28 de gen. 2007

Referèndum és democràcia: Joan Vicenç

Nova resposta a les preguntes de la campanya Referèndum és democràcia. Aquesta vegada és en Joan Vicenç, que des de Mallorca ens expressa la seva opinió sobre el dret a l'autodeterminació del nostre poble. Moltes gràcies, Joan Vicenç, pels teus comentaris. Si t'animes a escampar la campanya per Mallorca, els comentaris dels mallorquins també seran benvinguts en aquest bloc. Una abraçada des de Menorca!



Nom: Joan Vicenç
Localitatzació: Mallorca
Data: 28-1-07

Si no he contestat abans a les teves interessants preguntes és perquè ja saps que qui més qui manco va atrafegat amb les diferents feines que ens ocupen. Aquí van però les meves respostes. Vull, però comentar-te abans que existeix una proposta d’Estatut per a les Illes Balears i Pitiüses prou interessant i que podeu trobar a la pàgina d’Esquerra Republicana a les Illes. Les meves respostes les faig des de Mallorca. Salut i una abraçada. JV.

1- Creus que el dret d'autodeterminació és aplicable a les actuals comunitats autònomes dels Països Catalans?

Dins el marc constitucional espanyol, no. Com que el nostre poble, ara per ara no ha triat altre via més que la democràtica i pacífica, de reclamar els seus drets. És a dir que no ha optat per assumir-los com a tal i prou, sense demanar permís a ningú ni convocar consultes. Llavors és necessari esperar a que una majoria de la població triï una opció compromesa en la convocatòria d’un referèndum sobre l’autodeterminació, legal o il•legal, és igual, quan el marc constitucional espanyol. Territori per territori. La pregunta que cal fer en tot cas hauria d’anar lligada, en l’opció favorable, a una federació amb els altres territoris catalans malnomenats comunitats autònomes. En tot cas sempre s’hauria de respectar l’opció triada sense descartar, però, la convocatòria d’altres consultes per a més endavant.

2- Creus que la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, amb independència del resultat, faria que l'Estat espanyol fos més democràtic?

Sense cap dubte. Encara que l’essència franquista gairebé no s’ha modificada en l’estructura d’aquest Estat i per tant la seva reacció pot ser molt negativa quan a la mateixa realització del referèndum. Dubto molt però que puguin arribar a acceptar la realització d’aquest tipus de consulta.

3- Tens decidit quin seria el sentit del teu vot en cas que es fes un referèndum d'autodeterminació perquè els Països Catalans formessin un Estat propi?

Afirmatiu a la pregunta favorable a la Independència. O negativa en la continuïtat de dependència a l’Estat Espanyol.

4- Té sentit donar suport des de Menorca a una iniciativa que, d'entrada, només implicaria el Principat?

Té sentit, estem parlant del mateix territori nacional.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Francesc Sintes Giménez

1. El que hauríem de fer és canviar la Constitució o, simplement, cremar-la. Jo, amb 46 anys, i tots els més joves, que són molts, no la van poder votar. Al Regne Unit no en tenen i els va prou bé. Amb tot, el poble sempre és, o hauria de ser, sobirà.

2. Seria més democràtic, sens dubte, si l'Estat el permetés de fer. El problema és que bona part de l'Estat ja en té prou amb la Constitució que va resoldre alguns problemes però va deixar de banda el fet nacional.

3. Votaria que vull la independència o com a molt un estat confederat.

4. Sí, perquè un cop Catalunya ho aconseguesqui, si se'n surt econòmicament ens estiraria a molts més dels que avui a Menorca volem ser part d'un nou estat, separat dels veïns que no ens hi volen. Ho demostren continuament. Si només volen diners, que ho diguin i punt.

Fent broma, podríem pagar una mica de la renda incrementada que aconsiguiríem. Així, no guanyaríem tant però almanco la llengua, la cultura i moltes més coses se salvarien.