1 de maig 2007

(Melià dimissió) Volem les teles en català ja!

Les ocupacions estrangeres de la nostra pàtria per castellans, francesos i anglesos i el final de les nostres institucions començaren per la derrota d'Almansa ara fa 300 anys. Ara, el procés es podria produir a la inversa també des del País Valencià començant per la recuperació d'un espai comunicacional propi i continuant per un canvi de govern a la Generalitat Valenciana.

Des del passat divendres dia 27, a un més just de les eleccions, la Carrasqueta es podria haver convertit en un nou símbol de resistència contra la censura i la manipulació, i contra aquells que volen que la nostra nació es mantengui dividida i sotmesa a la voluntat de Castella. Sota una intensa pluja, més de 300 valencians van impedir el primer intent del govern autonòmic castellanista de tancar un dels repetidors d'Acció Cultural del País Valencìa (ACPV) que hauria deixat sense emissions de TVC a les comarques del sud d'Alacant tot i les seves falses proclames de negociar la reciprocitat de les emissions amb el govern autonòmic del nord del país. Fins i tot un dels guàrdies civils es lamentava que si açò passava ja no podria veure Ventdelplà. Els valencians estan amb TVC i la llibertat d'expressió, mentre que el PP prefereix un panorama televisiu controlat i mediocre, que es denuncia en aquesta genial paròdia guanyadora del concurs Adéu PP.



Fa uns dies vaig rebre una nova comunicació de la Conselleria de Cultura del Consell Insular en què m'informaven de l'aprovació de la moció per instar el Govern Balear a solucionar els problemes de recepció de TVC i TVV i a activar la seva emissió digital a les illes. La moció va ser aprovada amb els vots a favor dels grups de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició. Trist paper el que fan el Partit Espanyol de Joana Barceló i Joan Gorrias, que no s'ha pronunciat en cap moment a les Illes, i el Partit Nacionalista Espanyol, de José Seguí i Llorenç Brondo, del que no ens podem fiar de les seves promeses en tot aquest afer! També vaig rebre l'adhesió a la campanya per la recuperació del C33, C9 i P2 de CiutadellaCANVIA!, que ja havia rebut suports individuals d'alguns del seus membres, segons m'informen. I divendres passat es feia un debat a Ciutadella a la Sala de Sa Nostra amb el títol "Adéu TV3?". El tema, per tant, ens interessa, i no deixarem que ens prenguin el poc que tenim.

Però demanar la recepció d'aquests canals públics en condicions és lluitar per uns mínims del tot insuficients en l'actual situació televisiva. Ho explica molt bé en Vicent Partal en el seu article amb TV3 ja no en tenim prou. Diu Partal coses tan interessants com que actualment hi ha més de 100 canals de televisió que emeten en català, des dels autonòmics públics fins a canals privats com Barça TV, 8Tv, i molts de locals, alguns dels quals es poden seguir parcialment per internet, i que "Els catalanoparlants tanmateix acceptem amb resignació que en els nostres dials analògics o de TDT la immensa majoria dels canals siguen en castellà. Acceptem amb resignació que a Canal Satélite Digital només 3 cadenes de 95 emeten en català -malgrat que prop de la meitat dels seus subscriptors són dels territoris catalanoparlants".

Sobre les televisions internacionals diu que "ni somiem que emetran en català, no sé perquè. Perquè ho podrien fer igual que ho fan en llengües com ara l'hongarès, el finés, el lituà, el danès o el maltés. Parle del National Geographic. O de Discovery Channel, per exemple, que té versions en 33 idiomes diferents. O de MTV que en té 29. O de Fox que emet, entre moltes altres llengües, en serbi o en coreà. Per quina raó alguna d'elles no podria crear la seua versió en català?"

Precisament jo sí que ho he somiat, i d'aquest tema en vaig parlar un parell de vegades en els fòrums del Racó Català l'estiu de l'any passat. I en vaig tornar a fer esment en una resposta a un comentari d'en Francesc Sintes en aquest bloc. Em demanava per què la Federació Llull, integrada per Omnium Cultural, ACPV i l'Obra Cultural Balear no encapçalen la creació d'una plataforma per cable, satèl·lit i internet de les televisions en català del país? Omnium no ha fet mai l'esforç econòmic i humà de fer arribar les emissions de TVV i TVIB al Principat, com sí que han fet ACPV i OCB amb la televisió del Principat en els seus respectius territoris. Omnium fins i tot va presentar una proposta de televisió digital autonòmica que va ser descartada per la Generalitat aprofitant l'absència d'ERC després d'haver-los expulsat del govern. Per què ara no col·laboren en un projecte comú tipus ONO o Imagenio?

Doncs sembla que les coses es poden començar a moure en aquest sentit, ja que han aparegut informacions que la Federació Llull vol sacsejar el panorama audiovisual del país. Sembla que volen encarregar un estudi sobre l'espai radioelèctric per a la recepció de tots els canals en català a tot l'àmbit lingüístic. N'informaven també a Vilaweb: en aquesta notícia i en aquesta altra, i en aquest vídeo.

És hora de concretar propostes. Que no perdin el temps en demostrar a partits i administracions que tècnicament poden fer allò que políticament no els interessarà aprovar a Madrid. L'articulació des de l'administració pública espanyola d'un espai mediàtic dels Països Catalans que inclogui televisions privades és un projecte que s'enfronta a les essències de la Gran Castella i del mercat colonial castellà al nostre país, i ho saben. En són més conscients que nosaltres mateixos. Per alguna cosa la mateixa Constitució castellana preveu la incorporació de la Comunitat Foral de Navarra a Euskadi i, en canvi, prohibeix expressament la federació de comunitats autònomes entre elles, pensant precisament en nosaltres.

Jo insistesc en la idea d'impulsar una plataforma privada de televisions en català, per cable, satèl·lit i internet, encara que sigui de pagament. Si han d'encarregar cap estudi, que ho facin en aquest sentit. Estic convençut que s'obriria un nou mercat que afavoriria la incorporació de les televisions internacionals que abans s'esmentaven en llengua catalana. En resposta a la pregunta de Partal sobre les televisions internacionals, faig una altra pregunta: Per què haurien de fer una versió en català aquestes televisions si només hi ha abonats a plataformes espanyoles i en castellà? Si ni tan sols les televisions públiques o privades d'Espanya emeten en català, per pur prejudici, quan en TDT ho podrien fer perfectament amb les sèries i pel·lícules que ja compten amb versió catalana!

Per què esperar a què els canals de les plataformes que ja existeixen es decideixin a fer el pas d'incorporar el català entre les opcions d'àudio quan no ho veuen necessari si podem crear una oferta pròpia per a la nostra àrea lingüísitca? Molts dels que ja estan abonats a alguna plataforma espanyola es donarien de baixa per apuntar-se a la nostra, i encara molts més que no ho esteim ens hi abonaríem segur! Si hi veuen negoci, i tant que ho faran! No hi haurà MTV ni Discovery Channel ni National Geographic que s'hi resisteixi!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Els partits polítics continuen amb les clucales posades. No solament tenim el problema de la televisió, sinó que d'aquí a pocs anys passarà el mateix quan la ràdio passi a emetre en sistema digital. ens quedarem sense Catalunya Ràdio i les seves emissores? El PSOE es deixarà fer un altre gol? Si més no, el PP no enganya: persegueix i punt.
La responsabilitat és compartida.

Francesc Sintes

Anònim ha dit...

Campanya per l'adhesió i la creació del Païssos Catalans com estat-nació

http://www.estatpropi.cat/
A Menorca, ja som tretze.

Talaiòtic ha dit...

Francesc, és que aquí, fins que no ens quedem sense televisió i sense ràdio, els polítics no despertaran. Es veu que ells estan tots abonats a "Canal Satélite Digital" i no els importa gaire els problemes dels mortals!

Anònim: jo som un dels adherits al mapa per la creació de l'Estat propi. En parlaré pròximament també en aquest bloc..