1 de juny 2009

Ja ens l’han colat!

Dia 1 de juny passarà a la història com el dia en què TV3 ha desaparegut de les Illes Balears. Després de més de dues dècades de veure el primer canal de Televisió de Catalunya, els governs colonialistes del Principat i les Illes han perpetrat el major atemptat contra l’espai comunicacional comú que es va començar a construir des de la societat civil. Finalment, el senyal de TV3 ha estat substituit pel del canal internacional de TVC, i açò vol dir que només podrem veure produccions pròpies. No ha estat una sorpresa, des dels inicis d’Es Poblat s’ha vingut avisant d’aquesta possibilitat, d’aquest temor que ara s’ha convertit en realitat. La signatura del patètic acord de reciprocitat el passat gener marcava el camí, i de la mateixa manera que al Principat ja només s’emetia la versió satèl·lit de la televisió balear, a partir d’ara els televidents illencs veurem de TV3 el mateix que es pot veure des de l’estranger, res més.

Les formes amb que s’ha produit el canvi tampoc podien ser més sigiloses, i açò encara ho fa més fastigós. Es pensen que som estúpids. Quan he encès avui el televisor i m’he trobat en el lloc de TV3 el nou logo de TVCi ara rebatejat com a TV3CAT, ho he entès tot d’una. El canvi de TV3 per TVCi hauria estat massa lleig i evident, calia mantenir el mateix símbol per fer semblar el que no és. Aquest era el motiu del canvi de nom del canal internacional anunciat fa poc. La diferència de logos entre TV3/TV3cat i IB3/IBsat és gairebé anecdòtica o imperceptible, però la realitat és que NO ÉS EL MATEIX CANAL i ens quedam definitivament sense la programació de pel·lícules, sèries i documentals. S’ha acabat poder triar entre la pel·lícula de TV3 o IB3 dels dissabtes, la normalitat per la llengua que aplaudia quan es van iniciar les emissions íntegrament en català de la televisió balear s’ha esfumat de nou. I el pitjor podria arribar si els nacionalistes espanyols de na Rosa Estaràs i companyia tornassin al govern balear i castellanitzassin el canal illenc una altra vegada. Aleshores no quedaria cap opció de veure una programació en la nostra llengua que sigui mínimament apta per arribar al gran públic.

La notícia ja ha aparegut als diaris digitals com Vilaweb, l’Avui, Crònica, Directe.cat, El Singular Digital. Tots ells proclamen la substitució de TV3 pel canal internacional i les queixes de l’OCB per aquest fet, així com pel tractament marginal que TV3 ha donat a les Illes durant tots aquests anys. Però no consta cap avís ni cap informació per part de TV3 ni d’IB3.

Continuam igual que fa 20 anys, reclamant que “Volem TV3”, amb la diferència que abans només teníem dos canals espanyols i ara en rebem 20. La situació és molt greu i mereix accions decidides i contundents per part de la societat civil i dels polítics illencs compromesos amb la diginitat del nostre poble per aconseguir el restabliment efectiu de les emissions recíproques de la programació íntegra dels canals públics en català. És hora de deixar clar que aquesta situació és inacceptable. Què pensen fer el PSM i ERC com a corresponsables dels governs dels colonialistes del PSOE per redreçar aquest despropòsit? Perquè no basta un comunicat de rebuig com ja ha fet el PSM (ERC ni açò). Ja tenen clar els colonialistes que aquestes insatisfaccions dels votants dels seus socis els poden costar el govern el 2011? Per la meva part, el proper 1 de juliol, quan es produeixi l’apagada analògica a Menorca i les Pitiüses, serà moment de valorar la situació en què queda el panorama televisiu en català i de decidir si començ una vaga de bloc a Es Poblat com a forma de protesta per aquesta dissolució planificada de l’espai comunicatiu català.

29 comentaris:

Gloria Álvarez ha dit...

Doncs quina merda no?. Justament hem comprar una tele nova que portarem a primers de juliol que anem de vacances, amb TDT i tot el rollo, però sobretot per veure millor la TV3. De fet és el canal que més seguim, no tant a l'estiu que en altres èpoques que anem. Ja m'estat emprenyat quan pel basket o pel futbol.. o x, desconectaven la TV3 i posaven el 3/24 i ara això.. Quan van fer això a Valencia va sortir molt per tot arreu, com és que això no ho diuen?...
No es pot fer res?

Anònim ha dit...

Fins ara sabíem qui i què pretenia el PPSOE, des d'ara també ens podem demanar què són els altres partits que els ho han permès i començar a demanar dimissions d'alguns polítics menorquins, mallorquins i catalans.

Francesc Sintes

Unknown ha dit...

Quan el 2003 ERC va assumir la secreataria de comunicació de la generalitat TV3 i C33 es veien a tot el territori de parla catalana. Avui - amb ERC encara a la secretaria de comunicació- TV3 ja no es veu ni a València ni a les Illes Balears. De què serveix ERC si no han estat capaços d'aconseguir ni tan sols això? Lluitar contra l'espanyolisme és ja prou difícil, lluitar contra "els teus" encara ho és més

Lluís Mesana ha dit...

Ara això pel tdt ja ho fan, però encara més barroer. IB3 bota de TV3 al 33 segons li convé per la seva audiència, és patètic.

A més, cal destaca que al Principat TVC en tdt emet no només dos canals (TV3 i el 33), sinó SIS: TV3, 33, K3, 300,324 i TV3cat (TVCi).

Que nosaltres rebem només TV3i deu voler dir que som estrangers a la nació, que devem esser: australians?

Anònim ha dit...

Bien! Por fin los anexionistas catalanes han comprendido que baleares no es Cataluña y por tanto debe emitir el canal internacional.

un gran aplauso

Anònim ha dit...

Si les Illes no són Catalunya què són, tros d'ase? SOM CATALANS I LES NOSTRES TERRES CATALUNYA !!*!!

Anònim ha dit...

Catalunya és una comunitat i les Illes Balears és un altre t'agradi o no.

Així, tu creus que només per parlar la mateixa llengua per la força som Catalunya no?

Molt bé, així Extremadura, Andalussia etc. segons les teves idees són el mateix no?

La història història és, es que també consideres que Cuba, Filipines etc. són Espanyoles?

Unknown ha dit...

Jo ja ho vaig dir en el seu dia, no sintonitzaré mes IB3. per els seus continguts, per la seva manca de qualitat, etc, etc.
I mentre no puguem tenir TV3 per TDT, Internet no una mala opció.
Ells s'ho perden, ja no me la mirava a IB3 i ara molt manco. No per que vulguin deixar-nos sense TV en català, si no per retallar les nostres llibertats.

Lluís Mesana ha dit...

Permeteu-me la intervenció:

L'actual concepció majoritària de la nació com a "Països Catalans" és un invent contemporani de Joan Fuster.

Abans, fins fa 50 anys, tot s'anomenava Catalunya.

D’una banda, la divisió autonòmica és feta per l'administració espanyola, i naix de la seva artificial divisió provincial. Té, a més, un caràcter totalment acientífic, ja que no respon a cap criteri cultura ni històric, tampoc de voluntat. L'únic criteri és "escuarterats són més comestibles".

Els llibres de text catalans (de TOTA Catalunya) de la República, parlaven -en l'àmbit de la geografia- de la Catalunya extensiva, la Catalunya Gran o la Gran Catalunya, per tal de referir-se a tots els territoris on es parla català. Pel que ara sovint s’anomena –erròniament- Catalunya, s’utilitzava Principat de Catalunya o en el pitjor dels casos Catalunya estricta (ja ho sé, és molt egocèntric). A més, no cal afegir que l’horitzó vital d’aquest món no són les comunitats autònomes i com sovint s’evidencia no són pas perfeccions absolutes, no oblidem mai qui les ha fetes: ESPANYA.

D’altra banda la terminologia nacional de Catalunya és encara vigent entre la gent gran a Mallorca, i a Menorca –amb un nacionalisme peculiar, que sol defensar l’annexió al Principat- encara té una vigència impressionant.

A més, a la Resposta als Catalans, signat l’any 1936 per tots els mallorquins que sabien escriure (menys pels germans Villalonga), s’utilitza amb total normalitat la nomenclatura de Catalunya per referir-se al conjunt de la nació, i es refereix al Principat i al País Valencià com a “Catalunya occidental”.

Deixant de banda l’inici espanyol del problema i la realitat político-administrativa de les nostres terres; cal destacar que aquest problema de noms és molt típic de les nacions ocupades: Jo l’anomenaria com a confusió i desnivellament d’estructures jeràrquiques. En definitiva: aquest “cacao” mental.

Així, la nomenclatura de CATALUNYA no només és LEGÍTIMA, sinó que és l’única AUTÈNTICA I PRÒPIA. Malgrat tot, com exemplifica l’article que se suposa que esteim comentant, tenim molts altres problemes molt més importants de què preocupar-nos, sisplau no discutim per aquest doi, cal fer front comú. No sé si us heu adonat però esteim en guerra, així que rereguarda ben forta!!!

Talaiòtic ha dit...

Gloria, benvinguda en Es Poblat. Idò sí, quina merda. La cosa era previsible, el mal és que n'hi ha molts que no desperten fins que no ens han fotut la garrotada. Però també són molts els qui estan fent feina per recuperar íntegrament TV3. No ens conformarem amb menys.

Talaiòtic ha dit...

Francesc i Pau, teniu tota la raó. S'ha de fer una bona purga. Qui no treballi per recuperar les emissions senceres no em mereix cap confiança. ERC ja no pot caure més avall, UM és responsable directíssim d'aquest despropòsit. I el PSM segur que pot fer més del que ha fet fins ara, no dubt de les seves intencions, però en una situació com aquesta hem de ser exigents amb tothom.

Lluís Mesana ha dit...

idò podríem començar a rumiar què fer... ara per ara encara no hem fet RES.

Talaiòtic ha dit...

Lluís, evidentment hem de demanar el màxim: tots els canals públics de TVC: TV3, C33, K3-300 i 3/24 més els que es puguin posar en funcionament en el futur, com el canal d'esports del que s'ha parlat alguna vegada. Aquesta ha estat des de sempre l'opinió d'aquest bloc. Que ens colin el TVCi amb la nova marca TV3cat és una vergonya. Ja podem espabilar entre tots i fer espabilar els nostres polítics, si és que ens en queden.

Talaiòtic ha dit...

Santi, d'acord. Ja ho hem parlat a vegades. El que estan aconseguint és que agafem mania a les nostres televisions. Internet és un refugi pels qui tenim sensibilitat amb la llengua, amb les llibertats, però aquesta sensibilitat l'hem de poder veure reflectida també als mitjans majoritaris.

Talaiòtic ha dit...

Lluís i anònim, sobre el tema del nom de la nació, potser ja ho deveu saber, però també ho vaig tractar en aquest bloc. Per si és del vostre interès algunes de les coses que s'hi deien, aquí teniu els enllaços:

El nom de la Nació (I)
El nom de la Nació (II)
El nom de la Nació (i III)

Talaiòtic ha dit...

Uep, Lluís, mentre contestava veig que has deixat un nou comentari. Què proposes? Alguna cosa hauríem de fer, perquè com dius, açò és una guerra. Esteim en la batalla per l'espai comunicacional, però la guerra és per la supervivència i la llibertat.

Unknown ha dit...

Talaiòtic, mitjà mes majoritari que internet no el trobarem enlloc. I de moment no el manipula ningú, encara que ho estan intentant.
Les televisions viuen per i de l'audiència i els pressupostos estatals. A mes de ser manipulades per els polítics, ho son també per els propietaris dels continguts. A internet els propietaris dels continguts podem ser nosaltres i també decidir quins continguts volem.

Lluís Mesana ha dit...

Sí, és cert, però la TVC que s'emet per Internet depèn igualment que la que s'emet per tdt o analògic, l'únic que canvia és el suport.

D'altra banda, malgrat que sempre ens quedarà l'opció d'Internet, cal destacar que TVC només hi retransmet la programació pròpia. A més és perdre una posició, i això no ens ho podem permetre.

Talaiòtic, no tenc ni idea, totes les idees que em passen pel cap són massa violentes i em fan por.

Malgrat tot t'he de dir que per ventura el més pràctic és una depuració, fer net la nació de traïdors. Cal recobra la fidelitat a la pàtria que tots els països normals tenen.

Una cosa, el que queda clar és que el moment d'actuar ha d'esser ara. Això ha despertat molta crispació i cal -si no s'ha d'engrandir més- aprofitar-la.

Lluís Mesana ha dit...

Acab de tenir una idea pragmàtica:

Està clar que una nació és una comunitat, i que comunitat vol dir un mateix espai comunicatiu que s'estructura en una mateixa llengua.

Se'ns carreguen l'espai comunicatiu nacional, però nosaltres ens esteim oblidant que engrandeixen bestialment l'espai comunicatiu espanyol, absorbint-nos cada dia més dins la nació espanyola.

Ells ataquen el nostre sistema comunicatiu, doncs nosaltres ataquem el seu colonial i estranger, FEM UNA CRIDA A CARREGAR-NOS TOTS ELS REPETIDORS DELS MITZANS OCUPADORS ESPANYOLS, haurem de sacrificar els Simpsons, però és un deure nacional.

Talaiòtic ha dit...

Lluís, a finals de l'any passat en l'article L'Almansa digital segueix avançant, que ara torna a ser ben vigent, ja escrivia açò:

"Qualsevol govern no colonial faria una acte de dignitat contra aquestes agressions al nostre espai comunicacional i aplicaria el mateix principi polític de la reciprocitat: si els espanyols del PPSOE impedeixen l'emissió d'una televisió pública en català a una part del nostre propi territori, impediria el senyal de la televisió pública espanyola al nostre país. I ja veuríem com els prova tastar una mica de la seva medicina".

El mal és que no són només els colonialistes del PPSOE els que en l'han colat. Cal lluitar contra els regionalistes col·laboradors del règim espanyol que manen a TV3 i a IB3. Però fer desaparèixer les emissions de les telefems castellanes seria orgàsmic!

Lluís Mesana ha dit...

Doncs, FETS I NO PARAULES, organitzem-nos.

Francesc Sintes Giménez ha dit...

Bé, Mesana.

Francesc Sintes

Anònim ha dit...

Tanta crida a la violencia per una simple cadena de tv entre tantes.

Un mitjà propagandistic de baixa qualitat.

Estau malalts.

I no me vingueu amb histories que no no veig la tele; cap tele.

wenç ha dit...

Mira que bé. M'agaf una setmaneta sabàtica per visitar Euskal Herria i resulta que mentres estic per aquí (dilluns torna Barna i dissabte ja tornaré a Menorca fins es setembre) es carreguen TV3. Personalment me caurà bastant malament passar de rebre en TDT a Barcelona els sis canals (TV3, 33, K3, 300,324 i TV3cat) a rebre la merda que fan a TVCi ("aun que la mona se vista de seda...").
Sabeu que us dic? Que ja n'estic fins els collons. Hem d’aguantar que ens ataquin per parlar Català, que ens privin el nostre dret a parlar-lo, que ens denunciïn per fer-hi i que fins i tot ens reprimeixin quan volem exercir el nostre dret a la llibertat d’expressió i per acabar-ho d’adobar es carreguen TV3 i prest C33 evitant així poder tenir una televisió pública i de qualitat catalana fent que les noves generacions que pugin només tinguin televisions en castellà i porqueria amb Català.
Hem aguantat massa i el que em sembla pitjor és que la majoria de la gent tan se li enfot que ens vulguin rebentar el nostre Català. Em sembla que em rebut prou atacs contra la nostra llibertat d’expressió i la nostra integritat Catalana que ja es hora de que ens defensem. Acció violenta? No ho sé, ja ho estudiarem (acció violenta entesa com a sabotatge als repetidors per exemple, no penseu malament), però el que sí que és segur és que a nivell de carrer hi ha que actuar i hi ha que fer-ho JA!
Ara més que mai hem de recuperar aquelles famoses paraules de Joan Fuster:
“ (…) ens la volen acorralar a un reducte folklòric; i no, aquí hem acudit a manifestar-nos per la unitat de la llengua. O ens recobrem en la nostra unitat, o serem destruïts com a poble. O ara, o mai.”

wenç ha dit...

Vam anonim, la qüestió no es emprenyar-se per una cadena de televisió sinó que aquí els que estem emprenyats és perquè la desaparició d'aquesta cadena en concret suposa un nou atac a la normalització de la llengua catalana a Ses Illes.

Donyet ha dit...

Veig que Som i Serem Radio tambe no esta funcionant, espero que no lo van tancar tambe.

Anònim ha dit...

Hola a todos. Sobre la polémica de la sustitución en la TDT balear de TV3 por su versión internacional, mi opinión es que el canal Aprende inglés TV (que pertenece a los mismos dueños que Veo7) debería trasladarse a la TDT nacional a costa de Tienda en VEO, ya que bastante hay con Canal Club y Cincoshop, que tienen los mismos contenidos que Tienda en VEO. Sobre la presencia del catalán en la TDT balear, yo sería partidario de la incorporación de TVVi (ya que Canal 9 emite gran parte de su programación en castellano), de que TVI (la sustituta de Localia en Balears) emitiese íntegramente en catalán, y de que hubiese más canales íntegramente en catalán y hechos en las islas en vez de sucursales de canales madrileños.

Unknown ha dit...

Ja ho havien fet abans, el tercer partit de la semifinal ACB Barça-Unicaja no el donen per IB3. Per TV3 el deuen donar però com que no ens la deixan veure.
A la web de la ACB hi un enllaç a yatv.com on el donen en directe.
http://www.yatv.com/usuario/orangeseries/canales/barcelona---unicaja-semifinales-acb

Anònim ha dit...

Finalmente en la TDT balear habrá 6 canales de la CCMA (TV3CAT, 3/24 y las 4 radios). Ya veremos si en la TDT balear habrá 4 canales de RTVV (TVVi, 24/9 y las 2 radios), si IB3 TV recupera sus 3 telediarios desconectados y si llegan a la TDT balear las 3 programaciones desconectadas de IB3 Ràdio.