27 d’ag. 2007

Operació retorn.

Després d'haver deixat de banda el bloc durant aquest mes d'agost, ara que ja he acabat les meves vacances també és hora de tornar al nivell habitual d'activitat en Es Poblat d'En Talaiòtic. Durant aquest mes, tot i no haver publicat més que dos escrits, el bloc ha anat rebent visites i ha superat ja el total de 9.000, el que suposa que en els darrers 3 mesos s'han rebut gairebé tantes visites com en els primers 6 mesos d'activitat del bloc. És normal, com que de cada vegada hi ha més material en Es Poblat, hi arriba més gent que cerca temes mitjançant els cercadors habituals.

El passat mes de juliol el vaig tancar parlant de la lamentable situació a Barcelona per l'apagada elèctrica de tres dies, com un dels exemples del maltractament que rebem les colònies en les inversions que es decideixen a Madrid, però allò no havia estat més que un aperitiu del que havia de seguir després: els grups electrògens han estat funcionant gairebé tot l'agost amb el seu sorollet romàntic que acompanyava en les nits d'estiu i ara fa just una setmana s'apagava el darrer. No obstant, els generadors continuaran al carrer "per si falla res" deixant en evidència la precarietat de la xarxa elèctrica; el col·lapse a la xarxa viària amb coes de 75 Km de vehicles que intentaven sortir de la ciutat (Repetesc: 75 Km! Us imaginau una coa de cotxes més llarga que la carretera general de Menorca?) va obligar a aixecar les barreres dels peatges per deixar passar els vehicles sense pagar (quin regal!) diuen que perquè el president de l'empresa concessionària ACESA es trobava entre els afectats per la retenció, que sinó tal vegada encara hi hauria gent atrapada; els trens de rodalies han deixat tirats els passatgers dia sí dia també fins al punt de forçar la compareixença de la ministra espanyola de foment; i a l'aeroport del Prat, per no quedar enrere de la desastrosa situació també va patir el seu moment d'esplendor caòtic. Pregar perquè les maletes arribin al seu destí és una pràctica amb molt bones perspectives de convertir-se en una nova tradició nacional que ens identifiqui a gairebé tots, com el pa amb tomàtiga, l'allioli o les autovies de peatge.

Durant aquest mes ha estat colpidora la mort de Lluís M. Xirinacs, a qui encara que amb retard hi dedicaré també un apunt en aquest bloc amb el seu testament polític com s'ha fet en altres blocs sobiranistes. I parlaré també, com no podia ser d'altra manera, de la presentació a Menorca de la campanya d'EstatPropi.cat que va tenir lloc els dies 16 i 17 d'agost i de l'evolució que ha suposat en les adhesions dels menorquins al projecte.

També tenc intenció de publicar aquest setembre dos nous articles del Projecte 9 de juliol per centrar el context polític de l'època. Esper que no us deixaran indiferents als que heu seguit aquesta sèrie en concret i la de Memòria històrica en general, que no sou pocs.

També parlaré de la nova iniciativa que sorgeix del bloc del creatiu Xavier Mir per donar a conèixer internacionalment la realitat intransigent de l'Estat espanyol aprofitant les noves tecnologies.

Altres aspectes a tractar seran les mesures a adoptar en matèria de llengua pròpia per part del nou Govern de les Illes i insistir en la necessitat de solucions per l'espai comunicacional en llengua catalana. En Francesc Sintes ja hi dedica aquesta setmana un article sobre els problemes de recepció de ràdios i televisions a Ciutadella, i els que estan per venir si no s'hi posa remei d'una vegada.

I evidentment, tots aquells temes que em vagin sorgint...

Au idò, a treballar s'és dit que açò no ha estat res!