12 de juny 2009

L’1 de juliol, vaga de blocs!

Ho vaig anunciar al final de l’article Ja ens l’han colat com una possibilitat, i no cal esperar més per prendre la decisió. La substitució de TV3 a les Illes pel canal internacional TV3Cat, que emet la programació pròpia de TV3 i el canal 33, és el primer pas per fer desaparèixer també el segon canal de Televisió de Catalunya a les Illes. Era totalment previsible, i les darreres notícies ja ho confirmen. Malgrat la informació apareguda el passat diumenge al DBalears.cat que anunciava l’oferiment per part d’IB3 a TVC d’emetre el canal 33 i el 3/24 per TDT a les Illes, ja vaig escriure en un comentari a la mateixa notícia que aquest oferiment no tenia cap credibilitat. La recepció de TV3Cat amb l’excusa dels drets d’emissió també afecta el Canal 33, que emet documentals i sèries estrangeres, i suposa que part de la programació del Canal 33, la pròpia que s’emet per TV3Cat, queda duplicada. Per aquest motiu, ja es prepara el terreny per substituir el Canal 33 pel canal de notícies 3/24, que només emet programació pròpia i que ja no cal per tapar la programació “no desitjada” de TV3 com es venia fent des de principis d’enguany.

Efectivament, ja s’ha anunciat l’arribada del 3/24 per TDT a les Illes per finals d’aquest mes. Curiosament, no es faria mitjançant el segon múltiplex que es deia que era necessari per poder emetre dos canals de TVC, sinó emprant el primer múltiplex pel que emet IB3 i ara ja també TV3Cat. En conseqüència de tot açò, finalment apareixen les primeres veus que des d’algun mitjà de comunicació alerta que el Canal 33 també està en perill a les Balears. I ja era hora que algú ho digués! Per si tota aquesta endemesa fos poc, el pocavergonya de n’Antoni Martorell s’atreveix a dir que reclamar TV3 és “fer el ridícul”!!

Amb aquest panorama, ja puc confirmar que a partir del proper 1 de juliol, començaré la meva particular vaga indefinida d’articles a Es Poblat d’en Talaiòtic. Els motius i objectius d’aquesta vaga són ben evidents. Amb aquesta decisió vull expressar la meva repulsa més rotunda contra les limitacions polítiques a la lliure recepció de les televisions públiques en català del nostre propi país. En aquest bloc he intentat aportar des de fa ja més de dos anys informació i previsió del que estava a punt de passar amb el nostre espai comunicacional. Potser si les paraules no serveixen, el silenci sigui més ensordidor.

Aquesta és una decisió personal, però en una conversa mantinguda amb en Wenç (del bloc Ca’n Lluri) via mail, m’ha manifestat la seva adhesió a la vaga, i hem començat a parlar d’estendre la vaga per tota la blogosfera d’arreu del país. Naturalment, no es tractaria de fer una vaga indefinida per part de tothom, però sí una nova acció coordinada dels blocs del país el dia 1 de juliol amb el lema VAGA DE BLOC: VOLEM TV3 A LES ILLES, i simplement penjar la següent imatge (o qualsevol altra que es consideri convenient) a l’apunt:

VolemTV3 - Vaga de blocs

La imatge ha estat elaborada per en Wenç a partir d’un cartell previ d’ACPV que també reivindica la recepció de TV3 al País Valencià. A partir d’aquí, que cadascú doni a la vaga la durada que consideri convenient: un dia, una setmana… Per la meva part, durant el temps que duri la meva vaga, només penjaré a Es Poblat enllaços a altres articles, notícies, vídeos o webs que consideri interessants quan ho consideri convenient, però no articles. Açò no vol dir que desapareixeré, es tracta d’una vaga i no d’un abandonament del bloc, i puc continuar deixant comentaris aquí o a d’altres blocs, a Facebook, els fòrums del Racó Català, o escrivint als blocs de Catalunya Acció o de Nova Història… La vaga seguirà, per tant, l’estil iniciat per en Xavier Mir ara fa un any amb la seva pròpia vaga de bloc, i que en el seu moment ja vaig comentar que, una vegada més, el seu exemple hauria de ser tingut en compte de cara el futur.

Els motius que em faran abandonar la vaga és una acció decidida dels nostres governs de caminar cap a la reciprocitat oberta demanda per l’Obra Cultural Balear, i concretada a l’article Les bugades, els llençols i TV3, de Tribuna.cat:

– Que sigui restablert de manera immediata el senyal de TV3 a les Balears.

– Que es garanteixi l’arribada del Canal 33 a les Illes Balears.

– Que el Govern de les Illes Balears posi en marxa el nou Multiplex destinat a fer possible l’arribada de quatre a sis nous canals en català.

– Que el canal 3/24 ofereixi informació de les Balears de manera estable i permanent i, obviament, que es pugui veure a les Balears.

– Que IB3 i la CCMA arribin als acords necessaris per tal de fer canals temàtics conjunts.

En cas que no es compleixin tots o la majoria d’aquests objectius, només reprendré l’activitat normal en cas que l’actualitat m’ho faci recomanable, però tampoc descart el cessament definitiu de l’activitat d’en Talaiòtic.

Així idò, tothom que tengui un bloc que estimi aquest país i la seva llengua queda convocat l’1 de juliol a la vaga de blocs.

15 comentaris:

wenç ha dit...

Això és el tret de sortida de la nostra campanya per tenir TV3 íntegre a les Illes! A partir de demà matí a enviar mails als blocs del país per aconseguir el seu suport!

Lluís Mesana ha dit...

Sincerament aquesta iniciativa em sembla inútil i autodestructiva, ja que implica afeblir encara més el nostre espai comunicacional.

Malgrat tot, per solidaritat, el bloc "Les Illes Balears Sempre Resistents" s'hi adhereix.

Anònim ha dit...

I segons afirma UH-Menorca, el 33 ja no podrà ser vists a les Illes a partir de dia 1 de juliol.

I jo que m'estimava en Berto!


Francesc Sintes

Anònim ha dit...

Mes mes de perdre el 33 perdrem el K3,l'unic canal integrament per fillets en català.

Anònim ha dit...

Sincerament crec que mes que callar hauríem de cridar.

wenç ha dit...

Callar per cridar més fort. Siplement és de fer una acció perquè es pugui saber que hi estem en contra i també per aconseguir una unitat de blocs en contra de la desaparició de TV3. Si silencien a TV3 doncs nosaltres també ens silenciarem (temporalment). Tu tranquil de després del periode que faguem de vaga tornarem més forts i convençuts que mai.

Anònim ha dit...

Sobre lo de crear en Balears 6 canales televisivos en catalán, yo sería partidario de que en la TDT balear hubiese IB3 (con recuperación de sus 3 telediarios desconectados en TV, con la incorporación a la TDT balear de las 3 programaciones desconectadas de IB3 Ràdio y con programación radiofónica y televisiva íntegramente en catalán cuando vuelva el PP al Govern Balear para aprender de Galicia), TV3CAT, 3/24, TVVi, 24/9, las 4 radios de la CCMA, las 2 radios de RTVV, de que TVI emitiese íntegramente en catalán, y de que Aprende Inglés TV se trasladase a la TDT nacional.

Talaiòtic ha dit...

Gràcies a tots pels vostres comentaris, amics. Efectivament fer vaga de bloc és la meva opció personal, i l'adhesió puntual pel dia 1 de juliol o el temps que cadascú vulgui és totalment voluntària.

Amb aquesta acció ni afeblirem ni autodestruirem el nostre espai lliure a internet, sinó que com molt bé diu en Wenç, ens refermarem en la nostra unitat. Evidentment no per açò ens faran més cas els nostres governs, però ens hem de fer notar. Al carrer, a casa nostra, a classe, a la feina, al bar i també als nostres blocs.

Així que sí, cridem al carrer, expliquem-nos a casa per aquells familiars que encara no saben què està passant, expressem-nos a classe, a la feina, al bar, escrivim les nostres queixes tant a IB3 com a TV3, i feim també vaga de bloc l'1 de juliol. No deixem cap front sense cobrir.

Barretinaire ha dit...

Endavant idò!

A Sa Barretina, s'1 de juliol, Vaga de Blocs. Avam si fent remor entre tots s'aconsegueix arribar a bon port.

A la Franja també hi perilla tv3 i s'hi està fent una recollida de firmes que fins i tot dirigents locals del partit popular hi han signat. És digne d'admirar al meu veure.

Salut!

Talaiòtic ha dit...

Gràcies Barretinaire!

Si no fos per aquesta merda de TV3Cat que ens han encolomat, ara estaria mirant la peli que surt pel teletext que estan fent a TV3, "atrapat en el temps". Però com que no puc, he entrat a internet a veure què trob. Una mica sí que hi esteim, d'atrapats. Hem de repetir les mateixes coses una i una altra vegada per evidents que siguin fins que tots ho hagem ben après...

Salut i bon diumenge a tots!

Lluís Mesana ha dit...

De totes formes aquesta via ara per ara ens serveix per ben poc i la cosa es refreda. Cal actuar aviat, cal fer qualque cosa.

Ses Tres Boques ha dit...

Ens hi adherim. Salut!

Gloria Álvarez ha dit...

Hola.
Primer, gràcies pel teus comentaris, ja has vist el que em diuen els anònims, però no els esborraré, hi ha gent "pa tó". Vaig posar l'email rebut de CCMA només com a informació, no perquè hi estigui d'acord. Tens raó que mai han tingut ganes que tv3 arribi a tot arreu. Abans que existís l'IB3, el senyal de tv3-33 arrivaba molt malament mentre que les "espanyoles" es veien perfecte.

Bé, només dir-vos que recolzo la vaga, no sé si servirà de res, però que no quedi per això. I posaré al marge el logo, perquè consti un temps, ja veurem quan.

He vist al feisbuc que han sortit altres grups o causas del mateix tema. No serie millor unicar-los?

Una abraçada.

Talaiòtic ha dit...

Lluís, serem pocs, però bons. No convencerem cap govern, però ens queda el dret a expressar el nostre cabreig, individual i col·lectiu. Segurament molts, la majoria, de blocs que s'hi podrien adherir ni ho faran. És el que hi ha...

L'única opció que tenim per ser un país normal en tots els àmbits, lingüístic i cultural, econòmic, esportiu, audiovisual, és tenir un Estat propi. Hem d'anar directes a barraca, totes les altres batalles són nedar contracorrent, mostres de resistència necessària, però que ens aboquen a la dissolució final dins l'Estat castellà.

Talaiòtic ha dit...

Moltes gràces, Gloria i Ses Tres Boques, per les vostres adhesions. Com més serem més riurem. Seguim escampant la convocatòria arreu de les illes i del país!

Glòria, ni cas dels anònims emprenyadors, autodestructius. Ells mateixos es deixen en evidència en la seva mentalitat colonial, i per açò no ens treuen la son. Com deia en Pau en alguns comentaris recents, el pitjor és haver de lluitar amb els que consideres "dels teus".