29 de jul. 2007

El menyspreu continu de La Bèstia per les seves Colònies.

L'apagada elèctrica a Barcelona bull a internet. Centenars de milers de ciutadans s'han quedat a les fosques a la seva pròpia casa. Sense poder cuinar, sense neveres, sense ràdio ni televisió, sense aigua calenta, medicines de persones majors fetes malbé, restaurants, comerços i oficines tancades per manca de subministrament elèctric. Alguns milers de persones fins a 3 dies així!

Tribuna catalana ja ha encunyat el concepte d'espoli elèctric. Del 25% del total de la factura elèctrica de tot l'Estat que paga el Principat només es rep un 15% de la inversió que Red Eléctrica de España destina a la xarxa de distribució d'energia. Un 10% de diferència! Sembla que baixar de les dues xifres en el dèficit que La Bèstia manté amb qualsevol dels Països Catalans és un somni impossible. La Bèstia necessita xuclar-nos fins que perdem el món de vista.

Molts segueixen pensant ingènuament que Espanya és innocent, com molt bé denuncia un brillant comentari d'un particular anomenat Eduard a l'article Fins quan, Espanya? de S. Sostres a El Singular Digital. Però la indignació s'escampa, i és palesa també en l'escrit El tercer món, de Joan Arnera, que maleeix que "tots aquests bons ciutadans del meu barri, que tant s’han divertit picant contra les paelles, després tornaran a votar els socialistes a les eleccions, i continuaran satisfets de no fer res, sense entendre que la resposta, la solució, l’única manera que té aquest país nostre de tirar endavant, és amb la llibertat, és amb els nostres propis diners, és amb la independència"; o en el d'en Dessmond Resulta increïble, a Itching like grass; o a Un país a les fosques, del bloc Caldesplugues. A Temps d'incertesa no és només que el país estigui a les fosques, sinó que Aquest país és una ruina, i a La trappola fa dies que va el tema, per denunciar el tractament que els mitjans han donat la informació (Lepe i l'apagada), el silenci de les autoritats (el ministre d'industria), o la minimització del problema (10.000 maníacs).

A la blogosfera menorquina en Josep M. Quintana també se'n fa ressò i diu que No és Barcelona, és l'estat espanyol qui està a les fosques. Mentre que a Ni Nuclear ni otras, gracias li repliquen en plan eco-sostenible-que-irresponsables-que-som-els-ciutadans i a Només 5 línies diuen que els nacionalistes no poden entendre què passa. Suposava que es devia referir als nacionalistes espanyols, però quan diu que "...el futur de la distribució d'electricitat és un tema molt més complicat del que sembla a primera vista. I, certament, entendrà que no tot és culpa de Madrid" he pensat, naturalment que tot és més complexe, sobretot quan nosaltres mateixos formam part d'aquest Madrid amb ministres d'indústria de partits espanyols com Piqué, Montilla o Clos! I naturalment que s'ha de fer un consum responsable i un creixement sostenible, però les causes d'aquesta apagada i la seva prolongació en el temps no tenen res a veure amb l'excés de consum, sinó amb la pèssima inversió i gestió de les infraestructures ja existents. És més sostenible omplir la ciutat de grups electrògens amb la contaminació acústica i atmosfèrica que generen?

Si l'estiu passat va ser el caos a l'aeroport d'El Prat, ara fa precisament un any, enguany ha estat açò. Quina serà la sorpresa per l'any que ve? I és que el cúmul de problemes i el malestar català comença a preocupar a Madrid. Als problemes de no tenir una xarxa de transport digne i de servei públic ni per terra (RENFE), mar i aire, ara hi hem d'afegir que ens quedam sense energia gràcies a ENDESA (res de FECSA ni GESA ni altres eufemismes colonials per amagar el control espanyol sobre l'electricitat), a RED ELÉCTRICA DE ESPAÑA i als partits polítics sucursalistes que tenim i que seguim votant majoritàriament.

Algú se'n recorda que fa uns dies en un comentari en aquest mateix bloc ja em queixava de les apagades que hem tingut a Ciutadella, i que per cert es repeteixen cada estiu, o de l'apagada a l'aeroport de Menorca de fa unes setmanes? I és que ja està be! Vivim en una colònia maltractada. De forma conscient o inconscient, els qui han de gestionar els nostres imposts o els serveis centralitzats des de la metròpoli sempre ens deixen a la coa de les seves prioritats. Només servim per pagar i rebre bastonades, que per açò estan els països colonitzats. Quan acabarem la paciència? Quan veurem que Espanya no és més que font de problemes i de mentides des del seu naixement com a idea política fins avui?

Heu vist la darrera gràcia dels nostres polítics? Que dels suposats 2.500 milions d'euros (pura misèria per paliar el dèficit històric de l'Estat amb les illes) amb els que ens van voler vendre el nou Estatut balear res de res? És que tenen cap credibilitat el Partit Espanyol o el Partit Nacionalista Espanyol més enllà de ser sucursals d'enganabeneits colonitzats mentals?

En Francesc Sintes ja explicava l'altra dia en un article la veritat sobre Ibèria i Menorca i donava una versió força interessant sobre els problemes del traçat del TGV per dins Barcelona i el retard en l'arribada de l'alta velocitat: "Ara, quan ja és a punt d’arribar-hi, intenten que el seu traçat passi per sota de la Sagrada Família i la Pedrera, amb la intenció –més que probable—que la societat civil catalana endarreresqui una mica més les obres. Les grans beneficiades tornen a ser Iberia i la T-4". Per què sempre tantes suposades negligències que ens perjudiquen resulta que en realitat són beneficioses per La Bèstia? En el cas de l'energia, precisament les reticències polítiques i ciutadanes que hi havia a la Línia de Molt Alta Tensió (MAT) amb França, amb tot l'impacte paisatgístic que tindrà, podrien haver quedat superades amb aquest accident. Casualitat?

Si el propi alcalde de Barcelona es nega a canviar el traçat del TGV en contra de la majoria del Ple de l'Ajuntament de Barcelona, és que realment No volen que acabem la Sagrada Família? Pensar en les conseqüencies de fer passar el tren d'alta velocitat a escassa distància dels fonaments del temple és recordar l'esvoranc del Carmel, en les esquerdes d'edificis a El Prat, i en efecte, la societat civil ja està mobilitzada amb iniciatives com aquest vídeo:



I si la ficció d'aquest vídeo es converteix en realitat, què diran llavors? Però ja se sap que els que no vulguin entendre-ho, els nacionalistes espanyols i els espanyols senzills, seguiran acusant-nos de victimistes i de insolidaris mentre tots els ciutadans en patim les conseqüències. Que segueixin així, seguim engreixant La Bèstia entre tots, que a cada nova endemesa els partidaris d'un Estat propi augmenten.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

L'Indignat estalla de nou:

Això també es culpa dels murcians i extremenys, veritat?

Quina indecència d'article!!!

Suposo que queda descartat qualsevol tipus d'error humà en aquest tall de corrent elèctrica; que qualque enginyer català l'hagi poguda cagar, o que els serveis tècnics corresponents hagin oblidat el mantenmiment de qualque infraestructura...

El millor de tot es que molts de soferts treballadors hauran tingut algunes hores lliures de mes aquests dies; que es una indecència fer segons quins treballs amb aquesta calor (i es un treball del que no se pot estar massa gelos).

I poca legitimitat tens tú per parlar de colonies i colonitzadors, quan sabs de sobres en que ens hem convertit a Menorca: en el repós de la burguesia catalana que perque omple ses butxaques un mes escas dels amos dels restaurants dels ports, i omple de merda les platjes i de prepotencia les carreteres, sembla encara que els hem d'esperar a la terminal vestits d'indígena i amb corones de flors, lleparlis les seves sabates, parlar-lis en castellà perque no ens entenen i davallar-nos els calçons si fa falta.

Noltros si que som una colonia; i encara hi ha alguns que consideren que ens hi hem de conformar.

Sou odiosos. No crec emperò -i això em serveix de consol- que d'aquesta forma aconseguigueu res mes que lo actual: ser un reducte minoritari (sorollós si) de fanàtics senyorets que disfruta sentint-se superior i menyspreant i insultant als que considera inferiors. Independentistes de pancarta, mitin i article de diari (encara que internet resulta enganador). Que tampoc no estau disposats a esforçaros massa per asolir aquesta fita (la indepèndencia) no fos cosa que us embruteu.

Gracies.

Indignat

Talaiòtic ha dit...

Però quina mania en tergiversar el que dic. Quina mania en ficar murcians i estremenys pel mig que tens, indignat. Quan critic la colonització estic parlant de l'ESTAT, del qual en formam part a la força i sense cap opció democràtica reconeguda per part del mateix de decidir si hi volem continuar o no, i no de treballadors ni de burgesos d'un lloc o un altre. I et record que a l'article en faig també responsables de la situació a ministres tan catalans com Piqué, Montilla o Clos.

Per suposat que hi pot haver errors humans, el que no és un "error" és que les inversions siguin públiques o siguin privades de serveis centralitzats que es destinin sigui a Barcelona sigui a les Balears o sigui a València suposin sempre un dèficit percentual de dues xifres en relació al que pagam. Quin gust que prenem de pagar i callar! Quan dius que n'hi ha que encara es conformen en ser una colònia estic totalment d'acord amb tu.

Sobre les queixes pel model turístic que tenim, que podria compartir, no sé tu, però jo no em dedic a llepar les sabates a ningú i esper que ningú ho faci. El que dius és una impressió personal teva, tal vegada producte dels teus propis prejudicis.

Sobre l'acusació que em fas de ser part d'un "reducte minoritari de fanàtics senyorets que disfruta sentint-se superior i menyspreant i insultant als que considera inferiors", et record que aquí el mestre de l'insult i el menyspreu ets tu, com has demostrat diverses vegades. Si et resultam "odiosos" em sap greu per tu, i si demanar que ens deixin decidir democràticament el nostre futur, sigui quina sigui la nostra decisió i que ara mateix no podem prendre és ser un "fanàtic", estic encantat de ser-ho. També eren fanàtics en el seu moment els que demanaven el vot, o les dones que demanaven de poder votar com els homes, o els que reclamaven una jornada laboral de 8 hores i no de 14, i tants altres que defensaven drets que avui gaudim com a normals...

Gràcies a tu per opinar.

Anònim ha dit...

Només cal llegir el títol del teu article per veure qui es el mestre de l'insult. "La Bestia-... (en realitat te certa gracia la vostra "jerga")

Suposo que sabs como es van asolir els drets a que fas referència: al carrer a lluitar per ells a tota costa i de qualsevol manera -embrutant-te si cal- et voldria veure.

I vaja comparació entre el dret a vot, i el dret a privilegis econòmics. CAracterístic vostre. I per cert, que sou voltros els que -i de vegades manifestan-ho expresament- avui encara negaria el vot als que els distorsionen: extremenys, murciants, etc... que tant odiau
Indignat.

Talaiòtic ha dit...

He posat La Bèstia com a metàfora. No podia posar l'Estat perquè a l'article estic parlant bàsicament d'Endesa, un empresa privada. No veig que parlar de "La Bèstia", per parlar d'entitats públiques o privades sigui un insult per cap particular ni cap persona física, com intentes fer creure i com sí que sols fer tu.

Si féssim açò de "embrutar-nos" com dius tu supòs que ja t'aniria bé per poder acusar-nos de terroristes, només faltaria açò, però no podeu. La nostra demanda és pacífica i democràtica, i ho continuarà essent per molt que volgueu manipular la realitat i fer creure a la gent que rebre els serveis per allò que pagues és un "privilegi". A més, veig que fas comparacions equivocades, perquè jo no he comparat el dret de vot amb el fet de rebre les contraprestacions adequades a allò que pagam, sinó amb el dret a decidir si volem pertànyer o no a aquest Estat, i si volem quedar amb quines condicions. Les darreres enquestes oficials al Principat dónen més d'un 50% de favorables a ser un Estat, independent o federat, i per federar-se, primer has de tenir la sobirania per fer-ho. Amb quina excusa antidemocràtica es pot negar una demanda de més de la meitat de la població?

No sé on veus l'odi que dius, pel que et demanaria que deixis de parlar d'altres pobles tan dignes com el meu de ser el que vulguin decidir ser en els termes que ho fas.

Anònim ha dit...

Probablement som del mateix poble; i voleu decidir per mi, perque no estic capacitat per opinar. Així tractau als disidents.

I evidentment, no esperis que "La Bestia" -un terme encantadorament respectuós- atorgui de motu propi la independència a les seves colonies.

Indignat.

Pd.- Em sap greu veure't perdre els papers.

Talaiòtic ha dit...

Ara mateix tu no pots decidir si vols pertànyer a aquest Estat o no. Realment et creus que hi ets per voluntat pròpia? Els que defensam l'autodeterminació no volem decidir per tu, sinó precisament donar-te el poder de decidir que ara no tenim ni tu ni jo. No sé qui t'ha dit que no tens capacitat per opinar, però en aquest bloc no m'ho sentiràs dir.

Segurament tu decidiries que ja ens va bé quedar com esteim, però molts altres no hi esteim d'acord i no tenim l'oportunitat ni tan sols de ser escoltats on pertoca: en una consulta democràtica.

Et sents identificat amb el terme "La Bèstia?" Et dones per al·ludit? Per què? No entenc què defenses, la veritat, un Estat que no et deixa decidir?

No puc haver perdut cap paper perquè des que he obert aquest bloc els tenc ben aclaridets...

Anònim ha dit...

Aaaallavà! Me despist dos dies i me perd l'indignat que s'indigna contra la poca dignitat que ens queda. Quin art per capgirar les coses que tenen els defensors de l'Estat espanyol.

Anònim ha dit...

Sabeu de sobres que si ara es fes un referendum o una consulta hi sortirieu perdent. Ja sabs per culpa de qui (els inmigrants espanols...). Vaja! que no estam preparats encara per decidir, que hi falta treballar fort la base.

Per aixó a vosaltres mateixos no us interessa. Sols us queda gemegar i suplicar privilegis.

Així que fer creure que si seguim així es perque s'ens negar el dret de decidir es una falàcia molt gran. Hi ho sabs. (a mi també m,agradaria que aquesta societat fos d'una altra manera).

Però en el fons us conformau amb privilegis econòmics, encara que us disfresseu de folklore.

Indignat.

Talaiòtic ha dit...

Sí Pere, en el fons la paròdia que feia En Joan Miquel Servent amb el Quixot encara és plenament vigent: segueixen veient gegants on només hi ha molins!

Indignat, només el fet de celebrar-se un referèndum ja seria una gran victòria, independentment del resultat, dels qui creiem de veritat que el poder ha d'estar en el poble. Que la majoria vol quedar com esteim? Idò perfecte i que cadascú segueixi defensant allò que creu. La meva opinió és que la gent s'identifica massa amb un Estat, jo probablement m'identificaria tan poc amb un estat català com amb un d'espanyol, perquè tenc clara la diferència entre l'Estat i la nació, que molts volen confondre, però almenys un Estat català no actuaria tan a la contra i ignornat la nostra realitat cultural, social i econòmica. S'ha de desdramatitzar la pertinença a un nou Estat, que no és més una "autonomia" amb totes les competències.

Estaria bé que defensassis allò en què creus sense haver de projectar contínuament el negatiu del que tu penses que els independentistes opinam sobre els "immigrants espanyols" (paraules teves), perquè a més t'equivoques d'apreciació.

Si creus que no voler estar a les fosques tres dies seguits, que els trens arribin al seu destí sense descarrilar i a ser possible a l'hora (si no és molt demanar), no haver de pagar autovies, que els avions ens portin al continent amb freqüències i preus adequats és demanar privilegis, és que els arguments se us acaben company.

Anònim ha dit...

Arguments? Vols dir que n'han tingut mai d'arguments? La seva única raó ha estat des de sempre la imposició per la força sense cap respecte pels pobles.

Gràcies pel teu bloc, Talaiòtic.

Un lector.

Talaiòtic ha dit...

Lector anònim, gràcies a tu per llegir-me. Tens raó que el respecte i la sensibilitat per la diversitat no ha estat mai el fort del nacionalisme espanyol, al contrari del nacionalisme català, però no crec que sigui el cas de l'indignat. De fet, de moment i que jo sapi ell mai s'ha "indignat" per qüestions identitàries, sinó més aviat econòmiques. I encara que açò té sens dubte uns rerefons polític, no vull fer les suposicions que ell fa...

Anònim ha dit...

Sempre acambam en el mateix: sino ets nacionalista catalá ets nacionalista espanyol (amb tota la càrrega -no negaré que merescuda- pejorativa de l'apel·latiu).

Jo, per molt que em digueu de tot em segueix considerant no nacionalista. I seguiré així en tant no m'obliguin prendre part per la força cap a algun dels dos bandos que us obsessionau en crear. Mentre no hi hagi guerra, vaja (en la que procurare escaquejarme, si es que la guerra te aquesta motivacio).

I per cert, l'estat centralitzat fort es la millor garantia per l'igualtat de tots; enemic dels privilegis per raons territorials (residus dle feudalisme) injustificables. Quina raó de ser tenen els tractes diferenciats dins el mateix estat? De fet, en el seu temps era signe de modernitat.

Tal vegada n'hi ha de motius, però es una opció legítima discrepar d'ells. Es a dir -perque no em seguigue considerant espanyolas fatxa, amic de la Bestia...- preferesc la independència total que els privilegis per tranquilitzar -i "fer justicia fiscal"...-

Per cert, la paraula "identitaria", o la referència a "raons identitáries" em fa tremolar.

Indignat.

Talaiòtic ha dit...

Indignat, crec que en cap moment t'he identificat com a nacionalista espanyol, i ningú t'ha dit fatxa (segueixes projectant opinions que els altres no han donat) sinó que més concretament he dit que no vull fer suposicions... Jo també he dit altres vegades que si hi hagués d'haver cap guerra no seria jo qui hi estigui d'acord. Però qui té poder per fer una guerra? Els pacífics i desarmats independentistes catalans, o l'Estat? Per quin motiu un Estat de la Unió Europea hauria d'anar en contra de la voluntat democràtica? No seria admissible sota cap concepte, pel que el recurs de la por està desfassat.

Parles de l'estat centralitzat com a garantia d'igualtat de drets contra privilegis territorials d'origen feudal, i aquest podria ser un debat interessant en el que hi hauria molt a dir... Igualtat per qui i per a què? Per comprar i vendre en un mateix mercat estatal? Per votar només allò que ens deixin votar? Per pagar tots segons les mateixes normes legals però rebre segons criteris polítics discrecionals com fins ara? I hem d'obviar la igualtat de tracte entre els diferents pobles i cultures del mateix Estat? És cert que el jacobinisme va ser en el seu moment sinònim de modernitat, però una modernitat mal entesa i més mal aplicada per les persones que l'han d'aplicar, i utilitzada per imposar una identitat nacional sobre les pre-existents. Per què et fa tanta por un concepte tan pacífic com el d'una identitat arrelada a un territori? Si es respectés un principi tan bàsic i natural com aquest en les relacions entre pobles no hi hauria els conflictes que hi ha arreu del món. Si aquesta igualtat fos real dins l'Estat espanyol, creus que ningú parlaria de separar-se'n?

No compartesc de cap manera que parlis de privilegis en el que per mi són drets bàsics, però si dius que prefereixes la independència (un nou estat centralitzat on suposadament tohom és igual?) com a mínim em demostres que ets coherent en el que penses.