16 de gen. 2007

Referèndum és democràcia: Edu_mb


La primera resposta menorquina (a part de la meva) a la campanya Referèndum és democràcia ja m'ha arribat en forma de comentari realitzat per n'Edu_mb a l'entrada que servia per iniciar l'enquesta en aquest bloc. Aprofit per recordar a tothom que vulgui respondre que ho pot fer com a comentari en aquell article o amb un escrit al meu correu Talaiot@lamalla.net. Les respostes poden ser amb nom i llinatges o amb pseudònim, però agrairia que m'indiqueu des de quina localitat escriviu. Reproduesc a continuació l'opinió de n'Edu_mb, a qui felicit per les seves interessants aportacions:

Nom: Edu_mb
Localitat: Maó
Data: 15-01-07

1. Creus que el dret d'autodeterminació és aplicable a les actuals comunitats autònomes dels Països Catalans?
- És clar que sí. Tota nació sense estat hauria de tenir la legitimitat absoluta per decidir el seu propi futur de forma autónoma.
Un fet que recolza aquesta idea, és el que es produí al final de la Primera Guerra Mundial, on el president Wilson dels EEUU va començar a dictar com hauria de ser el món a partir d'aleshores, amb el vist-i-plau de la resta de potències mundials. Un dels punts del seu dictament era que "tota nació havia de formar un estat independent", entenent nació com a "lloc on hi viu gent, amb una història, costums, tradició i llengua comunes". Doncs bé, aquest dictament conforma, encara avui dia, les bases del món, per tant és lògic que es respecti en la seva integritat la part del dictament destinada a la pau i convivència, però pel que es pot veure només es compleix la part on els EEUU exerceix la seva política imperialista de dominació del món.

2. Creus que la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, amb independència del resultat, faria que l'Estat espanyol fos més democràtic?
- Si per democràcia entenem que el poble té el poder, no crec que hi hagi cap país arreu del món on hi hagi democràcia.
No obstant, és evident que aquesta decisió és de caire totalment democràtic, però no crec que fagi a l'estat espanyol més democràtic, ja que crec que d'entrada no ho és.

3. Tens decidit quin seria el sentit del teu vot en cas que es fes un referèndum d'autodeterminació perquè els Països Catalans formessin un Estat propi?
- Rotundament votaria en afirmatiu, fossin les condicions inicials que fossin; després ja ens barallaríem en com volem el país.

4. Té sentit donar suport des de Menorca a una iniciativa que, d'entrada, només implicaria el Principat?
- És clar. El principat forma part de la mateixa nació que Menorca, i una victòria seva, és una victòria nostra.