20 de nov. 2007

Bilbeny ataca de nou!

Ja n'havia parlat en un article anterior, però amb motiu de l'aparició de l'obra La vida de Llàtzer de Tormos, amb estudi preliminar d'en Jordi Bilbeny s'ha tornat a obrir la polèmica. Per en Bilbeny, l'autor de l'original en català d'aquesta obra hauria estat en Joan Timoneda, i no en Joan Lluís Vives. Diversos han estat els mitjans digitals que s'hi han referit, com Lamalla.net, Directe.cat, el Singular Digital, etc... Articles com aquest d'Alfred Bosch a l'Avui també han contribuït a la difusió de la notícia.

I no diguem en alguns fòrums. Al Racó Català, que és el que més conec, s'han obert diversos debats relacionats amb el tema en les darreres setmanes: el primer va ser El Lazarillo de Tormes va ser escrit en català. Jo en vaig obrir un altre per continuar amb el tema, avisant als menys posats en la qüestió que La Celestina també es va escriure en català. I en clau irònica, i per cridar l'atenció als escèptics, un altre usuari obria el fil Los Simpson van ser escrits en anglès. Finalment, encara apareixia un nou debat amb El Lazarillo de Tormes era Llàtzer de Tormos.

A cada nova obra publicada la difusió de les dimensions de la manipulació de la nostra història es multiplica i sempre apareixen comentaris de gent que en sent a parlar per primera vegada. No deixa de sorprendre que la llibertat del tractament que d'aquest tema es dóna a internet contrasta amb l'escassa o nul·la presència als mitjans tradicionals. Deu ser més interessant i més transcendental pel nostre país la separació d'una infanta o les incontinències verbals d'un rei Borbó o el president veneçolà.

Aquest cap de setmana passat, per exemple, s'ha celebrat el VII Simposi de la Descoberta catalana d'Amèrica a Arenys de Mar, que es troba plenament consolidat i que de cada any incorpora més ponents i atreu més assistents, sense que n'hagi vist cap referència en cap diari escrit ni televisió. Podeu veure la documentació sobre les sis edicions anteriors a la pàgina d'histocat. Enguany s'hi ha incorporat el blocaire Xavier Mir, que ja ha obert una categoria al seu bloc sobre l'Univers Bilbeny per tractar la qüestió de la manipulació de la nostra història. Crida l'atenció com molts que s'han anat aproximant a aquest tema diuen com al principi s'ho miraven amb incredulitat i escepticisme. Ho diu el mateix Xavier en l'admirable presentació que va fer al Simposi.

L'escepticisme crític és sa, el que no ho és de cap manera és la censura i els intents de ridiculització que alguns pretenen sobre les investigacions d'en Jordi Bilbeny. Es tracta d'actituds tancades per part d'alguns, que creuen que sense haver-se llegit res del que ha aportat l'investigador es poden permetre el luxe de creure cegament en la història oficial. Altres, els més perillosos, són els que actuen de mala fe, coneixedors de la transcendència de la revisió històrica proposada per Bilbeny i temerosos que allò en què han cregut tota la vida s'esfondri davant dels seus nassos. I ho veurem, com s'esfondra. De fet, ja ho hem començat a veure.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Per cortesia -en el fons em caus bé- he accedit a algun dels teus links.

Nius de frikis quasi tots. I entre tots ells despuntant aquest element anomenat Bilbeny.

A MI AQUEST TIPUS NO M'HA DE ENSENYAR RES. No se d'on treis la seva legitimitat, el seu carisma.
Un pobre pringadillo.

Hi ha també un tipus pitjor -certament- que s'anomena Pio Moa i que es diu historiador. I que estar també en posesió de la veritat.

Pensava que eres més seriós.

I per cert, el RAcó CAtalà aquest és patètic i denigrant. Així, amb aquesta penya no es va enlloc.

Salutacions.

PD.- No passa res perque hi hagi obres importants per la literatura universal escrites en castellà. Res. No se a que venen tants de complexes. No crec que la nostra identitat es resenteixi no obstan l'escasa qualitat de la seva producció literaria; insignificant i irrellevant.

Anònim ha dit...

No es diuen els castellans castelladres per res - se'n diuen per lladres, és clar!

Només cal veure els mapes dels segles on els castelladres no tenien un maleïda barca, i tanmateix t'hi trobes totes les banderes catalanes transformades en castelladres o talment engargotades que no hi distingeixes res.

Cal desemmasquerar els castelladres fins que no els quedi sinó el miserable esquelet de l'escarransit avariciós.

Talaiòtic ha dit...

Bon dia a tothom. Indignat, gràcies per accedir a "alguns dels meus links" per cortesia, però preferiria que ho fessis per curiositat. Esper que no hagis accedit només als del Racó català. Si repasses la secció de Memòria Històrica trobaràs links més interessants que no els que he posat en aquest article.

Per sort, ningú està es possessió de la veritat absoluta (aquest tal Pio Moa segur que no), però no ens deixem endur per prejudicis, que sinó encara creuríem que la terra és plana i el centre de l'Univers.

Ningú nega la qualitat de la literatura castellana, només que algunes de les obres que s'han fet passar per tals són com a mínim de dubtosa procèdència en una època en què es traduien llibres en català i es destruien els originals. El mateix "Tirant lo Blanc" va ser editat a Madrid traduit al castellà com a anònim. És com per pensar-s'ho. Potser si tinguessim un país normal no pensaries que la nostra literatura és d'escassa qualitat, insignificant i irrellevant, ni hi hauria gent acomplexada nacionalment (no és el meu cas).

P.D: En el fons, també em caus bé.

Anònim, tenim feina per convèncer-nos a nosaltres mateixos de l'historicidi que hem patit. I més feina tindrem encara per difondre-ho a l'exterior.

Anònim ha dit...

S'agraeix el teu habitual tò conciliador.

Però crec que el tal Bilbeny t'ha menjat el coco.

Per que me l'haig de creure? Perque si?

En sap greu però aquest tipus el veig como un simple friki tertulià tipus padre Apeles, Coto Matamoros, Paco Porras, etc...

No em pareix seriós i no el llegiré.

Un no ho pot llegir tot -tú tampoc-; i sens dubte que en qualsevol elecció hi ha d'ahver descarts; quan es tracti d'aprender i culturitzarme, sempre descartaré a n'en Bilbeny.

En sap greu. No vull creure que siguis comissionista seu o algo parescut. Però hi ha coses que un d'entrada rebutja, i una de les tantes son obres sensacionalistes pretesament científiques.

N'hi ha que es creuen a n'en JJ Benítez també; un altra posseidor de la veritat indiscutible.

Bon dia.

Sense acritud.

I per favor, diguem que fot un tio seriós com tú al Racó de frikis aquest?

Quin oi que em fan els pallasos raconaires...

Talaiòtic ha dit...

Indignat, gràcies a tu per les visites i els comentaris. Sens dubte tens el teu mèrit per llegir-me habitualment sense estar d'acord amb el que escric. No tothom és capaç de fer-ho.

No, no em deix menjar el coco tan fàcilment i perquè sí, no et creguis. Comprenc que el que escriu en Bilbeny pot sobtar a molta gent, però comparar-lo amb els personatges que em dius és absurd. No conec ni la meitat dels noms que dónes, però pel que dius fan ganes de riure. Del tema d'en Colom i l'arribada a les Amèriques en duu 20 anys investigant, i ell no és ni el primer ni l'únic que defensa la catalanitat del navegant i de l'empresa que el va portar a travessar l'Atlàntic. Des del peruà Luís Ulloa l'any 1927 fins al documental del Discovery Channel amb en Charles Merryl hi ha una caterva d'estudiosos que afirmen l'absurditat de la genovesitat d'en Colom i de la història oficial i el seu més que probable origen als Països Catalans.

Pel que fa a la literatura, és ver que la cosa està més verda. En Bilbeny mateix ho diu, que amb en Servent i d'altres esteim ara com estàvem amb el Colom l'any 1927 i que cal aprofundir i anar fermant caps, però tot arribarà. Els indicis són prou coherents, i no pot ser que passem d'una de les millors literatures en llengües romàniques fins el s. XV, i de sobte, per art de màgia, tot desapareix i només queda decadència "oficial" i fulls parroquials. Alguna cosa va passar, i grossa.

Naturalment ets lliure de descartar qui vulguis a l'hora de llegir. En efecte, jo tampoc m'ho puc llegir tot. Per suposat que no som comissionista de res ni de ningú, però només el que hi ha a la web d'histocat ja és prou sucós (i gratis!).

Del Racó ja te'n vaig parlar, i és normal que en un lloc on hi ha registrats més de 14.000 usuaris hi hagi de tot. Hi ha debats interessants, encara que de cada vegada costa més de trobar-ne. Jo hi intervenc només de tant en tant. La seva presentació gràfica és molt bona, amb quadres de respostes específiques per a cada usuari, i no l'habitual cadena de comentaris un davall l'altre. Ja m'agradaria que Illencs.com, per exemple, que segurament deu ser el web amb més visites de Menorca, tingués una secció de fòrums on et poguessis registrar i que tothom pogués encetar el tema que li vingués en gana.

Anònim ha dit...

És admirable, en Taliòtic, com perdeu l'estona amb una persona de cultura nul·la. Per a mi, ningú el qual tingui un món referencial que pertangui exclusivament al xarnec, i aquest capoll (vull dir, és clar, aquest dissortat sense deny qui precisament signa "indignat"), se li veu pel que diu (amb tot de noms que ningú amb cultura no ha sentit a anomenar mai - deuen ésser castelladregades sense suc ni bruc), no compta ni com a provincial. Simplement, no compta. Ens calen 300 anys d'anar dejú de tot el que sigui castelladre. Si volem continuar sans i bonets.

Ells - els enemics merdanyols - ho han fet amb nosaltres.

O ens defensem o desapareixem.

[encara que el que dic surti anònim, per la màquina que tinc en aquest moment, de fet, sóc, com el de l'altre jorn qui vantava en Bilbeny (aquest nostre gran descobridor, aquest sí que ple de deny i d'importància), el qui escriu a:
http://ko.bloc.cat/]

Us estic agraït.

Talaiòtic ha dit...

Anònim (Ko), gràcies per les visites i els comentaris, i per l'enllaç al teu bloc, que com devies veure he correspost amb un altre aquí en Es meu Poblat.

Tens raó quan dius que necessitaríem 300 anys per compensar els darrers 3 segles d'ocupació pura i dura, però crec també que hem de saber diferenciar la nostra actitud envers l'Estat impropi que se'ns imposa i els individus, que tenim tots la mateixa responsabilitat en la situació actual i les possibilitats de canviar-les. No ens cerquem més enemics dels que ja tenim, sobre tot a casa nostra.

En Blbeny ho te clar, primer t'insulten i et ridiculitzen, després et discuteixen, i al final, tothom diu que aquella idea era seva des de sempre.

Felicitats pel teu bloc, ben original!

Anònim ha dit...

Ho veig clar,. Això es una puta secta organitzada pel megafriki Bilbeny. Ho havia d,haver vist abans.

Em sab greu, encara que soc jo qui m'hauria de sentir estafat perque al final l'amo d,això em semblava en el fons una persona raonable i tolerant, i amb qui en el fons es podia parlar. Queda clar que no amb la rebuda emocionada que ha dispensat al makarra -deu tenir càrrec important a la secta, es clar-.

En Bilbeny ha donat l'ordre i ha enviat a un makarra (el darrer anònim) a executar-la. A callar i foter-me fora.
En el fons m'alegro perque això significa renuncia a alliçonar-me. (no hi havia res a ver realent; suposo que això ho haureu notat i per això reaccionau així).

Evidentmente plego -entraré però no participaré mai més-. I per sort no em funciona el link del makarra (imagino que serà; res bò) que segur que per curiositat hi hagués entrat i m'hagués agafat algo -estic molt delicat de salut darrerament-.

Makarra, pobre senyoret merdós que ve a donar lliçons d'historia... Que putes sabs? Lo que tant contant els senyorest pijos acomodats de la capital anhelada...

No us molestaré més.

Descansau tranquils, sense la meva presència distorsionant (crec que no hi havia per tant emperò).

En el fons em sap greu p'en Talaiòtic, a qui encara li adverteixo cara, ulls i cervell. Encara.

Fins mai. Disfrutau de lo vostre. En el fons tant de reivindicar i no heu de menester res més que un cau tranquilet on amollar els vostres deliris.

La decisió es ferme i irrevocable; per tant crec que no estaria de més que en Talaiòtic evités els insults i amenaces a qui ja no es defensarà.

Perque insultar i ameneçar ho sabeu fer molt bé -dins i fora-. De forma genuina i inconfundible.

Heus aquí un dels altres signes de la vostra identitat.

Talaiòtic ha dit...

Indignat, no t'ho prenguis així home. De secta aquí res de res. Don la benvinguda a tothom pensi com pensi, i ho he fet per igual amb tu que amb en Ko.

No se perquè dius que t'eviti insults i amenaces, perquè no te n'he dedicat mai ni a tu ni a ningú, cosa que tu si que has practicat, i de quina manera.

Esper que et repensis açò de no donar més la teva opinió (tant aquí com als veins d'illencs, on veig que també has renunciat des del Claustre de Shangri-La) quan et calmis. Si no és així, en el fons, en el fons, trobaré a faltar els intercanvis d'opinions que hem fet.

Salut, i fins una altra (esper).

Anònim ha dit...

Vet aquí el que opinen un parell de blogaires valencians sobre aquesta qüestió:

http://comandantrampas.blogspot.com/2007/11/la-vida-pcara-de-jordi-bilbeny.html

http://www.ventdcabylia.com/2008/01/vives-potser-en-catal-i-perseguit-per.html

En destaco un passatge del primer:

“Curiosa censura, sí, atés que aquest Lazarillo que Bilbeny vol fer-nos creure que va nàixer d'una malèvola desfiguració va ser al seu torn censurat i inclós en l'Index librorum prohibitorum, circumstàcia per la qual es va haver d'editar un Lazarillo expurgado el 1573. I, vés per on, aquesta censura, ara sí ben real i documentada, no ha comportat la pèrdua del text de 1554 ni ha aconseguit ser ocultada. En canvi, la suposada censura efectuada pels malvats castellans hauria pogut esborrar tot rastre del Lazarillo valencià. Estrany, no?”

Talaiòtic ha dit...

Anònim, gràcies per les referències. Ja havia vist els articles d'aquests blocs que m'indiques (ben interessants tots dos, són un bon contrapunt), i veig que des de llavors el debat ha estat molt interessant. Un debat que creix a internet però que està silenciat en altres mitjans.

M'ha cridat l'atenció, entre altres coses, un comentari d'un tal Francesc que diu: "D'altra banda, els holandesos també van lluitar contra el domini castellà al segle XVI, i els portuguesos també. Tots dos pobles van aconseguir escapolir-se'n... i tenen "escripturitat" des de llavors en les respectives llengües".

Francesc ha dit...

Bon dia senyor Talaiòtic!

Em dic Francesc Magrinyà i sóc el Francesc a qui fas referència en el teu darrer comentari en aquesta entrada.

Abans que res vull donar-te les gràcies per citar-me. La veritat és que m'he sentit afalagat.

I sí, sóc un seguidor de les tesis d'en Bilbeny. Tot el que diu té molt de trellat. Cada nova descoberta que fan ell i els seus col.laboradors més directes representen una sotragada sensacional a la meva consciència. I són sotragades perquè son gent que treballen amb rigor científic, fent-se les preguntes pertinents i exposant evidències.

Cal que més gent continuem la seva tasca.

Fins una altra i felicitacions pel teu blog!

Francesc

Talaiòtic ha dit...

Moltes gràcies a tu Francesc, i benvingut a Es Poblat.

El treball de recuperació de la nostra històira és apassionant, jo també estic sempre a l'espera de les novetats que ens aporten els investigadors com en Bilbeny i companyia.