2 d’abr. 2008

El dia d'enganar en Es Poblat.

Evidentment, la notícia del meu article d'ahir sobre la trilogia "Columbus" d'en Peter Jackson era la meva broma del Dia d'Enganar. Per si encara queda qualque despistat, sobretot de fora de Menorca, s'ha de dir que a l'illa celebram el dia 1 d'abril com en el món anglosaxó, una tradició que ens ha quedat de la dominació britànica al segle XVIII. Aquesta particularitat de Menorca no l'han passada per alt a Vilaweb, que en l'estrena de la seva secció La Nit a Vilaweb ahir publicaven Compte amb l'1 d'abril! amb menció inclosa a la nostra illa.

La premsa local, com de costum, també en va fer de les seves. Entre d'altres, el Diari Menorca publicava que York i Menorca llancen al mercat el sandwich "Nelson" i l'Última Hora la notícia MenorcAir, una companyia aèria només per l'illa.

Al Racó Català van ser uns quants els que van caure de quatre potes en l'enganada. Vaig penjar l'article després d'haver-lo publicat al bloc. Els comentaris van anar arribant, i com podeu veure, després de descobrir la broma qualcú va canviar intel·ligentment el seu comentari per no quedar retratat... Van ser vàries les visites que vaig rebre en Es Poblat de raconaires que cercaven insistentment per internet la inexistent revista Cinema's News de Santa Bàrbara o notícies sobre Columbus i Peter Jackson. De bon rotllo, companys!

En fi, llàstima que aquesta notícia no fos veritat, però tinguem paciència. Som el primer que voldria que es fes almenys una pel·lícula que arribàs als grans circuits comercials internacionals on la història s'explicàs tal com va succeir i on hi tinguéssim el paper que ens correspon, i no el conte de fades que és la versió castellana i que ens hem d'empassar com a rondalla oficial. Hem de tenir la seguretat que un dia la feina que s'està fent per donar a conèixer el passat del nostre poble, que s'ha volgut esborrar de la Història Universal, doni els seus fruits. Com sempre, tenir un Estat propi serà condició necessària, perquè mentrestant, qualsevol cosa que sigui una evidència que la nostra nació ha estat sepultada en l'oblit de la memòria col·lectiva no és rebuda precisament amb bons ulls per uns polítics que no tenen cap intenció d'admetre la situació colonial que tenim. De moment, la tasca d'en Charles Merril de la que parlava en l'article d'ahir (i aquesta sí que és certa!) ja és un gran pas en la difusió en anglès de la catalanitat d'en Colom. Tot arribarà...

4 comentaris:

Alexandre Pineda i Fortuny ha dit...

El dia d'enganar, és divertit i jo hi vaig caure; vaig ser un dels despistats. Tant de bo, totes les emprentes imperialistes com l'anglesa a Menorca, fossin una facècia sense importància, sense haver de pagar sinecures vitalicies a perpetuïtat a la metròpoli.

Talaiòtic ha dit...

Que cert que és açò que dius. A veure si un dia els menorquins del futur poden veure les empremtes del colonialisme castellà igual que avui veim les de l'anglès. Si no és així, segurament ens hauran assimilat i convertit definitivament en castellans insulars en nom d'Espanya!

Alexandre Pineda i Fortuny ha dit...

Bona idea per a un futur proper. Es podria muntar el dia del xotis, al més pur estil castís. Millor: per més popular -amb perdó- tal vegada qualque ball de sevillanes, que Espanya se les ha fet seves, tot vampiritzant-les, i el profit que en treu. SALUT!

Talaiòtic ha dit...

Aquest cap de setmana a Ciutadella tenim muntada una Fira d'abril versió miniatura en plena plaça des Born. Que bons que som adoptant els costums dels països estrangers dominadors de Menorca! No ens en perdem ni una!