8 de març 2007

Important novetat de campanya: hi haurà moció al Consell.

Si ahir deia que cap institució havia donat encara resposta oficial a la campanya per la recuperació del C33, C9 i P2, avui ja tenim la primera. Els qui hem enviat correus electrònics hem rebut aquest matí una resposta de la Conselleria de Cultura del Consell de Menorca, encapçalada per Nel Martí (PSM), que diu el següent:

"Davant les diverses peticions rebudes pel Departament de Cultura del Consell Insular de Menorca pel que fa als problemes de recepció dels canals autonòmics que emeten en català a Menorca, volem comunicar a les persones interessades les gestions que hem realitzat fins ara per intentar resoldre la situació (vegeu els documents adjunts).

DEPARTAMENT DE CULTURA, EDUCACIÓ I JOVENTUT DEL CIM"


Els dos documents que ens adjunten en el correu són una còpia de l'acord Generalitat-Govern Balear de febrer de 2005 del que ja s'informà en aquest bloc a l'article La batalla digital, i un informe que reproduesc sencer a continuació pel seu interès:

"RESUM DE LES ACTUACIONS FETES I DE LA SITUACIÓ ACTUAL EN RELACIÓ AMB LA RECEPCIÓ DELS CANALS AUTONÒMICS DE CATALUNYA I PAÍS VALENCIÀ A MENORCA.

Situació actual:

El Departament de Cultura, Educació i Joventut ha pogut constatar que l’apagada analògica (prevista per al 2010) i la definitiva mplantació de la televisió digital terrestre (TDT) impedirà la ecepció dels canals d’altres comunitats autònomes i, per tant, els canals en català d’altres comunitats deixaran de veure’s.

Malgrat l’acord Govern balear-Generalitat de 16 de febrer de 2005, pel qual ambdues administracions es comprometen a trobar un espai perquè les emissions en format digital de les respectives televisions públiques es puguin veure, la graella actual amb les televisions que ocuparan els 32 canals digitals està tancada i completa i no preveu la recepció de cap canal autonòmic que no siguin els propis de les comunitats autònomes respectives.

La legislació estatal en aquest sentit és molt estricta i impedeix que els canals autonòmics es vegin fora de les respectives comunitats autònomes, amb la qual cosa xoca amb la Llei de normalització lingüística1, amb l’acord Govern-Generalitat esmentat, amb la mateixa Constitució espanyola2 i amb l’actual concepció global del món audiovisual (concepte d’Internet sense fronteres).3

Pel que fa a la televisió analògica, l’entrada en la graella televisiva d’IB3, Cuatro i La Sexta va comportar una redistribució de freqüències, que en el cas d’antenes individuals en la majoria dels casos només ha requerit una resintonització per poder veure, a més de TV3 i Canal 9, Canal 33 i Punt 2, però que en el cas d’antenes col·lectives ha significat deixar de veure alguns d’aquests canals. A més a més, a Ciutadella, arran de la redistribució de freqüències, hi ha problemes en la recepció de Canal 33, Canal 9 i Punt 2.

A això, darrerament s’hi ha afegit el futbol: en haver perdut FORTA (que agrupava els canals autonòmics) els drets d’emissió dels partits de futbol de lliga i tenir-los MEDIApro, els partits de lliga es veuen per La Sexta i en castellà.4 A més a més, sembla que TV3 enfosqueix el seu senyal a les Illes Balears quan emet partits de Copa, ja que segons diu només en compra els drets d’emissió per al territori de la seva comunitat autònoma.

Actuacions:

El Departament de Cultura, Educació i Joventut del Consell Insular de Menorca va iniciar contactes amb l’Obra Cultural Balear (OCB), que ens va comunicar que l’aleshores secretari de Comunicació de la Generalitat, Enric Marín, els havia dit que confiaven que es complís l’acord Govern de les Illes Balears-Generalitat per a la recepció recíproca de TVC i IB3 de febrer de 2005.

El Departament de Cultura del CIM ha mantingut dues reunions amb el president i el coordinador de l’OCB, a fi d’intercanviar més informació i programar una actuació unificada a l’hora de rebre aquests canals en el conjunt de les Illes Balears.

Caldrà requerir al Govern de les Illes Balears i a la Generalitat de Catalunya que compleixin l’acord de febrer de 2005.

Des del punt de vista tècnic, es podria demanar al Ministeri d’Indústria que creï un nou multiplex (4 canals) per a la recepció de canals autonòmics d’altres comunitats amb les quals es comparteix llengua i cultura.

El Departament de Cultura del Consell Insular de Menorca s’ha reunit amb membres del Consell d’Administració d’IB3 per expressar-los la seva preocupació per la situació i demanar-los que promoguin actuacions per solucionar-la. Aquestes persones s’han compromès a demanar a la presidenta del Consell d’Administració com pensa complir l’acord Govern balear-Generalitat.

S’han demanat sengles reunions amb el conseller de Cultura i Comunicació de la Generalitat de Catalunya i amb la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió per informar-los de la preocupació existent a les Balears per la recepció dels canals autonòmics catalans, així com per cercar solucions a la retransmissió dels partits de futbol en català.

Aquest mes de març es presentarà una proposta de resolució al plenari del Consell de Menorca per instar el Govern a complir l’acord amb la Generalitat de febrer de 2005. També s’han fet preguntes parlamentàries sobre aquest tema, que estan pendents de resposta."

La cosa es mou. Serà el consell qui defensi els drets dels televidents ciutadellencs abans que el propi Ajuntament? Es farà cap passa des del consisitori de ponent? Hi haurà també una moció al Ple municipal? Haurem d'estar atents al contingut de la moció i veure si s'hi inclou alguna menció explícita al problema específic de Ciutadella. Serà important que la moció neixi amb consens i amb voluntat de resoldre el problema i no de fer sonar campanes per no res. D'entrada, hem d'agrair les gestions que des de la conselleria de Cultura del Consell de Menorca s'estan preparant i confiem que tots els grups polítics aprovin la moció. A Mallorca també hi comença a haver moviment per garantir les emissions digitals de TVC i TVV, vegeu aquesta carta al director d'avui al Diari de Balears. Continuem enviant correus i deixau els vostres vots i els vostres comentaris a la proposta de la pàgina electoral del PP, que les eleccions s'acosten i volem solucions.

4 comentaris:

Francesc Sintes Giménez ha dit...

Hi insistes. Tal vegada no sigui legal que es vegin aquests canals a les Illes, però les televisions locals mallorquines tampoc no s'haurien de captar des d'aquó i bé que arriben

Tal vegada ha rribat el moment de tornar enrere la cessió dels repetidorsd de Voltor i d'OCM i tornar-los a gestionar directament.

Si cada freqüència de TDT admet quatre canals, no em resulta creïble que no hi hagi prou espai per als canals de Televisió de Catalunya.

El que passa és que els polítics van fer nona i ara que hi ha eleccions remuguen. I no xerr d'en Nel Martí que com a conseller si ha ficat (i em consta que és així) de ver, en el tema. SCom molts --jo mateix-- ho ha fet tard. Jo en el meu partit (que abandonaré després de les eleccions) i ell mateix com a antic director insular.

De la presidenta del CIM, del conseller responsable i de l'alcalde de Ciutadella, millor no parlar-ne. Del senyor Montilla i del gover de les Illes, encara manco. Entre tots, ho hem fet de meravella per evitar que Televisió de Catalunya arribi a Menorca. El Canal 9 no m'importa gaire, però Punt 2 sempre m'ha fet patxoca.

No ens oblidem de Td8, que té un bon èxit d'audiència!

Talaiòtic ha dit...

Si no és legal que canviin la llei!

No sé fins a quin punt els de Voltor i OCM poden recuperar els repetidors que van vendre o cedir al govern, però si ja en van instal·lar una vegada de forma al·legal per veure TV3, potser ho haurien de tornar fer per veure els canals digitals privats del Principat i del País Valencia en català.

Alguna solució haurem de cercar si no volem esperar a l'explosió definitva d'internet com a mitjà de difusió... Personalment, estaria disposat a abonar-me a alguna plataforma per cable o satèl·lit que oferís un paquet de totes les televisions en català que vagin naixent. Seria un bon mitjà per incloure-hi una televisió privada amb vocació nacional i voluntat d'abarcar tots els Països Catalans i que televisions internacionals de cinema, documentals, etc... fessin el pas de tenir una versió en català.

Pel que fa al canal 9, reconec que personalemnt tampoc era un canal de la meva especial devoció, però molta gent se'l mirava i és un canal del nostre país. Prou que rebem televisions nacionalment i culturalemnt estrangeres com Antena 3, Cuatro, Telecinco, etc.. que tampoc són del meu gust i ens treuen precisament Canal 9 que era de València. I si hi ha canvi a la Generalitat Valenciana? Difícil però possible... I si la hipotètica coaliació de govern PSPV-Compromís pel PV decideixen algun dia emetre pel·lícules i sèries en català ni que sigui de forma optativa per TDT? Sigui com sigui, no hi podem renunciar.

Unknown ha dit...

Legal no ho es, l'espai radioelèctric esta gestionat per l'estat. Les televisions locals tenen ben poc de legal. Un altre cosa es que les "administracions" les consentin, per intentar controlar els medis i manipular als ciutadans.
El que mes em molesta de tot això es que a un mon plural, on a mes la tecnologia permet mes que mai l'acces a la cultura sigui quina sigui, tinguem problemas per veure el que vulguem.
No em ficaré amb temes politics però si amb els tècnics, poc m'importen els colors dels demes. Si tècnicament es posible veure una cosa no sens pot negar.

Talaiòtic ha dit...

Totalment d'acord Santi, no és una qüestió política en absolut sinó únicament i exclusivament tècnica. Quan resulta que actualment a Ferreries es veuen bé aquests canals i a Alcúdia també, per què a Ciutadella no?