2 de juny 2007

(Melià dimissió) TVE no vol música en català.

Que les televisions espanyoles estan per fer-nos espanyols de veritat, a la castellana, ja ho sabíem, que el respecte i l'especial protecció que la Constitució Espanyola propugna per la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d'Espanya se'l passen per allà, també ho sabem, que els mitjans espanyols amaguen la nostra realitat lingüística i la representen com ells voldríen que fos és un fet.

Un exemple ben actual de la censura i la manipulació que hem de patir encara avui el dóna una notícia de directe.cat: un grup de música no pot cantar a un programa de la televisió estatal que pagam tots perquè no té traduides les seves cançons al castellà. Sembla que encara estem al segle XVI! Com diu un dels comentaris a la notícia: "Us imagineu si fos a l'inrevés, que TV3 forcés a un grup castellanoparlant a traduir una cançó seva al català? Us imagineu l'embestida militar d'El Mundo, de la Cope, de l'ABC... i d'El País... i de La Vanguardia, i d'El Periódico... que clamarien contra la "irresponsabilidad y la cerrazón nacionalista"...? Simplement al·lucinant. Tenim un estat i un 'establishment' mediàtic en peu de guerra contra nosaltres; o reaccionem o desfallirem". Ja té raó ja, l'ofensiva nacionalista espanyola contra tot allò que no sigui castellà dins les fronteres del seu regne fa segles que dura i no s'ha aturat mai. Molta pressumpta democràcia, molta suposada igualtat dels ciutadans, però només si ets un "español de pura cepa". I si no ho ets, aprèn a dissimular-ho. Alguns de nosaltres mateixos arribam a pensar que aquesta situació és normal per no reconèixer la colonització mental que impera. Altres creuran ingènuament que açò només és una anècdota per culpa d'algun ignorant, però no ho és, és un autèntic patró d'actuació i de pensament perfectament instaurat en la societat espanyola. No sé que és més preocupant, el fet en si o que la notícia hagi passat tan desapercebuda...

El grup en qüestió és Pastorets Rock. És clar, per què s'haurien d'haver posat aquest nom? Haurien de ser els Pastorcillos Rock i cantar "bajando de la fuente del gato" si volen sortir a la televisió dels espanyols. Amb els nostres imposts hem de finançar festivals de Rocíos Jurados, Pantojas i Lolas diverses, però heu vist que s'hagi parlat del Verigut de Miquel Mariano a cap programa de la televisió del règim? Nooooooooo és clar, i més val que no ens ho plantejem, que encara li demanaran que es digui "Miguel" de nom artístic i que la cançó sigui en castellà. Ja deuen estar esperant que surti algun "aserejé" o "macarena", que segur que sortirà, per mostrar-nos quin és el camí per ser dels seus.