25 de maig 2007

(Melià dimissió) La TDT després d'eleccions, per segons qui...

Aquesta setmana he sabut que en el Ple extraordinari celebrat aquest mes a l’Ajuntament de Ciutadella finalment es va presentar una moció sobre la recepció de les televisions en català al municipi i a Menorca. La moció va ser presentada pel grup del PSM, igual que al Consell, i en desconec el contingut concret de la proposta, però a diferència de la institució insular, on el Partit Nacionalista Espanyol es va abstenir, a Ciutadella la moció va ser aprovada per unanimitat.

Per què una moció per instar al Govern de les Illes Balears a complir els seus acords de reciprocitat de les emissions amb la Generalitat de Catalunya reb un vot diferent al Consell o a l’Ajuntament? Si el Partit Nacionalista Espanyol funciona tant com diu el seu lema electoral, per què s’han de fer mocions per reclamar el compliment d’un acord que van signar ells mateixos ja deu fer dos anys?

El setmanari Es Carrer deia fa unes setmanes (n. 55, 4-05-07, editorial) que segons fonts de la Generalitat de Catalunya, el Govern Balear té "aparcada" aquesta qüestió fins després de les eleccions. Em resulta institucionalment incomprensible perquè un acord de fa dos anys havia d’esperar a després de les eleccions que hi haurà aquest diumenge, però políticament m’ho imagin. Ja m’hi vaig referir a l’article la batalla digital sobre les prioritats i les motivacions en la planificació del panorama televisiu dels illencs per part d’aquest govern. Només s'ha de veure com el Govern Balear acaba d'adjudicar les llicències de TDT que faltaven als seus amics a només uns dies de les eleccions (vegeu la notícia a Tribuna.cat, o al Racó Català). Visca la pluralitat informativa, l'interès general i la imparcialitat de l'administració pública!

Si no fos per la pressió que els últims mesos s'ha donat en l'àmbit de la societat civil, amb iniciatives com la campanya promoguda des d'aquest bloc, o les recollides de signatures que també han promogut particulars, o la xerrada que hi va haver al Centre social de "Sa Nostra", i sobretot la magnífica difusió que ha fet el setmanari Es Carrer de la problemàtica de la recepció d'aquests canals i la seva possible desaparició de Menorca amb l'apagada analògica, açò seguiria aparcat. L'estratègia d'obrir aquest debat que estava adormit en període preelectoral ha estat un èxit. La qüestió ara és si a partir de dilluns haurem d’esperar a després de l’estiu per començar a donar compliment a la reciprocitat d’emissions o si es començarà a treballar ja des de la presa de possessió del nou govern. Tant si hi ha canvi com si no del resultat que es doni en les eleccions de diumenge, haurem de seguir atents i exigir aquestes emissions, com també seguirem atents a la situació del País Valencià, on el PP segueix encaparrotat a impedir la recepció de TVC en contra de la voluntat de milers de valencians, de resolucions judicials i de la llibertat d’expressió. Ens fan falta aires nous!