21 de maig 2007

(Melià dimissió) Finançament, Estat propi i eleccions.

En els dos darrers dies han aparegut dues notícies a la premsa local de Menorca sobre el finançament que rebem per part de l'Estat castellà. El Diari Menorca d’avui 21 de maig diu que "Menorca rep tres vegades menys finançament que Fuerteventura". Segons un informe de la Conselleria d’Economia, el Consell de Menorca rep per cada menorquí 134,43 € davant dels 457,16 € que es destinen a Fuerteventura, amb una població similar a la menorquina, en finançament econòmic només en concepte d’insularitat. Amb l’aprovació del nou Estatut d’Autonomia, aquesta inversió està previst que s’iguali.

Per altra banda, gràcies a un comentari d'en Francesc Sintes al seu bloc m'assabent d'un article de l’Útima Hora Menorca d’ahir on s’afirma que amb el nou finançament hi haurà un creixement econòmic addicional a les illes d'un 4%. I açò amb un estatutet de vergonya pactat entre PP i PSOE que no resoldrà l’espoli fiscal a què estam sotmesos per part de l’Estat.

Els nostres diaris no parlen mai de xifres sobre el dèficit fiscal, és a dir aquella part dels nostres imposts que es queda l'Estat per invertir en altres territoris i que no tornen mai al nostre país. Quin creixement podríem arribar a experimentar amb un Estat propi que recaptàs tots els nostres imposts i poguessim decidir quina és la nostra solidaritat amb els altres pobles del món? Davant la negativa per part de l'actual Estat de respectar les decisions que prenem des dels Països Catalans, rebaixant estatuts de mínims aprovats pels nostres parlaments o impedint que poguem afrontar les necessitats d'aquest país gràcies a una partitocràcia que ens sotmet als seus interessos ja des de casa nostra, més de 10.000 persones ja s'han adherit a decideixodecidir.cat o a Estatpropi.cat en només un mes per demanar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. Els que s'adhereixen a decideixodecidir demanen que es pugui celebrar aquest referèndum, però sense vincular aquesta adhesió a un resultat concret. Es tracta de la campanya de recollida de signatures iniciada conjuntament per les plataformes Sobirania i Progrés i Pel Dret a Decidir des del passat 23 d'abril. Tot demòcrata ha de voler donar la veu al poble quan aquest ho demana. Només els antidemòcrates, els que justifiquen l'Estat com una finalitat en sí mateixa i no com un mitjà d'organització de la societat poden estar en contra de la iniciativa de decideixodecidir i no donar suport a la celebració d'un referèndum.

Els qui ens adherim a Estatpropi.cat, a més, ja deim ben clar que el nostre vot serà favorable a crear un Estat propi en aquest referèndum. De moment ja hi ha 47 menorquins que el demanen sense més difusió d’aquesta iniciativa que la que existeix a internet. Ni ràdios, ni televisions ni diaris d'aquí n’han parlat. A Menorca n’he informat des d’aquest bloc, però si hi hagués alguna referència, encara que fos breu, en algun article a diaris o revistes locals la campanya arribaria a més gent, i sigui com sigui segur que creixerà encara més. Des de la darrera vegada que en vaig parlar, Ciutadella escurça la distància amb Maó per recuperar el liderat a Menorca de persones adherides a la campanya d’Estatpropi, i ara les xifres són 16 adherits a Maó per 15 a Ciutadella. Amb una nova empenta Ciutadella es tornarà a posar al capdavant a nivell insular, però la notícia més destacada és que Ferreries amenaça seriosament la bipolaritat Maó-Ciutadella i amb 9 adherits ja ha desbancat Es Migjorn Gran, que segueix amb 2 adherits, com a municipi menorquí amb un major percentatge d’adherits. Si a Ferreries s'hi posen fins i tot podríen donar la sorpresa i encapçalar la llista.

I a tot açò afegir una altra notícia d’ahir, que diu que Menorca és l'illa amb més zones habitades sense accés a internet a gran velocitat. Res a veure amb Extremadura, que incorporen accés a internet wi-fi a les seves autopistes gratuïtes i que disposen d’aules informatitzades i amb pissarres electròniques fins i tot a les seves escoles rurals. Au, menorquins! Diumenge tots a votar el partit nacionalista espanyol (PNE-PP) o el partit espanyol (PE-PSOE), que ens agrada ser massoques i servils amb els nostres amos! Tornarem a preparar la vaselina pels propers quatre anys!