16 de jul. 2008

Els serveis públics que ens perdem.

Finalment s'han publicat les balances fiscals per part de l'Estat, 11 anys després del mandat del Congrés, i de més anys encara de reivindicació perquè es fes aquest exercici de transparència. Amb un nou retard respecte la darrera promesa feta pel president del govern de la Gran Castella, els cuiners del ministeri han preparat fins a 6 models diferents amb dades corresponents a l'any 2005: 3 segons el mètode de càrrega-benefici, que imputa inversions de l'Estat a Madrid com a guany per tot l'Estat i no només a la capital (i que d'aquesta manera la fan aparèixer com la més perjudicada), i 3 més segons el mètode de flux monetari, que comptabilitza efectivament les inversions realitzades a cada territori. Amb aquest mètode es certifica allò que ja sabíem, que els Països Catalans servim per sostenir econòmicament l'Estat espanyol: fins a un 14,20% de dèficit a les Illes Balears, 8,70% al Principat i un 6,32% al País Valencià.



Gràfic de les balances fiscals segons el mètode de flux monetari del Ministeri d'Economia i Hisenda espanyol.

Ja ho diu bé en Vicent Partal en el seu mail obert El mapa, el mapa!!!. I és que resulta curiós que el mapa de l'espoli fiscal segons el mètode de flux monetari dibuixa clarament els Països Catalans com els territoris que encapçalam la mal anomenada solidaritat, seguits de Madrid, Euskadi (que recordem que tant Navarra com el País Basc diposen del concert econòmic) i Múrcia. Tota la resta tenen una balança fiscal positiva, és a dir, que reben més inversió de la que paguen amb els seus impostos, sempre segons els nombres oficials presentats.

La cuina del Ministeri no ha pogut impedir que el percentatge de les Illes baixés del 10%, però ha rebaixat dos punts el dèficit que ens adjudicava a les Illes l'estudi de la Fundació Josep Irla, i un punt al Principat respecte el darrer estudi de la Generalitat, que per suposat ja rebaixava també els càlculs anteriors. Per contra, el dèficit al País Valencià és superior al previst en els anteriors estudis vists fins ara. Encara que rebaixats en part, els resultats oficials són igualment escandalosos. En un país civilitzat i realment federal com Alemanya no s'admet un dèficit superior al 4%, però aquí no som cap Estat federal, som una colònia i punt, i per açò ja ha sortit un president d'una regió espanyola a recordar-nos-ho sense que rebi cap contestació per part de cap dels nostres presidents.

Què haurien de dir els sectaris colonials, altrament dits socialistes catalans, si el bloc de l'alcalde de Barcelona costa a l'Ajuntament 262.000 € anuals? M'oferesc voluntari a fer-li al senyor Jordi Hereu la mateixa feina amb una rebaixa d'un 10%! Per aquest mòdic preu, no ho podrien rebutjar! És una vergonya que no he vist que hagi rebut la resposta que es mereix una malversació de fons públics com aquesta. Encara no han detingut a ningú a l'Ajuntament del cap i casal, mentre una persona decent com en Marc Belzunces haurà de pagar una multa per no voler col·laborar amb els nostres espoliadors? Qualsevol va a una taula electoral per triar uns lladres així! Realment es demostra que la ideologia del Partit Espanyol no és altra que mantenir-se en el poder costi el que costi. I com que saquejar-nos als Països Catalans no té cap cost polític (som-hi, tots a votar els partits espanyols!!), és normal que economistes com en Ramon Tremosa constatin que "Amb el govern del PSOE el dèficit fiscal s'ha disparat".

El saqueig econòmic a les Illes Balears.

Per fer-nos una idea de la magnitud del saqueig que suposa que 3.190 milions d'euros (només durant l'any 2005) que pagam a les Illes no tornin mai més a les Balears, n'hi ha prou amb comprovar que una obra de referència a Menorca com el nou Hospital Mateu Orfila ha suposat una inversió de 57,4 milions d'euros. Amb els diners recaptats aquí que s'inverteixen a Espanya es podrien fer 0,829 hospitals iguals a cada un dels 67 municipis de les Illes Balears i Pitiüses. Només a Menorca ens tocarien més de 6,6 d'hospitals Mateus Orfiles. En comptes d'açò, si tens càncer i vius a Menorca, mala sort, perquè ni un especialista en oncologia et podrà atendre. Que ho expliquin, per favor! Si tenies pensat aprofitar el centre sociosanitari de Santa Rita a Ciutadella, amb les obres acabades des de fa més d'un any, espera un altre any més de retard fins que el posin en funcionament, perquè no hi ha finançament.

Per suposat, a Ciutadella tenim una magnífica miniampliació del minicentre de Salut del Canal Salat on estaran encantats d'enviar-te a l'altra punta de l'illa per atendre't de tot el que no poden fer aquí. Sí, l'ampliació aquella que un dia fa uns quants anys va anunciar un tal Rodrigo de Santos com si hagués de ser la solució a tots els problemes sanitaris de Ponent, i després aquest delinqüent resulta que es gastava els diners públics en vicis personals. Quanta gent devia seduir aquest casanova de la política per arribar fins on va arribar? És clar que a Menorca de casanoves d'aquests en tenim de propis sense haver de recórrer a l'illa veïna que també ens costen un ull de la cara.

Quan sentia el president colonial de les Illes, el senyor Antich, reclamant per IB3 que el nou sistema de finançament ha de garantir els serveis bàsics i no castigar-nos com fins ara, pensava que valenta gràcia haver de reclamar tenir garantits els serveis bàsics quan a totes les Balears hi podria haver 55'57 hospitals Mateus Orfiles. No, president, no hem de tenir només coberts uns serveis bàsics (que també), hem de tenir uns serveis públics EXCEL·LENTS!

Com que no necessitam tants d'hospitals, podríem fer un repassó al pressupost de la Colònia Autogestionada de les Illes Balears d'enguany i veure que el total és de 3.323 milions d'euros. És a dir, que amb l'espoliació econòmica que patim (ep, xifres oficials reconegudes per l'Estat!) el pressupost de les Illes Balears es podria DUPLICAR. La major part dels pressuposts ja són per la Conselleria de Salut i Consum (1.194 M €). Ara imaginau el que es podria fer també amb la Conselleria de Turisme, que actualment només té 69,5 M € de pressupost, o amb la d'Educació i Cultura amb 804 M € (no és ver que a Alaior els alumnes hauran d'anar a barracons perquè encara no tenen una nova escola? Idò demanau pissarres electròniques i un ordinador per alumne, com a segons quines regions pobres d'Espanya!), o a la Conselleria d'habitatge i Obres Públiques (amb 154 M €), Treball i Formació amb 99 M € o Mobilitat i Ordenació del territori (98 M €), per mencionar-ne només unes quantes. Problemes amb el transport aeri? Aquí el problema és la situació de dependència colonial que tenim a Espanya!

Ara vindrà la divertida part de la negociació del nou i meravellós sistema de finançament previst en els estatutets colonials recentment reformats. Però d'aquest tema, ja en parlarem en el seu moment.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Sobra qualsevol comentari. Els balears som així: pagam de gust i quedam en pèl.

Francesc Sintes

Talaiòtic ha dit...

Bé, he de dir que hi havia un "petit" error en la comparació amb els "Mateus Orfiles". Som així de dolent amb les traïdores matemàtiques i deman disculpes.

De totes maneres és d'escàndol!

Alexandre Pineda i Fortuny ha dit...

Maleït rànquig, ser el primers és un escàndol.
75 empreses catalunyeses, van domiciliar-se a Madrid el 2007, ja està la capital del regne recaptant el 50% de tots els impostos de l'estat. Vaja solidaritat que poden lluir.

Talaiòtic ha dit...

La ficció del dèficit fiscal de Madrid en quarta posició darrere dels Països Catalans ja fa tuf de cuina ministerial, però és que presentar-la en primer lloc amb el mètode de càrrega-benefici ja és directament de comèdia barata.

Anònim ha dit...

El coneixement oficial de les balances fiscals ha servit per saber allò que ja sabíem: que els països catalans són els qui serven l'estat del benestar... Com reconvertir les inversions entre territoris? Heus-ací el dilema. Només hi veig una solució: implantar un federalisme amb coeficients correctors...

Talaiòtic ha dit...

Cert el diagnòstic, VVV, però discrep en la solució. Amb els problemes que hi ha hagut per fer uns estatutets de no res i encara han estat massacrats a Espanya, qui es pot creure encara que trobaríem cap voluntat allà de fer una reforma de l'Estat com la que planteges?

La solució és responsabilitat únicament nostra, i és un Estat propi partint de la nostra pròpia legitimitat, perquè els espanyols ja estan prou bé com estan i són majoria.