18 de set. 2008

Dimiteixi, senyor Brondo.

Senyor Batle de Ciutadella, em dirigesc a vostè per demanar-li que dimiteixi del càrrec de President de la Corporació municipal del que va prendre possessió com a resultat de les passades eleccions locals de maig de l'any passat. Com recordarà, vostè es presentà com a cap de la llista establerta pel Partit Nacionalista Espanyol que va resultar la més votada, tot i que sense majoria absoluta, i va obtenir 10 regidors. Però el passat dia 31 de juliol d'enguany, vostè i vuit regidors més del seu equip de govern també de la mateixa formació política, van abandonar la militància del partit amb el qual es van presentar a les eleccions.

Davant la indefinició jurídica d'aquest acte polític s'ha provocat que se'ls qualifiqui a vostè i els seus companys de trànsfugues, díscols, renegats o desertors, entre d'altres. I no m'estranya. De tothom és conegut que la suposada democràcia en la que vivim és en realitat un simulacre en la que la separació dels tres poders clàssics d'un Estat de dret, el legislatiu, l'executiu, i el judicial, és pura ficció i que es troba a més segrestada pels partits polítics, l'anomenada Partitocràcia. Així tenim un poder judicial totalment polititzat pels partits i mediatitzat per l'executiu, que depèn d'un President elegit pel poder legislatiu, que a la vegada està també acaparat pels partits.

El sistema que tenim fa que els partits imposin una llista tancada amb els noms que s'han de votar de forma exclusiva i excloent sense opció per part del ciutadà a triar entre els noms d'una o diverses llistes, i és molta la gent que vota els partits que més coneixen o amb els que més s'identifiquen independentment de les persones que s'hi presentin. Però els partits saben que els nostres representants no són ells com a organitzacions, sinó els diputats als Parlaments, els consellers electes en els Consells i els regidors en els Ajuntaments, siguin quins siguin els partits o les organització amb les que militin o simpatitzin. Les persones, i no els partits, són les que ens representen legalment i legítimament, però aquests representants depenen dels partits per ser elegibles. Açò provoca que en cas de conflicte, la lleialtat dels nostres representants estigui viciada moltes vegades per prioritzar la fidelitat al partit, i no als ciutadans que els van votar. I també per açò allò que més temen els partits, per damunt fins i tot dels corruptes, són els que abandonen la seva disciplina i els deixen sense el poder que havien guanyat. No m'estranya, per tant, que tots els partits polítics des d'UPCM fins al seu antic partit el PP, passant per PSM i PSOE, puguin dir ara, per desgràcia amb molt bona part de raó, que vostè i els seus regidors no representen a ningú més que a vostès mateixos.

Sigui dit per tant que no deman la seva dimissió perquè hagi deixat el partit amb el que es presentà, ja que per mi els partits haurien de tenir un paper molt menys rellevant en la vida política del que tenen. Jo crec que són els candidats els qui haurien de donar explicacions als seus possibles votants de les seves idees i dels projectes que volen pel seu poble i mantenir-se fidel a aquestes promeses, i sense que cap partit pugui imposar o negar la seva participació en una campanya electoral. Els votants també haurien de poder triar els seus representants independentment de la militància dels mateixos en un o altre partit, de manera que aquests no podrien qüestionar la seva representativitat ni vincular-la a una militància.

Sincerament, a mi que hi hagi gent del nostre país que es doni de baixa de qualsevol partit colonial espanyol em sembla una fantàstica notícia. Se'm passen pel cap uns quants motius pels quals molts militants i fins i tot representants en actiu en Ajuntaments i Parlaments dels nostres Països Catalans haurien de deixar els partits en els que militen (colonials o autòctons!) per no complir amb allò que van prometre o allò que van dir que defensarien, i ho trobaria totalment justificat per ser coherents i fidels als ciutadans que els van votar.

El que no em sembla bé és que vostè, a qui no he sentit defensar mai ni les llistes obertes o una reforma electoral per treure protagonisme als partits, que va ser candidat per decisió d'un partit i aprofitant precisament aquest sistema que exclou altres possibles candidats, precisament ara digui que vostè és Batle de Ciutadella perquè la gent el va votar a vostè perquè era vostè, i no perquè era cap de llista d'un partit concret. Segurament deveu conèixer alguna gent que el va votar per ser vostè, però li assegur que jo no només no en conec cap sinó tot el contrari. Per Barcelona solen dir que si els colonialistes del Partit Espanyol presentassin un sofà de candidat, la gent els seguiria votant ben igual. A Ciutadella és evident que passa el mateix amb els votants del seu ex partit, perquè serà difícil de superar una llista de sofàs tan magnífica com la de les dues darreres eleccions. No crec per tant de cap manera que la majoria que va obtenir la tingués per ser vostè. Les declaracions que li vaig sentir dir jo mateix per la Televisió de les Illes em semblen pur oportunisme. Si realment creu que és cert el que va dir, entenc que no ho digués abans quan depenia del partit, però si com pens no s'ho creu ni vostè, aleshores només puc dir que és tan hipòcrita com el govern que teòricament dirigeix, predicant allò que no creu contínuament i actuant per amiguisme, afinitats i fòbies personals. Ningú els podrà recriminar que no siguin bons actors. L'única manera de demostrar açò que diu seria que es tornàs a presentar com a independent. I per sort o per desgràcia, esper que no tindrem ocasió de comprovar-ho.

El més trist de tot és que tampoc ningú es creu que l'acte d'abandonar el partit fos liderat per vostè, sinó que formava part d'una estratègia d'un sector del mateix partit per fosques motivacions relacionades amb el cas Nerer que recentment els havia esquitxat davant tota l'opinió pública, com a forma de pressió dins la formació política per les divisions que teníen plantejades davant el congrés insular i la renovació de la junta local, i que sembla que finalment no els hauria sortit bé. És possible que sigui vostè molt bona persona, però no ha sabut liderar el govern del meu poble en cap moment. S'ha deixat utilitzar vostè, i ha deixat que s'utilitzàs l'equip de govern i l'Ajuntament de Ciutadella per interessos particulars i de forma partidista en el sentit més sectari del terme. No ha estat vostè mai un alcalde de tots els ciutadellencs, i ara a més tampoc ho és de la majoria dels que el van votar com a seguidors del seu antic partit. Per tot açò, li deman que prengui ni que sigui per una vegada la iniciativa i la responsabilitat que li correspon i presenti la dimissió. Es farà un favor a vostè, segurament també a molts dels seus regidors que si tenen un mínim de seny deuen ser els primers en sentir-se enganats i utilitzats, i sobretot, ens farà un favor a tot el poble.

Gràcies.

Un ciutadellenc.

4 comentaris:

àlex ha dit...

"A Ciutadella és evident que passa el mateix amb els votants del seu ex partit, perquè serà difícil de superar una llista de sofàs tan magnífica com la de les dues darreres eleccions"

Senzillament Genial!

A Maó fa temps que es diu el mateix del Partit Espanyol. A veure que passarà ara que en Turo de sa Traginada se'n va a fer de funcionari colonial full time a la metròpoli.

Talaiòtic ha dit...

Merci Àlex, la veritat és que m'he quedat a gust amb aquesta i altres frases...

A Maó també s'ha de veure com les gasten els colonialistes, tant a nivell local com insular. Doblet a l'Ajuntament i al Consell de càrrecs col·locats per la partitocràcia sense que els ciutadans hàgim votat ni el futur nou batle ni el nou President.

Sembla que n'aprenguin del Partit dels Sectaris Colonials a l'Ajuntament de Barcelona, que no ha estrenat mai alcalde amb unes eleccions des de que tenc memòria.

Francesc Sintes Giménez ha dit...

Molt bé Talaiòtic!

El dubte és si no hauríem de donar suport als Brondos. Vull dir que m'encantaria veure com tots es donen de baixa d'alguns partits que ens tracten (xuclen?) com a mercaderies. Ara no et vull, i et farè anglès. Ara m'agrades i et reclamaré. Ara em vull dur bé amb qui comanda i et regalaré a Mussolini... Som una Roqueta a temps parcial i que per circustàmcies, hem esdevingut terra desitjada. Temporalment.

Talaiòtic ha dit...

Exacte Francesc, jo també tenc aquest mateix dubte. No em sembla malament que hagin abandonat el partit, però per desgràcia no ho han fet per Ciutadella ni molt menys pel país, ni per conviccions democràtiques, sinó per interessos.