10 de gen. 2008

La balança fiscal Estat-Illes Balears.

En aquest Estat castellà del que ens ha tocat formar part sembla que les balances fiscals són un misteri metafísic inescrutable, però resulta que la balança fiscal de l'Estat amb la Unió Europea si que és perfectament accessible. En el següent gràfic es pot consultar allò que els ciutadans de la Gran Castella aportam a la Unió i allò que es rep, amb un resultat clarament favorable per l'Estat castellà:


Balança fiscal Estat castellà-Unió Europea (clicar per veure ampliat).
Font: www.es-ue.org (pag 23 i 24)
.

En canvi, intentar conèixer la diferència entre allò que les Illes Balears aportam a l'Estat castellà i allò que ens és retornat és una missió impossible. Record que deu fer uns 15 anys que en vaig començar a sentir parlar d'aquest tema en relació al Principat. Allà era ERC qui demanava llavors en solitari la publicació de la balança fiscal amb l'Estat, i ara aquesta és una qüestió ineludible en l'agenda política principatina. Economistes com en Ramon Tremosa difonen i argumenten des de fa anys l'espoli econòmic sobretot en clau regional, fins i tot es pot trobar a internet algun estudi promogut per la pròpia Generalitat de Catalunya sobre el tema, però a nivell de tots els Països Catalans conjuntament o per cada país de forma territorialitzada la informació és escassa.



L'espoli fiscal de les Illes Balears hauria estat l'any 2002 de 3.093 milions d'euros, un 17,6% del nostre PIB d'aquell any segons les dades facilitades per Catalunya Acció del mateix Ramon Tremosa, de la FUNCAS i de l'INE.

A finals de l'any passat es va produir un allau de notícies en diferents mitjans de comunicació catalans en relació a aquesta espinosa qüestió, com aquesta entrevista de l'AVUI a Ramon Tremosa. També el podem escoltar al programa Els Matins de TVC:



A partir d'un estudi presentat pel BBVA, a Vilaweb informaven del dèficit que segons aquesta entitat tenim al Principat, el País Valencià i les Illes Balears. Pel BBVA, cada illenc aporta a l'Estat 915 € cada any que no retornen, que vol dir que una família balear de 4 membres perd 3.660 € anuals! I açò és el que ells anomenen "solidaritat". Som el cinquè territori pel nostre PIB, però els tercers en dèficit fiscal!

En el següent vídeo es pot veure un fragment de l'entrevista a Alfons López Tena on parla del dèficit fiscal i a continuació una notícia de TVC explicant les diferències de mètode de l'estudi del BBVA i el de la Fundació Josep Irla.




Segons aquesta notícia, d'acord amb el mateix estudi del BBVA cada illenc aporta 1.222 € a l'Estat que es destinen a altres territoris. És a dir, 4.888 € anuals per una família de 4 membres. Però la realitat encara és més dura en comprovar com inversions destinades a Madrid no es computen en l'estudi, com per exemple al Museu del Prado o els sous dels funcionaris dels ministeris. A Racó Català especifiquen que tampoc la faraònica terminal T-4 de l'aeroport de Barajas està comptada en l'estudi. En canvi, els beneficis d'aquestes instal·lacions i els imposts que els funcionaris paguen si que estan comptats a Madrid. D'aquesta manera s'aconsegueix que la Comunitat de Madrid sembli falsament la més perjudicada pel dèficit fiscal i es rebaixi el total del dèficit que correspon al Principat, les Illes i el País Valencià. Però que llestos que són! I es deuen pensar que som beneits!

El que no queda clar en cap notícia que hagi trobat és quin és el dèficit fiscal que segons la Fundació Josep Irla afecta les Illes Balears. Segons Tribuna.cat "l'Observatori del Finançament de Catalunya (OFC) ofereix dades d'aquests territoris que demostren que l'espoli és generalitzat als Països Catalans. Així, el 2005 el País Valencià presentava un dèficit per càpita de 768,1 euros, l'equivalent al 4% del seu PIB, i les Illes de 5.319 euros, és a dir, el 23,1% del seu PIB". 5.319 € per persona! És a dir 21.276 € per una família de 4 membres!

Amb aquestes dades, no es estrany que el ministre Solbes cregui que seria un escàndol difondre les balances fiscals. i que De la Vega insisteixi en amagar les balances fiscals. Una altra promesa incomplerta del simpàtic Zapatero, que els col·laboracionistes del règim colonial ja corren a justificar.



Però per molt que intentin amagar la xuclamenta vampiresca a què ens tenen sotmesos, les evidències de les balances fiscals no es poden amagar i ens estan deixant per sota de Castella-Lleó, La Rioja i fins i tot Melilla en capacitat adquisitiva.

Totes les referències indiquen que el dèficit fiscal per càpita de les Illes amb l'Estat és encara pitjor que la que té el Principat. Un espoli fiscal que segurament ja supera el 20% del nostre PIB. A què esperen partits com el PSM, UM, Entesa i Esquerra a fer una campanya entre els ciutadans sobre la importància d'aquesta qüestió? S'atrevirà cap diputat balear del PPSOE a Madrid a demanar la publicació de la balança fiscal entre les Illes i l'Estat? Ho va fer n'Antich o na Salom? És ver que no? I per què callen les associacions empresarials com PIME i CAEB, o les cambres de comerç? Què ha de passar aquí perquè reaccionem davant d'aquest ofegament?

11 comentaris:

nel marti ha dit...

No cal dir que estic totalment d'acord amb el que afirmes i reclames. Pot ser només una matisació i una consideració.

La matisació (i pot ser la trobes un poc corporativista): el PSM ha fet vàries campanyes sobre el tema de la balança fiscal, ha reclamat i reclama la publicació d'aquestes per part de l'Estat, i contempla aquesta qüestió com un dels punts principals en els seus programes electorals. Jo mateix, quan vaig ser candidat al Senat (l'any 2000 i 2004), vaig reclamar el compromís del PSOE i el PP en aquesta qüestió, i lògicament s'hi van comprometre, i lògicament no la van complir.

La consideració: és evident que siguin quines siguin les dades reals (com bé aportes, només coneixem les dades del BBVA, o de Sa Nostra, o les que elabora Ramon Tremosa, etc) la balança fiscal és molt negativa per al conjunt dels Països Catalans, per a les Illes Balears i per Menorca. I d'açò se'n deriva una qüestió realment important: l'Estat ha invertit històricament, i inverteix actualment, molt poc a Menorca, amb la qual cosa els menorquins i menorquines patim un dèficit important en infrastructures i serveis. I jo som dels que no vull aquest nou aeroport ni més ports esportius. Però sí que vull més inversió en escoles, en patrimoni cultural, en investigació, en protecció i gestió medioambiental, en la reducció dels costos de la insularitat, en la promoció de la llengua catalana, etc, etc.

Bloc: nelmarti.cat

Talaiòtic ha dit...

Oh! Moltes gràcies per la visita i el comentari, Nel Martí. És tot un honor rebre't en Es Poblat.

La matisació que fas és justa. Quan dic en el meu article que els partits autòctons heu de fer "campanya entre els ciutadans sobre la importància d'aquesta qüestió" no he mencionat tot allò que ja hagueu pogut fer al respecte, bàsicament per desconeixement. Però també és cert que vista la situació que tenim no ens podem cansar d'insistir. Tal vegada s'hagi de deixar de demanar tant a Madrid i als partits espanyols (que faran el que voldran) per esforçar-nos més tots (també, i sobretot, fora d'èpoques electorals) en conscienciar els illencs: tenc la sensació que molts assumeixen que l'espoli és una realitat però pocs es plantejen que açò s'hagi de canviar (mentalitat d'esclaus?).

Pel que fa a la consideració, res a dir, estic ben d'acord amb el que dius.

Per cert, que aquesta setmana no sé com vaig descobrir el teu bloc (i el de na Maite). Ara mateix vos pos un enllaç!

Anònim ha dit...

"Pel BBVA, cada illenc aporta a l'Estat 915 € cada any que no retornen, que vol dir que una família balear de 4 membres perd 3.660 € anuals!"

Me la bufa el que digui una institució tant miserable i usurera com el BBVA (com tots els grans bancs).

Els presumptes progressistes veig que heu perdut qualsevol tipus de complexe. I desvetllau quines son les vostres fonts: els grans bancs. Després us feis dir progressistes.

I això de que jo hauria perdut 900.-Euros cada any... Segur que n'he perdut més, i me n'han robat més; però no s'ho ha enduït Madrid del collons, no; s'ho han quedat i embutxacat gent ben d'aquí. Molt d'aquí. I a ells hauria de demanar-los comptes.

Lamentables com sempre sou amb aquest tema del espoli. I em el Madrid me roba, ay, ay, ay. Haurieu d'estar afrontats.
Pero no. No; el catalanistes autèntics sou certament així. Això us caracteritza. La obsessió rastrera amb l'enriquiment fàcil sense cap tipus d'escrúpol. Amb la puta pela.
Així han fet fortuna de sempre els nacionalistes catalans, fonamentalment barcelonins, els hereus dels pioners de la burguesia industrial que es van forrar en base a negocis bruts i a costa de masacrar als obrers fonamentalmente foranis (també ni havia de catalans.

Em poso malalt llegir-vos.
Aquest pais que plantejau, ultralliberal i ultracapitalista, em fa por; no vull saber res d'ell.

Bona tarda.

Talaiòtic ha dit...

Confinat, no siguis tan radical home. El BBVA serà tan miserable i usurer com vulguis, no t'ho discutiré, però les dades són les dades venguin de qui venguin. El millor seria que les publicàs l'Estat, però mira per on no ho volen fer.

Pots preferir mirar cap una altra banda i quedar-te només amb el que ens estafen la "gent ben d'aquí" il·legalment, que també tens raó, però el que ens estafa l'Estat castellà legalment també t'hauria de preocupar.

Del teu odi contra la burgesia en general i la catalana en particular ja n'hem parlat alguna vegada, però crec que confons els burgesos amb els nacionalistes, com si al Principat no hi hagi obrers catalanistes o com si no hi hagi burgesos espanyolistes.

D'altra banda, no sé on has vist aquí que ningú plategi cap país ultraliberal i ultracapitalista. No hi estic d'acord. Jo aquí simplement deman un Estat propi de forma democràtica, i com hagi de ser aquest Estat ja es decidirà també democràticament pels seus ciutadans. No serà que ets tu qui ho veu tot des d'un punt de vista ultracomunista?

Anònim ha dit...

Confinat,
Bravo per la teva profunditat intel·lectual! Visca el fetge! Mori la intel·ligència!

Anònim ha dit...

Sr. Panxa Rotja:

Enhorabona per la seva entrega incondicional a la més sublime font de sabiduria i inteligencia actual: el BBVA.
Ja miraré a apuntar-me a algun dels seus cursets d'espoli.
I tal vegada d'usura i abús general de situacions de necessitat (encara que d'aquesta en fan pràctiques cada dia).

Vinga per fer-vos contents faré manifestacions genuines d'inteligència:
Fora colons espanyols de la Nostra Terra!
Estic fart que els extremenys i andalusos en fotin la ma dins la butxaca!
Visca el BArça i visca CAtalunya!
Parla català o emigra!
Madrid ens roba, Espanya ens espolia!

Sempre estau amb les mateixes. Amb aquestes mostres sublims d'inteligencia i sabiduria.
Ja sols faltava que citessiu una institució tan catalana i tant antiespanyola como el BBVA.
I que també aquí per insultar-me se me digui ultracomunista.
Acas també -i como ja s'ha fet- demà algú me diu fatxa també.
Soc un bitxo complert.

Disfrutau amb salut de la vostra pelicula.

Bona tarda!

PD.- TAmbé hi ha obrers catalans, per suposat; qui son despreciats i tractats como espanyols sino voten a CIU o a ERC (ambdós partits burguessos -de senyorets- i ultralliberals).

Anònim ha dit...

Confinat, on has vist que el BBVA faci cursets d'espoli? És que m'agradaria apuntar-me jo també, ni que sigui com a autodefensa mental. Encara que ben mirat, som més feliços pensant que l'espoli serveix per alguna cosa justa, però no, sembla que serveix perquè els comptes públics de l'Estat tenguin superàvit! O sigui que ni l'excusa de sempre dels pobres andalusos i estremenys tens.

Per cert, ja que per tu el BBVA és tan català i antiespanyol (jajajajaja!), hi ha cap institució pública o privada de la que et fiaries de les seves dades? Ens pots dir si realment algú et podria fer veure la injustícia que suposa el tracte que rebem o per tu és una qüestió ideològica que només et permet recórrer a tòpics sense sentit?

Anònim ha dit...

Sr. Pere:

No obstant la meva indignació profunda davant les vostres manifestacions quotidianes -si, ja se que si no m'agrada que m'en vagi a fer el tonto a la web de DN, etc...- soc capaç d'utilitzar encara un tò irònic a les meves manifestacions.

Però per que quedi clar, lo dels cursos d'espoli em refereixo a que se cita aquesta institució ara aquí com aval de l'agravi secular que denunciau arran dels seus estudis amb que sembla preten alliçonar.
Ni que explicar hauria que lo de institució catalana i antiespanola es una ironia. Ells com la CAixa, sols tenen la conciència nacional dels diners: CAP.

Els tòpics de sempre? Tots estam igual idò. I no citaré aquí les porqueries cotidianes que es giten cada día a llocs como racócatalà, vilaweb, etc...

No soc capaç a apreciar la injusticia de la situació que em plantejau. O tal vegada es que ni hi puc sensibilitzarme per manca de motivació. Tal vegada hariem de plantejar-nos en primer lloc el propi concepte d'injusticia.

Ah, i jo no me fiaré mai de cap banc ni institució similar. I m'en fot dels doctorats i màsters de que puguin presumir els que subscrien aquest tipus d'estudis.

Salut a tothom.

Anònim ha dit...

Si voleu mes manifestacions d'inteligencia anau aquí: http://independentista.blogspot.com/ ; es el primer comentari, el que defensa la possessió legal d'armes.

Hi podeu arribar al llistat d'enllacos (s'enten recomanacions) que figura a la portada d'aquesta pàgina.

Si això no és un estat ultralliberal...

Deu ser per això que aquest tipus es fa dir "Mató".

Això fot oi.

Talaiòtic ha dit...

Confinat, en Xevi Mató té les opinions que vulgui tenir i jo les meves. Que el tengui enllaçat no vol dir que estigui d'acord amb el que diu. Hi vaig de tant en tant sobretot per saber si hi ha novetats amb un documental que sé que estava preparant.

Si tu has considerat un insult que et suposés un punt de vista "ultracomunista" ja et pots imaginar com ens ho podíem prendre els altres quan ens deies (i segueixes insistint) en suposar que som "ultranosequè". No m'agrada res que comenci per aquesta paraula. I açò que crec que vol dir simplement "més enllà".

Per cert, trob que al Principat el mató es el que aquí en deim brussat, però entenc i compartesc la teva ironia.

Anònim ha dit...

Que tingui les ides que vulgui tenir. Si. El pensament és afortunadament incontrolable; però almenys que no se li doni difusió al seu podrimer.

Tipus amb les idees del Mató no haurien d'existir.

I encara que digui el que diu en pla histriònic -o perque està malalt- no fan ni puta gracia ni mereix ser enllaçat aquí.
No vull ni pensar on duen els seus enllaços: suposo que als Boixos Nois (organització violenta) com a mínim

Sens dubte que si aquest tipus comença a tenir seguidors -que em pens que si- si que serà veritat que arribará certament el moment de armar-se.

El meu profund despreci cap a gent (per di algo) como aquesta.

No crec, pel demés, si és un "alias" que es refereixi al brussat. Seria com dir-se Txebi Mantega. I no; ell es un tipus amb dos collons i amb un revólver carregat dins la seva americana negra.

Que patètic que es aquest mon.