18 de febr. 2007

La batalla digital.

És de justícia que faci un agraïment públic a la revista Es Carrer de Menorca, que arran del correu que els vaig enviar on reproduia aquest article del bloc han tornat a posar la secció sobre la blogosfera menorquina, i que hagin mencionat la campanya de correus per la recuperació del C33, C9 i P2, que a hores d'ara 21 persones han enviat. És un autèntic luxe que els blocaires menorquins tinguem un mitjà escrit on se'ns faci una referència cada setmana i tots n'hem d'estar contents.

Dit açò, només una puntualtzació, es diu a la secció Menorca en bloc d'aquesta revista que en Talaiòtic ens recorda "la seva condició de pioner en les campanyes per la correcta recepció de TV3, C33, C9 i P2". Home, tampoc és açò... Crec que molta gent ha fet molt més que jo per rebre aquests canals, només cal llegir l'article d'en Pere Gomila a la mateixa revista on ens explica el paper que la societat civil i en concret associacions com Voltor o Es Mussol han tingut per rebre TVC i TVV a les Illes. Però el problema de la seva desaparició a Ciutadella de tots aquests canals excepte TV3 sí que estava en un estat d'hivernació que em feia emprenyar. I açò és el que veig que comença a canviar. Es demana en Pere Gomila quan el Govern de les Illes Balears ens emetrà aquests canals per la TDT, i una notícia ens informa que el PSM i Els Verds demanen també l'actuació del Govern Balear en aquest sentit. I l'Ajuntament de Ciutadella, que és on hi ha la majoria d'afectats, pensa demanar res al Govern Balear? I el Consell de Menorca, és de Menorca o només d'una part?

La recepció de TVC en digital està prevista en l'acord de reciprocitat d'emissions entre el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de dalt, i s'havia parlat de crear un canal múltiplex anomenat canal Eurorregió en el que podríem rebre específicament aquestes emissions. Un múltiplex de quatre canals que serà del tot insuficient per rebre a les Illes els 8 canals que preveu tenir TVC més els que tengui la televisió valenciana. Arribada l´hora, aquesta hauria de ser considerada una qüestió d'interès nacional que mereixerà una crida a la blogosfera sobiranista en tota regla. Si algú té pensada cap iniciativa al respecte, que la comenci a explicar...

Segurament, si no hi ha canvis al Govern Balear el proper maig (i fins i tot si hi ha canvis ja en parlarem), aquest canal eurorregió no s'activarà fins a l'apagada analògica, i el motiu és d'estratègia política. Molts menorquins es van acostumar a tenir TV3 en el 3 del comandament, i el canal 33 en el 4. La intenció de l'aparició de la televisió balear amb la freqüència de TV3 pretenia fer aparèixer IB3 (el nom del canal ja ho diu tot) allà on hi teníem sintonitzat TV3, però la pressió de la societat civil i l'acord amb la Generalitat va impedir aquest fet i finalment va ser el canal 33 qui en va rebre les conseqüències. La mateixa directora general de RTVIB Maria Umbert va fer unes declaracions en què demanava als illencs que sintonitzàs IB3 en el nombre 3 de les nostres televisions. Amb l'aparició de la TDT, molts tenen ara una televisió sintonitzada en clau purament i únicament estatal: en el 3 hi ha Antena 3, en el 4 hi ha cuatro, etc... i encara estam a l'espera de l'aparició de les televisions a qui el Govern Balear ha donat llicència per emetre amb tecnologia digital a les Illes. Finalment, en última instància, s'activarien les emissions digitals de les televisions autonòmiques del Principat i, si hi ha acord amb la Generalitat de baix, també del País Valencià, que quedarien sintonitzades als nombres 30 o 40 i tants del televisor, excepte per aquells que expressament i de forma conscient les sintonitzem després d'una altra manera. Un bon sistema de reorientar políticament les preferències dels televidents, de provocar l'efecte cercat sense que es noti gaire la feina. Com amb els llibres, que ja no és necessari censurar-los. Una vegada vaig llegir que Orwell temia els qui podien prohibir els llibres, mentre que Aldous Huxley temia que no hi hagués raó per prohibir-los, degut a què ningú tingués interès en llegir-los. Independentment de dretes o esquerres ideològiques, allò que realment s'imposa són els esquemes i el contingut del nacionalisme espanyol, i açò ja és un fet fins i tot dins la mateixa televisió catalana.

I mentrestant, per aquest nacionalisme espanyol hem d'estar tots aquests anys a Ciutadella sense el canal 33, ni canal 9 ni punt 2?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

És que si no ets el pioner, no t'hi manca gaire. Ens hem queixat molt, rò amb la boca petita i mig tancada.

La TDT estarà tres anys a arribar: massa temps. O prou per fer que el costum a Ponent sigui oblidar-nos del 33, com fa "El Iris", que contínuament reclama el Canal 9 però no bada boca sobre el 33. continuaré veient Àgora i Millennium pagant: gracies al servei a la carta de Televisió de Catalunya. Però no és això.

Si els canals catalans no són legals perquè emetrien fora dela seva comnitat autònoma, com pot ser legal la recepció de les televisons locals mallorquines? Tenen llicència per arribar a Menorcs?

Tal vegada, el que hauríem d'exigir és connectar-nos directament amb Catalunya i passar d'Alfàbia. Així disposaríem de prou espai per encabir tot els canals. Evidentment, això no és possible perquè Cabildolàndia contiuaria a les fosques. Hi continuaria? De cap manera. Just els polítics del PSOE i del PSM necessitin que el canal menorquí arribi aquí per sortir-hi, tindrem tele. Hi pos messions. No miren la tele, però volen que el hi vegem.

IB3 ha triat molt bé el nom, amb molta intenció: mala intenció. L'esquerra es queixa del contingut de la seva programació i poca cosa més. Els consellers de l'ens televisiu d'esquerres no han justificat les dietes ni de noves. Què hi han fet o dit Portella, Orell.. ja no són gens de Ciutadella? Què ha fet UCM? Què he fet jo?

Voltor va cedir un repetidor pagat entre molts. Se l'ha quedat la CAIB i no han respectat l'acord. Del PP, m'ho podia esperar, però els altres han/hem tingut un silenci còmplice.

Només que fotessin fora uns quants de mantinguts, amb l'estalvi del seu sou ja podríem disposar d'un repetidor. Caldrà donar el nom dels mantinguts? I dic mantinguts per no qualificar-los directament d'inútils.

Dóna gust alliberar la ràbia en el bloc d'un altre! Gràcies. Al Poblat, s'hi està molt bé!

Francesc Sintes Giménez

Talaiòtic ha dit...

Francesc, pots descarregar la ràbia que vulguis. Aquí ja saps que ets benvingut i llegir els teus comentaris és un privilegi.

No crec que esperar la tele digital del Consell sigui tampoc la solució per veure el 33. Crec que aquest canal anirà dins el múltiplex on també hi ha la televisió menorquina (o millor dit, Popular TV)que per cert som molts a Ciutadella que tampoc veim bé. Els veig capaços de solucionar la recepció d'aquests canals i deixar els de TVC de banda.