19 d’oct. 2007

Oh, Fornells!


No ha pogut ser. La notícia es coneixia aquesta setmana, el recurs de la Plataforma per la conversió de Fornells en el 9è municipi de Menorca ha estat desestimat per la sala del Contenciós-administratiu del TSJ de les Illes Balears. Es tracta d'un tema que no conec de prop, però hi ha coses que no puc evitar de tractar. D'entrada, hi ha una pregunta que em faig: què volen els fornellers? Perquè jo no sé si ningú s'ha plantejat una consulta popular, i més ara que està de moda, per conèixer realment quina és l'opinió del poble.

Si des d'aquest bloc defens un referèndum per conèixer si volem un Estat propi per la nostra nació, és lògic que també ho faci per saber si un poble menorquí vol un Ajuntament propi o no. Perquè és d'açò què parlam, plantejar-ho en termes de separació, segregació, secessió, independència, per alguns paraulotes amb connotacions negatives, respecte d'Es Mercadal o d'Espanya, és enverinar una mica la qüestió ja d'entrada. Com sempre, els aspectes econòmics són un bon pretext per prendre unes decisions que solen tenir més a veure amb les repercussions i interessos polítics que amb el respecte als sentiments d'un poble.

La negació dels sentiments d'identitat en la cultura política i com a fonament per la configuració de l'organització dels pobles segons la seva pròpia voluntat col·lectiva és una herència de l'exercici del poder sobre el territori per dret de conquesta, per drets dinàstics i per dret diví, que ja és hora de superar si realment la democràcia és l'exercici del poder pel poble o només una pantomima limitada a allò que ens deixin triar "els que manen" segons els seus interessos.

En el cas de Fornells, s'ha al·legat que la constitució d'aquest poble com a municipi aniria en perjudici dels serveis que es presten actualment tant a Fornells com a Es Mercadal, i jo em faig més preguntes: és que no existeix la mancomunació de serveis? S'ha de posar la dependència forçada d'un poble respecte d'un altre en contra de la seva voluntat (si és que és el cas, que no ho sé) per davant del dret a decidir el seu propi futur? La pròpia sentència desestimatòria del recurs equipara "la voluntat dels veïns", que en aquest cas no es coneix perquè no s'ha fet cap consulta, amb un simple "caprici o arbitrarietat" que s'ha de sotmetre a un suposat "interès públic" insalvable.

La visualització pràctica de l'existència d'una comunitat humana fomenta la participació entre aquells que es senten representats. Posaré un exemple, que reconec que em serveix per garnar cap a casa i que deu ser la darrera cosa en què pensen els fornellers en relació a la creació d'un Ajuntament propi, però que no deixa de ser certa: en el recompte d'adhesions que faig al mapa per un Estat Propi hi ha 3 adhesions del municipi d'Es Mercadal, però realment no sé si són del poble d'Es Mercadal o si n'hi ha cap de Fornells. Hi hauria més fornellers que s'animarien a adherir-se si ho poguessin fer en nom del seu poble? Ben segur que sí (per cert que ja som 68 menorquins per un Estat propi, la darrera adhesió ve de Ciutadella, que amb aquesta té 20 adherits!). I açò és només un exemple, però si la participació ciutadana és tan lloable com es vol vendre, no participaran més els ciutadans si ho fan en un Ajuntament que sentin com a propi?

Hi pot haver major ingredient per l'interès públic que la voluntat d'un poble? Si Fornells i Es Mercadal han de col·laborar per mantenir els serveis actuals dels seus ciutadans respectius, crec que açò hauria de ser una condició per la creació del nou municipi, però no un impediment, perquè generar frustracions pot ser el pitjor servei que les institucions facin. Però aquest és un preu que no es mesura en euros.

Deix el bloc obert a qualsevol aportació que fornellers, mercadalencs i tothom que ho desitji i que segur que coneixeran el tema molt millor que no jo vulgui fer sobre aquest tema, si hi ha ganes...

11 comentaris:

Anònim ha dit...

(Menú)Objecció fiscal per començar.

Talaiòtic ha dit...

Em sembla bé, Vincent:

1. Unes tapetes d'objecció fiscal per picar.

2. Unes eleccions locals o nacionals amb una pregunta de referèndum com a lema unitari dels partits implicats, de plat combinat únic, per trencar amb la imposició d'una legalitat injusta.

3. De postres, si el plat no se'ns ha indigestat, Ajuntament nou, o Estat nou.

4. Per beure: unes negociacions amb les institucions implicades amb la participació de les que vulguin fer de mitjanceres.

Anònim ha dit...

Els que volen la independencia de Fornells son sencillament uns insolidaris. I uns NOUVINGUTS del principat que han montat la seva colonia allà.

Un clan familiar -basta veures els quatre llinatges que es repeteixen continuament- (molt prolífic açó si) molt sorollòs que la seva idea de municipi coincideix exclusivamente en la seva idea de propietat. Ni bé comú ni servei públic, ni un llamp de foc. Un grup de particulars que han comprat quasi tot l'urbanitzable d'es Mercadal d'aquella zona i ara volen fotre el camp escupint al municipi que els ha fet enlairar-los.

No mereix solidaritat aquest moviment.

A més es gen carregada de mala llet. Gent violenta.

Aquesta es la meva opinió.

Talaiòtic ha dit...

Hola indignat. No conec els promotors de la "segregació" de Fornells, pel que no rebatré les teves afirmacions. Ja ho faran ells si volen. El que si que he sentit és que hi ha interessos urbanístics darrera de l'operació, encara que amb aquests casos no me'n fiï mai, ja que sempre hi ha interessos a favor i en contra i la informació que circula sol estar mediatitzada per un grup o un altre...

Moltes gràcies, una vegada més, per participar en aquest bloc. A veure si algun forneller s'anima a donar la seva opinió.

__ ha dit...

Indignat, no tens ni punyetera idea del que dius. Només amb quatre paraules ja veig qu el NOUVINGUT aquí ets tu.
El municipi que ha fet enlailar-los m'agradaria que ho funamentesis un poc per què si l'avi meu (pescador) i nascut a Fornells pogués parlar t'explicaria que ha fet enlailar a quí. Per cert enlairar?, tu ets un nouvingut, no?

Anònim ha dit...

Responent a DAvid -inequívocament del clan RR-:

No som ni de Fornells ni d'es Mercadal ni tinc intención de comprar cap finca a la vostra inmobiliaria.
Tal vegada es per això que no puc captar bé aquest sentiment fornellenc tant profunt i identitari.

I respecte a l'anterior, t'agradi o no, la teva propietat a Fornells -hi ha arrendataris no propietaris favorables a la segregació?- es possible perque el municipi d'es Mercadal va declarar en algun moment els teus terrenys com urbanitzables. Sols era això que volia dir.

En tot cas, aquest es un tema que no me treu gaire la son; l'unic que m'afecta es llegir la comú violència verbal en que s'expresa el clan que dirigeix el moviment, que fa escarrufar.

Anònim ha dit...

Sólo precisar que consulta popular si que hubo y fué claramente favorable a la segregación, lo discutible es quien participó en ella, el nucleo de Ses Salines se dividió al cincuenta por ciento entre el si y el no, en el resto de urbanizaciones creo que la interpretación de los resultados sería más discutible, a saber: es digno de tener en cuenta que Fornells quiera ser independiente, ¿pero es legítimo que tenga que arrastrar al vecino de Son Parc con él, o al pagés de Son Ametller?...dificultades.
Talaiótic, veo que estás tan poco puesto como interesado en lo que a Fornells se refiere, me parece que sólo te interesa en el sentido en que puedas establecer una analogía con tu tema fundamental. No importa, hasta en eso podemos tender puentes y podemos tratar este simple tema que te planteo ¿donde realizamos las consultas y como atendemos a las mayorias? si Navarra, por poner, no quisiera ser Euzkadi pero hubiese entrado en una consulta ganada por el sí, qué hacemos con ella?
Por mi parte y volviendo al tema:
-Creo que no tienen nada que ver los intereses urbanisticos con el ansia de independencia de una comunidad. Podría haberlos y sería en ese caso, si, la justicia quien tendría que evitar la especulación ilegal.
-Mercadal y Ramón Orfila a su cabeza no quieren dejar escapar una teta tan grande como media costa norte
-Conociendo Fornells y fornellers sé que en el camino se perderían repetidas veces porque es verdad que son una endogamia que se comen a si mismos.
-Eso no es motivo para quitarles el derecho que todos tenemos a equivocarnos, a caernos, a matarnos por nuestro camino.
"Mal trigo mal harina, mal harina mal pan". Resume la situación, se empezo sin diálogo y seguimos sin diálogo y sin diálogo ganará por imposición el hermano más grande, pero el hermano pequeño le pegará por el camino todos los bocados que pueda y así hasta el final...

Talaiòtic ha dit...

Anònim, primer de tot moltes gràcies per la teva aportació. No sabia que hi hagués hagut aquesta consulta popular. Que no conec gaire la qüestió de Fornells és ben cert, ja ho reconec en el mateix article i per açò demanava opinions al respecte. Finalment des del Claustre de Shangri-La d’en Francesc Sintes es va generar el debat, i m’estranya que cap dels comentaristes hagués mencionat que la consulta estava feta. L’analogia amb el meu ”tema fonamental” és lògica, i per açò l’article l’he classificat dins la secció “referèndum és democràcia”, crec que tot col•lectiu amb identitat pròpia i voluntat de ser té dret a organitzar-se políticament en condicions d’igualtat respecte dels altres, i açò val tant per nacions sense Estat com per pobles sense Ajuntament propi.

El que si que va sortir en el debat va ser la qüestió territorial. En efecte, alguns opinaven que amb unes pretensions territorials menors per part de Fornells hi podria haver hagut un altre resultat. Jo no sé quins són els criteris en aquests casos per dir que tal territori ha de pertànyer a un municipi o un altre, pel que em basaria en el que opinin els seus habitants, o propietaris, no ho sé... En el cas de Navarra, per l’exemple que em poses, ho tindria clar, els navarresos han de poder decidir què volen per ells mateixos igual que a Biscaia, Guipúscoa, Àlaba, i els territoris bascos de l’Estat francès.

També crec que no es pot barrejar la voluntat d’independència amb interessos urbanístics. Em sembla que el territori ja es protegeix a nivell insular, pel que l’àmbit d’actuació municipal és molt menor, i sinó, com dius, que actuï la Justícia, que per açò estan. Però els interessos econòmics i polítics no han d’impedir que cap poble faci el seu camí, amb els seus errors i els seus encerts. Precisament per aquests interessos “fàctics” no me’n puc fiar gaire de la informació que es dóna, sempre mediatitzada per un costat o altre, normalment pel que té més mitjans. Seguint amb les analogies, igual que a Espanya costa d’entendre l’independentisme basc o català per la manipulació de la informació i la manca de comunicació, a un nivell més petit açò també deu passar en el cas de Fornells.

En tot cas, si el resultat de la consulta va ser que Fornells volia tenir Ajuntament, per mi no hi ha dubte, ni Mercadal, ni el Consell ni cap Jutjat tenen dret a impedir-ho, i els fornellers tenen tota la legitimitat per fer el que creguin convenient per fer respectar la seva voluntat expressada democràticament.

Anònim ha dit...

Releo lo que escribí y veo que el tono que me salió quizás fué un poco duro hacia ti, se reduce a una incapacidad expresiva por la que te pido disculpas, tu postura es correctisima y así quiero que sea la mia.
Por otro lado volvemos a lo mismo, yo estoy de acuerdo con el derecho a la segregación de Fornells, pero tambien hay que entender que la gente de Mercadal tienen derecho a no quedarse con la decisión que tomen unilateralmente las gentes de Fornells
En definitiva, lo que es muy dificil es una segregación sin diálogo ni pactos, y eso es lo que ha ocurrido en este caso como en otros, la falta de diálogo. La postura dominante desde Mercadal se impone de manera intransigente y la reacción rebrincada que eso provoca en Fornells está condenada al fracaso. Es una triste realidad pero es que hay poco más a lo que darle vueltas. Tiens razón, como en España, con los medios de una sóla parte...imposible.
Como dato reafirmar que si, que la consulta se realizó y ganó el independentismo claramente, desde Mercadal siempre se criticó el voto del catalán empadronado por el descuento de residente y cosas así, pero eso es absurdo, en Fornells existe un claro sentimiento de independencia y eso hay que reconocerlo, lo hago hasta yo que personalmente pienso que la segregación no es lo más conveniente.
Creo que David, que ha escrito en este hilo podría dar muchos más datos con respecto a la historia de este movimiento.
Un saludo.

Anònim ha dit...

Vuelvo a abrir para remarcar una cosa que me parece importante, con el PSOE en el Consell y con Ramón Orfila en el ayuntamiento de Mercadal la independencia de Fornells estaba sentenciada fuesen cuales fuesen los límites que le hubiesen puesto al nuevo municipio. Eso os lo puedo asegurar.
Sin embargo sí es verdad que si el término hubiese acabado por ejemplo en la playa de Tirant y se hubiese regateado un poco sobre Son Parc la gente, la población, los habitantes de Mercadal, no sus políticos, sí que hubiesen visto con generosidad y con transigencia la posibilidad de la segregación. Eso tambien os lo puedo asegurar.
Así podemos decir que tanto desde Fornells como desde Mercadal se hicieron las cosas incorrectamente pero mientras unos han perdido los otros han ganado lo que querían y por lo tanto podemos ver la política maquiavélica de los profesionales del ramo.
Esa es la tristeza del tema.
Aunque el tema es mucho más complejo.

Talaiòtic ha dit...

Gràcies de nou per la participació, Anònim. No m’havia ofès, i les teves paraules m’han permès puntualitzar i explicar el meu interès per Fornells. Pel que fa a la resta, poca cosa hi puc afegir, des del meu desconeixement dels detalls del tema, estic prou d’acord amb tot el que expliques.

Si us animau a seguir aportant informació, serà benvinguda.