13 de gen. 2008

El final d'Esquerra Unida a les Illes?

Una de les conseqüències de la formació d'una coalició de partits illencs per a les eleccions del 9 de març és la de deixar Esquerra Unida de les Illes Balears absolutament tota sola i sense cap possibilitat de pintar res políticament. I tothom coincideix a dir que és així perquè ells mateixos ho han volgut d'aquesta manera. En les properes eleccions al Congrés de Diputats, els vots a Esquerra Unida no tindran cap més utilitat que beneficiar al PP i el PSOE com a partits majoritaris en el repartiment final dels 8 escons per Balears.

La formació del bloc per Mallorca a les passades eleccions al Parlament balear entre les forces progressistes va ser un encert per part de PSM, EU i ERC. Amb aquesta coalició tant PSM com EU aconseguien aguantar l'embestida del bipartidisme hispànic i resultaven decisius per al canvi de govern. A les Pitiüses, Eivissa pel Canvi també aplegà ENE, ERC i els d'Esquerra Unida (que es presentaren en coalició amb el Partit Espanyol per vèncer el Partit Nacionalista Espanyol), mentre que a Menorca el PSM es presentà només amb Els Verds i sense la participació d'Esquerra Unida, que ja no tenia representació al Consell insular. Algunes veus havien alertat que la formació del Bloc per Mallorca implicaria l'absorció del PSM mallorquí dins EU, però després de la decisió dels primers d'encapçalar la candidatura d'unitat balear per a les eleccions estatals, les primeres reaccions han estat les d'assenyalar que el bloc ha quedat fortament "tocat".

Però el bloc com a coalició electoral va fer el seu paper. PSM i EU guanyaven temps i, a més, ara són al Govern. Qui queda realment tocat amb la nova candidatura d'Unitat (que sembla que és com s'ha de dir la coalició de partits balears) és EU. Per Miquel Payeras (Diari de Balears de 09-01-2008) "el cop és tan enorme" que no implica tan sols Esquerra Unida a les Illes sinó també l'EU estatal, ja que perdran "els vots que comptabilitzà el 2004 gràcies a Progressistes (40.000), que foren una ajuda considerable. Però, sobretot, la decisió del PSM ajuda a trencar encara més l'estratègia de la direcció encapçalada per Llamazares, que s'enfonsa al País Valencià (on té un diputat que el març perdrà) i té problemes seriosos a d'altres comunitats (a causa de la disputa entre els renovadors de Llamazares i els ortodoxos comunistes), amb la qual cosa el cop balear es deixarà notar intensament". Per Payeras, "perquè el Bloc pogués renéixer d'aquí a tres anys a Balears només podria ser si a la fi IU fa aigua a les eleccions i aquí EU entra en un procés de dissolució per formar definitivament Alternativa, que així per ventura seria possible. Però haurà de ploure molt fins que escampi el panorama, ara per ara molt negre per a EU".

I efectivament, el PSM ja ha mogut peça i Biel Barceló condiciona la consolidació del Bloc el 2011 a què EU talli amb Madrid. Segons Diari de Balears de 12-01-2008 , Barceló va advertir a Esquerra Unida "que si deixàs de dependre de Madrid no només es podria reeditar el Bloc amb vista a les autonòmiques de 2011 sinó que es podria consolidar com a plataforma política. Barceló avançà que, des de l'endemà de les eleccions generals del nou de març, el seu partit començarà a treballar per consolidar un Bloc nacionalista i progressista format només per «forces d'obediència mallorquina», tal com aprovà el seu darrer congrés, de maig de 2006. Per això, advertí que una «opció estatalista» com Esquerra Unida s'hauria de «reconvertir» en una força d'obediència mallorquina per tal que el Bloc no fos només una coalició electoral sinó una força política com el Bloc Nacionalista Gallec, amb estructura pròpia i integrada per partits vius sense obediència estatal". Per tant, sembla que la truita s'hauria girat i ara la situació té més aspecte d'una OPA del PSM cap a EU que no al revés.

La possible desaparició d'Esquerra Unida de les Illes Balears podria tenir els seus efectes a Menorca, on Esquerra de Menorca ja és testimonial i en clar retrocés, amb presència només en alguns Ajuntaments, i deixaria el seu espai per al PSM-Verds o el Partit Espanyol. Amb la substitució per un nou partit no dependent de Madrid i d'àmbit menorquí, en canvi, es podria obrir novament la via per formar un bloc de partits menorquins progressistes amb el PSM? Segurament per fer aquest pas a la nostra illa aquest nou partit hauria de canviar en algunes coses més a part de la seva dependència de Madrid, perquè el fet que ni els Verds de Menorca en vulguin saber res d'ells i prefereixin el PSM i la candidatura d'Unitat és indicatiu que l'automarginació a què s'aboquen potser deu ser inherent a l'actitud política d'alguns integrants d'EU a Menorca.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Teòricament no hauria d'anar a votar dia 9 de març: no s'ho mereixen. Tanmateix, la possibilitat real que la unió de partits nacionalistes aconseguesqui un escó, em fa pensar. Dubt que hi vagi, però estic confòs.
vint-i-cin anys sense votar al Parlament dels veïns, mereixen una continuïtat?

Francesc Sintes

Talaiòtic ha dit...

Tè mèrit que no hagis votat 25 anys al Parlament dels veïns. Jo tradicionalment també he estat abstencionista, tant en eleccions estatals com en les d'aquí, i seguramanet és ver que no s'ho mereixen, però tal com va l'arròs menys s'ho mereixen els qui tallen realment el bacallà. Com que tots han fet un esforç per aquesta coalició (i uns més que altres) no vull que quedi sense aportar el meu granet i és problable que hi vagi. Si la coalició d'Unitat no gaunyen nous votants a part de la suma aritmètica, no treuran l'escó. Aconseguir-ho serà molt difícil, però no és impossible...

Per mi, no sé si don més importància al fet que treguin el diputat o que el perdi un partit espanyolista. Si no el treuen, m'és indiferent que quedin 4-4 o 5-3.

Anònim ha dit...

Els Verds no son res ni ningú més que el tal Suárez a Menorca. Pero en periode electoral poden tenir un poquet d'influència, perque sona be aquesta etiqueta verda.
I l'unic objectiu de la coalició es colocar-lo a ell a un lloc còmode i ben remunerat, com així ha sigut.

Els Verds son catalanistes?
Seran el que necessiti en cada cop el tal Suàrez.

T'es igual 4-4 que 5-3?
Això ja ho sap tothom.

Anònim ha dit...

L'autor de l'anterior parida es evidentment el de sempre: confinat.

Talaiòtic ha dit...

Gràcies Confinat, saps que m'agrada que facis les teves aportacions. Mira si estic poc posat en qüestions de partits que no sé ni qui és aquest senyor que em nomenes. M'hauria de fer vergonya, i un poc si que me'n fa.

Al Congrés sí, m'és igual 4-4 que 5-3 perquè pel que serveixen en realitat no és res més que un 8-0 tant en un cas com en un altre. Una pallissa del sistema bipartit colonial contra la consciència política insular.

Anònim ha dit...

Per tú, realment però, el Verds de Menorca son catalanistes? son dels teus? Es un verd especial que demostra també una inequívoca catalanitat?

I en quant als resultats electorals, i no serà -per molt que diguis- que no es mobilitzin per conseguir vots (més allá de postures abstencionistes), sembla que certament la consciència política insular no està d'acord amb les teories de l'espoli.

Per altra banda, no entenc el teu odi cap a EU (per mi sempre IU); pot desaparèixer l'estructura però això no implicarà que els seus votants passin a ser-ho dels independentistes, per lo que no crec que sigui gaire rellevant pels resultats electorals aquesta dada.
Enhorabona en tot cas si et fa feliç la desaparició d'aquest partit (i utilitzant la teva terminología: el Partit Espanyolet, acas?)

Gracies per brindar-me el teu espai per opinar. Això sempre, no ho dubtis.

Talaiòtic ha dit...

No sé si Els Verds són catalanistes, però no crec que tampoc siguin espanyolistes. El que valor d’ells en aquest cas és que sumen en una coalició que es defineix com a nacionalista (nacionalista de quina nació? No ho sé, en tot cas, volen representar les Balears al Congrés... al marge del PPSOE).

La consciència política insular no només està anestesiada pels dos partits majoritaris en el tema de l’espoli fiscal, sinó també en el tema del transport aeri, en el tema de les mancances sanitàries, en la manca de defensa de la nostra llengua (s’atreviria en Francesc Antich o na Maria Salom a votar que l’andalús és una llengua, com sí que fan amb el valencià?), en el tema d’un espai de comunicació, i tants altres... I no per açò són problemes que deixam de tenir. Ens resignam i passam de tot?

Odi cap a EU (o IU, com vulguis)?. No en tenc cap ni un, no se on has pogut pensar açò. Si fos per mi, ja els voldria dins la coalició, igual que Els Verds. Així les possibilitats de tenir un diputat serien molt més altes. Però també entenc la seva animadversió contra UM. No sé si desapareixerà IU, ni si es refundarà o no, però és cert el que dius que en el primer cas és més probable que els seus vots passin al Partit Espanyol o a l’abstenció abans que al PSM (que no he vist enlloc que es defineixi com a independentista). IU, Partit espanyolet? Mmmmm, no m’acaba de fer el nom, però m’ho pensaré, gràcies per la proposta...

Salut.

Anònim ha dit...

Bé lo de l'odi cap a IU es evident.
Basta veure el tenor i el sentit (i estic segur que concreta motivació) del comentari.

I com ha estat sempre, i malauradamente, el trasvàs de vot serà, en un nou fletament sempre disposat (ja fa molts d'anys que hi ha linia regular entre IU i PSOE, i de vegades a preu molt rebaixat), cap a aquesta esmentada "casa comú"; evidentment, el PSM no es un partit d'esquerres; dins el PSOE encara n'hi ha de gent d'esquerres.

Però bé, ara que hi pens, això que importa?

El que importa es que la llengua nostra es digui català i que s'escrigui en barceloní. Que hi hagi seleccions catalanes -que ho decideixin a més tot això Ells mateixos, que nosaltres som una simple proto-colonia de la metrópoli principatina-; i que guanyi el Barça.

I un poquet de verd que sempre queda bé.

PD.- Ha perdut el Madrid hi estic especialmente emprenyat; perdonau-me.

Talaiòtic ha dit...

Idò t'ho tornaré a dir. D'odi res de res. Com a mínim EU és l'única formació política estatal que defensa el dret a l'autodeterminació. Una altra cosa és que estiguin disposats a què l'exercim de veritat.

Sobre les coordenades esquerra/dreta, jo sempre he considerat el PSM més a l'esquerra que el Partit Espanyol, encara que segurament cap dels dos ho són del tot. La puresa ideològica no existeix.

M'és igual com es digui la nostra llengua. Català és com es diu ara mateix i així és coneguda acadèmicament a tot el món, però per mi com si li haguessim volgut dir íber o ibèric, vacabà o pirimediterrani. Si vols canviar les normes ortogràfiques, reclama-ho, no et tallis. I si vols incidir en les seleccions catalanes, primer hauríem de reivindicar que els menorquins hi poguem formar part. Bona idea! Segur que tenim més possibilitats que amb la selecció de la Gran Castella.