23 de gen. 2008

100.000 articles a la Viquipèdia.

Des de divendres passat, dia 18 de gener de 2008, la Viquipèdia catalana ja es troba entre les 17 versions de Wikipèdia que superen els 100.000 articles. Ho podeu llegir al Racó català, a Vilaweb o en la nota de la pròpia enciclopèdia:

"La idea central de la Viquipèdia, en les seves més de 250 versions idiomàtiques, és la de crear una enciclopèdia lliure el més completa possible, objectiu que cada dia pren més força.

En els tres últims anys la Viquipèdia ha doblat anualment el seu nombre d'articles. El 2004 hi havia només 10.000 articles. El 14 de febrer del 2006 es va arribar als 25.000 articles. El 4 de gener del 2007 se'n van assolir els 50.000, mentre que el 16 de novembre se superaven els 75.000. Aquest creixement exponencial fa encarar el futur amb optimisme, amb un objectiu propi per a l'àmbit catalanoparlant: la creació de l'enciclopèdia en llengua catalana més completa mai elaborada, així com la seva difusió i la millora de la qualitat.

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure perquè tota la seva informació és a l'abast de tothom. És lliure perquè a més de llegir la informació, qualsevol persona pot copiar-la i utilitzar-la sota la llicència GFDL. I és lliure perquè qualsevol persona que s'hi connecti pot fer edicions i posar-hi el seu gra de sorra: des de la creació d'un nou article de gran extensió i completesa fins una petita correcció d'ortografia o d'estil, cada contribució de cada usuari ha jugat un paper en l'assoliment d'aquesta fita que avui celebrem.

En els seus inicis la Viquipèdia era considerada una enciclopèdia lliure però molt incompleta, que poques persones utilitzaven com a referent per a treballs o deures de l'escola, trobar una informació útil o simplement pel plaer d'aprendre. Tanmateix, a mida que ha anat creixent en nombre d'articles i usuaris, ha esdevingut un lloc de referència i consulta important per a la comunitat catalanoparlant, tot i que encara resta molt camí per créixer".

La Viquipèdia en català va ser la primera que va començar just després de l'anglesa, que és l'única que supera el milio d'articles, i l'èxit aconseguit ens demostra a quin nivell de difusió i importància pot arribar la nostra llengua quan no hi ha barreres polítiques que ens ho impedeixen.

Per la meva part, ja m'he registrat en aquest projecte com a viquipedista. Feia temps que em rodava la idea, i ara ja he aconseguit crear la meva pàgina d'usuari, que reconec que m'ha costat (no és tan senzill com l'edició d'un bloc) i que hauré d'anar completant amb el temps. A poc a poc, m'aniré acostumant a les plantilles i el llenguatge per poder fer contribucions a la Viquipèdia sigui amb articles propis o amb traduccions d'altres en altres versions i ampliacions dels ja existents .

La meva enhorabona als Viquipedistes que han aconseguit fer d'aquesta enciclopèdia en català a internet un èxit per al coneixement i per la nostra llengua!