23 de nov. 2007

Orange cat obre camí.

Ho vaig veure ahir al telenotícies vespre de TV3. L'operadora Orange ha obert el primer portal d'internet per a mòbils en català. Tal vegada a algú li sembli mentida, però així és, fins ara no n'hi havia cap. I no serà perquè la nostra llengua no tengui vitalitat en el món d'internet. Es veu que cap altra havia anat a pensar que hi ha clients catalanoparlants que valoram la nostra llengua exactament igual que els parlants d'altres idiomes. Avui ja he pogut veure en diversos mitjans la notícia: a la web del Telenoticies.cat, a Vilaweb i a LaMalla.net.

Qualsevol client d'Orange hi podrà accedir amb el navegador del mòbil a l'adreça wap.orange.es/orangecat, on trobarà jocs per al mòbil, podrà accedir a serveis de notícies de diversos mitjans de comunicació, o fins i tot veure televisió en directe o descarregar música d'autors nostres. I tot en català. Al portal s'hi pot accedir també des de telèfons d'altres companyies, tot i que en aquest darrer cas amb un preu superior. La connexió és lliure i l'usuari ha de pagar pels productes que descarrega, amb tarifes que van des dels 60 cèntims fins als 6 euros mensuals. A més de descarregar continguts però, els usuaris també podran publicar vídeos de tota mena a la secció 'El teu vídeo'.

Segons expliquen els responsables d'Orange, no es tracta d'una simple traducció d'un portal en un altre idioma, sinó que es tracta d'un portal equivalent al de qualsevol altre país i amb continguts propis.

Aquesta bona notícia s'afegeix al fet que les principals empreses fabricants d'aparells ja inclouen el català en els seus nous models. Ara queda que les altres operadores que actuen al nostre país segueixin l'exemple d'Orange Cat i obrin els seus propis portals amb continguts en la nostra llengua si no volen quedar enrere en el mercat en català.

Esperem que la sensibilitat (i interès econòmic) que ha mostrat Orange en el camp dels mòbils es pugui encomanar a la seva oferta de televisió amb un paquet amb les televisions en català que per algunes administracions resulta tan molest que es vegin al seu territori. A veure si primer podrem veure les teles en català pel mòbil que per alguna plataforma per cable. Els qui heu seguit la secció sobre l'espai comunicacional ja sabeu que deman que alguna plataforma faci aquest pas d'aplegar tota aquesta oferta ara impossible de trobar. Si és per part d'una empresa del país amb un projecte propi millor, però si ho fa alguna de les companyies ja existents (Orange TV, Ono, Imagenio...) benvinguda serà.

I ja que parlam d'internet, mòbils i espai comunicacional, fantàstica notícia també la que ens ha arribat des del Parlament de les Illes Balears, que ha instat al Govern perquè totes les webs institucionals que en depenguin incorporin el domini cultural i lingüístic .cat (notícia a Tribuna.cat, i a Vilaweb) de forma preferent. Davant la irritació del Partit Nacionalista Espanyol, que prefereix el domini nacionalista pancastellanista del .es, açò es diu normalitat institucional.