18 de des. 2008

Una de freda i una de calenta

Comencem per la mala notícia, que ara mateix ja deveu conèixer tots, ja que diversos mitjans han informat aquesta setmana que la companyia aèria Swiss Air abandona l'ús de la nostra llengua en els seus vols. Que hi hagi companyies que una volta han introduit el nostre idioma en la seva empresa, ni que sigui amb una simple gravació de cortesia pels passatgers, i que han rebut felicitacions públiques per la seva política, decideixin fer-se enrere no és cap anècdota. Segons han explicat fonts de l'aerolínia, havien rebut queixes per part d'alguns espanyols per usar el català. La decisió és inadmissible: si alguns nazis es queixassin d'haver de compartir vol amb jueus també decidirien prohibir-los l'entrada? Potser sí. L'ofensiva definitiva dels nazis espanyols contra la nostra llengua ja es comença a mostrar amb tota la seva cruesa. La catalanofòbia i l'odi visceral que sempre ens han tingut, la seva incapacitat de pair que volguem que la nostra estimada llengua tengui la presència que li correspon al món i que l'Estat ha usurpat en benefici absolut del castellà, es manifesta de cada vegada més i sense complexos per terra, mar i aire. I és també el símptoma de la seva impotència i la seva misèria intel·lectual.

La resposta cívica davant d'aquesta vergonyosa actuació i la manca de fermesa de les nostres institucions s'ha començat a articular, però sembla que més tímidament que la que es va donar davant d'Air Berlin l'estiu passat. De moment ja hi ha una campanya d'enviament de mails que ha començat a funcionar. Les dates que s'acosten no conviden a batallar, però no podem quedar impassibles mentre els enemics del nostre país, els sense cervell que ingènuament es pensen que deixarem de ser el que som per convertir-nos en no-res, escampen les seves mentides tòxiques. Com deia recentment en un comentari, la FIDELITAT i la VERITAT han de ser i són els dos fusells de la catalanitat contra els qui ens venen per un plat de llenties i els manipuladors de la realitat.

La bona notícia ens arriba des del Consell d'Europa, que torna a avalar l'anomenada "immersió lingüísitica" total en català. Elogia la política portada a terme des del Principat a les escoles, tot i que reconeix que el català no ha assolit encara el nivell desitjable, especialment en diverses administracions o empreses de l'Estat, com Justícia, Correus o Renfe, i que en els territoris on no es segueix aquest model s'incompleix els compromisos subscrits per l'Estat espanyol en matèria lingüística. No ens és estrany ni novedós, als catalans, que Espanya no sigui fidel als seus compromisos. L'informe del Consell critica especialment la situació a la Franja de Ponent i al País Valencià, amb menció inclosa als impediments per la recepció de televisions en llengua catalana, o a la poca informació que s'ha facilitat des de les Illes Balears.

Els nazis espanyols s'han d'empassar aquests informes contraris a la seva pràctica habitual de manipulació i tergiversació de la veritat que cada dia repeteixen, fins i tot en afirmacions com que els castellanoparlants no són conscients del caràcter multilingüe dels habitants de l'Estat, amb recomanació específica de fomentar les virtuts del multilingüisme entre els castellanoparlants. Molt ens temem però que fomentar el respecte d'aquest col·lectiu per les llengües que no siguin la seva és com intentar regar el desert més àrid.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon dia Talaiòtic!

T'he de dir que sí que me faria ganes fer un blog un bon dia. Òbviament serà un bloc d'un ciutadellenc català, sense complexos, sense cap necessitat de sentir-me allò que diuen a la tele que he de ser. Ara, però, he d'acabar la carrera d'una punyetera vegada. Després d'exàmens m'hi podria posar, sobretot si van bé hehe.

T'he de demanar una cosa, ja que si tu no estàs al dia, simplement no es pot saber! En saps res de la recepció dels canals promesos per tdt? O de quins problemes tècnics i deuen haver perquè encara només poguem veure ib3 en català?

Salut i Bon Nadal!

Talaiòtic ha dit...

Hola FrancescCiuta! Quina bona notícia que em dones per començar l'any. Crec que ja et vaig comentar que amb les teves bones intervencions al Racó segur que faries un bloc ben interessant. Serà com una nova llum a la blogosfera menorquina! Esper que els examens et vagin tots beníssim i que prest els menorquins poguem gaudir d'un altre bloc sobiranista illenc. Avisa si finalment l'obres!

Sobre el tema de la TDT, les darreres notícies que van sortir abans de festes confirmen que efectivament el Govern Balear disposa d'un múltiplex (4 canals) per poder emetre televisions com TVC o TVV. Inicialment havien dit que abans de finals de 2008 ja podriem veure TV3 en digital, amb l'excusa que s'havia d'acordar quina programació s'emetria (per qüestió de drets d'emissions retransmissions esportives, pel·lícules o documentals podrien quedar fora!) però ara ho allarguen i diuen que si cal esperaran mig any més per veure amb quins altres canals acaben d'omplir el múltiplex, se suposa que a l'espera d'arribar a un acord amb els valencians o fins i tot amb Andorra.

Res que no m'esperàs, de problema tècnic ja no no n'hi ha cap ni un des del moment en que tenim un múltiplex a posta (insuficient però necessari), el que hi ha són problemes polítics i si repasses la secció espai comunicacional veuràs que fa temps ja vaig dir que rebríem els canals (falta saber quins i en quines condicions) a darrera hora, i d'aquí mig any a Menorca tenim apagada analògica.

Salut i Bon Any Nou!