amb aquest, que emet 24 hores, alguns en teniu ben prou.

Talaiòtic ha dit...

Anònim, tant costa clicar la casella que posa "Nom/URL" i posar-te un àlies?

Jo prescindesc de les televisions estrangeres que ens imposen del de Castella: Antena3, Cuatro, Tele5... Fins i tot de la pública TVE, que també pagam per engreixar la industria audiovisual castellana. Supòs que tu deus estar satisfet, de contribuir al sosteniment de canals estrangers de tan alta categoria.

Al CSD, que no tenc ni vull per res, el canal del Madrid està inclòs en el paquet bàsic, però per veure Barça TV l'has de pagar a part. Fins i tot aquí ens obsequien amb el privilegi de contribuir amb l'espoli econòmic.

Anònim ha dit...

Para no ver mucha tele estás muy informado, talayótico.
El anónimo tiene razón: no hay cosa más penosa que la TV3 y el canal 33, como elementos de propaganda y adoctrinamiento no tienen precio y ahora se adhiere la IB3.
Habrá cosa más aburrida que tragarse esos tostones de películas antiguas, del oeste y cosas por el estilo. Castellets, pelota valenciana, caballos trotones, sardanas.
Franco, se murió; pero ahora lo sustituyen los nacionalistas.
Penoso oiga !

Talaiòtic ha dit...

Tenir informació no és contradictori amb tenir criteri propi i prescindir de canals de mamatxitxos, paco's men, o txiquitxiquis. Així esteis vosaltres...

El problema, és que jo no deman que es deixin de veure aquests canals, sinó que ens deixin veure els del nostre país. Si a tu no t'agraden, no vulguis censurar els altres. TV3 i sobre tot Canal 9 de cada vegada són més hispanoaddictes i provincians, un fàstic, però açò no treu que siguin els nostres i els únics en la nostra llengua.

I el dictador es va morir, sí, però els seus seguidors seguiu ben vivaratxos!

Per cert, que em dic "Talaiòtic" i no "talayótico", aquí i a la Xina Popular. I tu no t'hauries de dir Bartolo Febrero?

Alexandre Pineda i Fortuny ha dit...

Talaiòtic, els nacionalistes espanyols, no deixaran de llançar güells histèrics, perquè estan veient que se'ls giren vents en contra. GUANYARÀ la DEMOCRÀCIA!, que només hi ha una manera d'escriure-la: INDEPENDÈNCIA!

Anònim ha dit...

Talaiòtic, hi ha més espai. El CIM disposa de dos canals, M-7 n'ha deixat un de llire, etc. Si els partits de l'Estat veí no hi posassin pegues, podríem veure el K3, el 3/24 i tots els que surtin. Fins i tot Btv i altres canals en català. El Canal 9 se'l poden confitar, preferiria el 3/24. En definitiva, si el PP i el PNE... ho podríem veure tot. Només han estat un any a resoldre-ho. Bé, encara no ho han acabat de resoldre. I amb la ràdio passara el mateix.


Francesc Sintes

Talaiòtic ha dit...

Alexandre, esperem que la tramuntanada deixi la democràcia neta d'espanyolisme.

Francesc, tota la raó. Crec que una vegada vaig parlar dels canals insulars que encara hi ha lliures. I fins i tot, si no vaig errat, crec que Popular TV tenia concedit un canal autonòmic, pel que no tindria sentit que emetessin també quan la Televisió Menorquina no emet.

Per mi també s'hauria de donar prioritat al 3/24 i al K3-300 abans que a Canal 9.

Miraré de cercar informació sobre els canals lliures que hi ha i en tornaré xerrar.

Per cert, què ha passat amb M7? Han tancat?

Anònim ha dit...

El Canal-9 i el Punt Dos (malgrat l'absència d'arrugues de Francesc Camps) ofereixen una millor informació/desinformació que no pas el 3/24 i Tv3, sobretot, quan oferten la informació del temps (ells en diuen oratge) amb aquelles senyoretes de bon veure... En Francesc Sintes no és de fiar, que és un reprimit consentit... En TV3 ja han sobresortit de la publicitat consentida i admesa.

Albert Camps

Anònim ha dit...

Bien, veo que tienes sentido del humor. Me parece que ya tienes tus años, acordarte de las mamachichos es señal de que te las mirabas con ojos de reprimido franquista.

Sigo creyendo que canales en catalán tenéis suficientes para practicar vuestra lengua; lo que pasa es que muchos canales y malos se vuelven insufribles...
Yo sólo veo el de aprender inglés, porque el catalán ya me lo sé y el castellano estoy en ello.

Un saludo, talayótico.

PD: No es por tu nombre, es por tu antigüedad.

Talaiòtic ha dit...

Albert Camps, ditxós tu, que pots comparar! El Temps a TV3 té el seu prestigi, em costa de creure que des de que no veig Canal 9 s'hagin superat tant. No deus ser un germà del President de la Generalitat Valenciana?

Tomeu Febrer, quan van arribar les mamatxitxos era ben jovenet, van causar un gran impacte social, és innegable.

Els canals en català no són per "practicar la nostra llengua". Açò et pot servir a tu, però a la resta de mortals simplement ens convenen per normalitat audiovisual.

P.D. Ah, val, si és per l'antiguitat, em pots dir Mathusalem si vols... Salut!

àlex ha dit...

Veig que anònims i suplantadors d'identitat segueixen un mateix partó/guió per altra banda fàcil, gastat i poc original.
A jo no me sap cap greu que hi hagi com més canals millor, fins i tot aquells que no miraria mai: en la varietat hi ha el gust.
Diria que el problema d'aquesta gent és que els hi fa al.lèrgia el fet de poder triar en llibertat. Mal de molts per altra banda.

Talaiòtic ha dit...

Com l'has clavat Àlex!

Anònim ha dit...

Talaiòtic,

Si M-7 no ha tancat, almanco no emet. Tele-Munar ocupa la seva freqüència i als diaris ja no apareix la seva programació.

Quant a Albert, no pens contestar a desqualificacions personals. Ho vaig deixar estar fa uns anys i em ve molt millor. Ho hauries de probar. Abans tenia una llengueta terrible i n'he fet plorar més d'un. Però no em feia feliç. Preferesc debatre, tot i que em fa mal i m'ofèn el seu comentari. Si vols res --no baralles-- saps on trobar-me. Tal vegada et sorprendria que no fos com tu em veus. Et puc passar el correu i fins i tot el telefon per si em vols clavar anònims, etc. Cap problema. I és que em sembla que cara a cara no ets capaç d'actuar. I no em referesc a barallar-nos, que ho tenc descartat.

Francesc Sintes

Anònim ha dit...

Me podeis decir que canales se pueden ver entre comunidades diferentes, quitando la catalana, valenciana y balear ?
Desde extremadura puedo ver el canal murciano, o la maña, o viceversa?.
Que dice la ley ?
Ahh pues eso... !!
No se que llorais.
Aquí solo toca verse la IB3.
La OCB solo tiene de cultural la C de catalan.

Perico de los Palotes

Talaiòtic ha dit...

Tranquil Perico de los Palotes, jo t'ho explic: els canals que es poden veure entre "diferents comunitats" són TVE, A3, Cuatro, Telecinco... tots ells canals de la comunitat castellana, que es poden veure a totes les comunitats castellanes i a les que no ho són.

En canvi, els canals de les comunitats catalanes amb prou dificultats es deixen veure a les comunitats veïnes que també són catalanes, i no diguem a les comunitats castellanes, que són al·lèrgiques a tanta pluralitat lingüística, cultural i informativa i ni s'ho plantegen.

Perdona què deies sobre no sé quina llei? No sabies que la legalitat espanyola ja ens la passam pel forro? Preferim plantejar la LEGITIMITAT que ens dóna reclamar ser tractats amb IGUALTAT amb les altres comunitats del món.

Anònim ha dit...

Deu tenir cert encant viure sense subjecció a lleis; que es el que efectivament feis vosaltres; ara que es tant facil fer-ho.

Sobre tot si un pertany a comunitats privilegiades como CAtalunya i Euskadi.

Talaiòtic ha dit...

En cap moment he dit que visqui sense subjecció a lleis, només que la legalitat espanyola no m'interessa gens. Aquest és el vostre problema, que creis que en el món no hi ha més realitat aplicable que l'espanyola, que només entén d'imposició o de concessió per la seva gràcia.

Convindria que ens especificassis quins són els privilegis que tenen aquestes colònies de la Gran Castella que menciones...

Anònim ha dit...

Privilegis econòmics.

I també legals; atemptar contra l'autoritat (inclús la pròpia), causa estralls, cagar-se públicament amb l'estat, destruir i
ofendre els símbols oficials (que et quedi clar que no ho dic per mi, que no me sent ofès) es gratuit a aquest territoris.
Fer homenatges públics a terroristas; asaltar consistoris, etc; també es gratuít a Euskadi.

Auí, fas una mala cara o un mal gest dins un Ple, i en Brondo et fot un paquet.

A Catalunya amb peles, concessions, percentatges es solen conformar; sempre queixant-se emperò.

Peculiar concepte de pais.

Talaiòtic ha dit...

Anònim, seguesc sense veure quin privilegi econòmic tenim. Aquí l'únic que tenim és un espoli econòmic brutal. Si fins i tot en ZP, que ja és dir molt, va reconèixer (en campanya electoral, tot sigui dit) que som els més maltractats de tot l'Estat almenys ho podries tenir en compte i deixar-te d'etiquetes de privilegis que t'inventes.

Pel que fa a la resta, d'impunitat res de res. Per cert, que tampoc veig perquè "cagar-se públicament en l'Estat" hagi de suposar cap càstig. Ni tan sols el d'ofendre símbols siguin oficials o no, que no m'agrada, i en canvi sí que es castiga encara que ho vulguis ignorar. Tampoc veig la impunitat que li vols aparentar en el terrorisme a Euskadi.

En el que estic d'acord amb tu és amb el conformisme malaltís de la classe política del Principat. I precisament per ells la situació és la que és. Toca canviar de líders i d'actituds. Per açò dic que ja és hora de passar de la legalitat espanyola i parlar de legitimitat democràtica.

Anònim ha dit...

als paisos civilitzats cremar banderes i ofendre simbols oficials està sempre castigat. A quasevol altra pais (o estat amb mes duresa que aqui); per exemple a paisos que vosaltre idolatrau como USA i Israel, a que crema una bandera se li cau el pel.

En quant al terrisme, ja sols faltaria que no es castigues i que se'l considerés lluita política. No tec cap legitimitat aquesta lluita.
Jo em refereixo a la sedicio continua en contra de corporaciones municipals democratique i al tolerat estat d'escepcio.

Be, per desfogar-se deu se relaxant na a qualque festa de poble per aquests llocs a cremar caixer, rompra cabines i reventar acte oficials.

I fe fogueres en simbols oficials.

Jo tampoc estic d'acord en que es cremin banderes catalanes.