27 de gen. 2007

Referèndum és democràcia: Guixona

Arriba una altra resposta a la campanya Referèndum és democràcia. Mentre els indiferents es sumen a l'actual status quo i els contraris al dret de decidir no saben explicar amb arguments creïbles el perquè de la seva posició, na Guixona m'envia la seva opinió a les preguntes de l'enquesta. Record a tothom que també vulgui contestar o tengui res a dir que podeu respondre amb un comentari al meu bloc o amb un missatge a Talaiot@lamalla.net.

Aquí teniu les respostes de na Guixona, a qui agraesc la seva col·laboració:

Nom: Guixona
Localitat: Alaior
Data: 27-01-07

1- Creus que el dret d'autodeterminació és aplicable a les actuals comunitats autònomes dels Països Catalans?

No sé si es pot aplicar o no, però sí que voldria que es fes un referèndum.

2- Creus que la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, amb independència del resultat, faria que l'Estat espanyol fos més democràtic?

M'és ben igual com sigui Espanya.

3- Tens decidit quin seria el sentit del teu vot en cas que es fes un referèndum d'autodeterminació perquè els Països Catalans formessin un Estat propi?

Donaria suport als Països Catalans, lògicament! Però fins que no arribi el dia de la utopia...

4- Té sentit donar suport des de Menorca a una iniciativa que, d'entrada, només implicaria el Principat?

Si serveix per ajudar, faltaria més!

2 comentaris:

Joan Vicenç ha dit...

Si no he contestat abans a les teves interessants preguntes és perquè ja saps que qui més qui manco va atrafegat amb les diferents feines que ens ocupen. Aquí van però les meves respostes. Vull, però comentar-te abans que existeix una proposta d’Estatut per a les Illes Balears i Pitiüses prou interessant i que podeu trobar a la pàgina d’Esquerra Republicana a les Illes. Les meves respostes les faig des de Mallorca. Salut i una abraçada. JV.

1ª Dins el marc constitucional espanyol, no. Com que el nostre poble, ara per ara no ha triat altre via més que la democràtica i pacífica, de reclamar els seus drets. És a dir que no ha optat per assumir-los com a tal i prou, sense demanar permís a ningú ni convocar consultes. Llavors és necessari esperar a que una majoria de la població triï una opció compromesa en la convocatòria d’un referèndum sobre l’autodeterminació, legal o il•legal, és igual, quan el marc constitucional espanyol. Territori per territori. La pregunta que cal fer en tot cas hauria d’anar lligada, en l’opció favorable, a una federació amb els altres territoris catalans malnomenats comunitats autònomes. En tot cas sempre s’hauria de respectar l’opció triada sense descartar, però, la convocatòria d’altres consultes per a més endavant.

2ª Sense cap dubte. Encara que l’essència franquista gairebé no s’ha modificada en l’estructura d’aquest Estat i per tant la seva reacció pot ser molt negativa quan a la mateixa realització del referèndum. Dubto molt però que puguin arribar a acceptar la realització d’aquest tipus de consulta.

3ª Afirmatiu a la pregunta favorable a la Independència. O negativa en la continuïtat de dependència a l’Estat Espanyol.

4ª Té sentit, estem parlant del mateix territori nacional.

Joan Vicenç

Talaiòtic ha dit...

Gràcies, Joan Vicenç per expressar la teva opinió sobre aquestes preguntes des de Mallorca.

Una abraçada igualment per tu!