29 de març 2008

Sense notícies del múltiplex desitjat...

Ara que ja han passat unes noves eleccions, convé recordar als nostres polítics que tenim pendent de resoldre un tema important i de cada vegada més urgent: la correcta recepció a les Illes Balears en TDT dels canals en català del Principat i el País Valencià. Queda poc més d'un any perquè l'apagada analògica afecti Menorca i encara no tenim notícies del famós múltiplex que el govern de l'Estat hauria d'aprovar per fer possible aquesta recepció. Suposam que quan prengui possessió el nou govern que depengui del xantatge implacable dels partits autòctons perifèrics es posaran tots a fer feina per posar solucions d'una vegada.

Fa dies que vam saber que TVCi ja arriba a l'Alguer per TDT. Hauria de ser estrany que TV3 arribi primer en TDT a Sardenya, a l'Estat italià que a les Illes Balears. Però què voleu que digui, la veritat és que no m'estranya tant...

Cal felicitar la iniciativa de l'Obra Cultural de l'Alguer de crear un canal televisiu local que combinarà producció local pròpia amb la programació de TVC internacional. Segons la notícia a l'Avui, el Ministeri de Comunicació italià va concedir el permís "amb la condició que fos una televisió per l'Alguer i que havia de retransmetre en català". Que sorprenent que resultaria que l'Estat castellà posàs com a condició que la Televisió Menorquina per emetre fos una televisió "per Menorca i que hagués de retransmetre en català". Així podríem tenir una televisió local que combinàs la programació local pròpia en català (i no com ara, que de cada vegada parla més en la llengua de Castella que en la d'aquí) amb la programació que ofereix la XTVL, o la programació en català d'alguna televisió com Canal Català, o el 3/24, o InfoTV... (i no amb la Popular TV dels bisbes castellans). És clar que aquí la llicència no depenia de l'Estat, sinó del govern de la Colònia Autogestionada de les Illes Balears, comandada pel Partit Nacionalista Espanyol. I ja podria el Bisbat de Menorca ser també una mica més menorquí i menys colonial!

Una altra notícia a Directe.cat informava que hi ha en marxa una reivindicació per demanar que totes les emissores autonòmiques es vegin en obert a tot l'Estat, i que el municipi de Montmeló ha estat el primer en aprovar una moció per reclamar aquesta emissió en obert mentre que altres ja ho tenen previst. No em sembla gens malament aquesta iniciativa, ja que crec que tard o prest podrem rebre qualsevol televisió d'arreu del món sense limitacions polítiques ni falsos pretextos tècnics. Ja ho diu l'advocat membre del Col·legi d'advocats de Granollers i impulsor de la plataforma pro TV autonòmiques, Antoni Cousiño, que segons Directe.cat ha explicat que l'objectiu de la moció és donar a conèixer a tots els ciutadans que si actualment no es poden veure TV autonòmiques en obert és perquè els poders públics no ho volen. També contrasten aquests impediments polítics amb el fet que la Unió Europea promou una directiva per a permetre l'emissió de les televisions públiques dels diferents estats a tot el territori europeu en obert i en canvi dins de l'Estat castellà, les comunitats autònomes no ho poden fer.

Mentrestant, seguiré esperant que una iniciativa com la que altres somiadors com jo comparteixen en un fòrum de Mondigital.cat d'una Plataforma de TV digital satèl·lit en català es pugui fer realitat.




Un parell d'exemples de les graelles imaginàries d'aquesta possible plataforma de mitjans de comunicació dels Països Catalans.