3 de des. 2007

Nova agressió contra l'espai comunicacional.

Si s'acaben confirmant els moviments que es produeixen aquests dies en l'àmbit de l'emissió de les televisions autonòmiques, els acords de reciprocitat que tant s'estan celebrant ara mateix per rebre els canals en català suposaran en realitat, a la pràctica, la desaparició definitiva de les emissions de TV3 i del Canal 33 a les Illes Balears.

Segons informa IB3.cat, des d'aquest dissabte dia 1 de desembre van començar les emissions en proves del canal internacional de televisió de les Illes Balears IBsat, destinat a emetre per satèl·lit a partir del març de l'any que ve. Açò, que en principi hauria de ser una bona notícia, es podria utilitzar per mal, perquè el cert és que també es diu que les emissions d'IB3 al Principat en analògic han estat substituïdes per les d'IBsat. Un clar senyal que aquest serà el canal balear que rebran al Principat en aplicació de l'acord de reciprocitat, i açò significa que no podran veure ni les sèries, ni les pel·lícules ni els documentals fets a l'estranger que veurem els illencs per IB3.

Tant en aquest fil encetat per mi mateix a Racó català, com en aquest altre a Mondigital.cat ja es confirma per part d'alguns espectadors de la península que aquest cap de setmana han deixat de veure IB3 per rebre la pantalla d'IBsat amb el cartell d'"emissió en proves".

Per la banda de TVC, l'aplicació d'aquesta mesura amb el pretexte dels drets legals i d'una hipotètica repetició de la programació implicarà que a les Balears el canal que podríem rebre per TDT seria també el canal internacional TVCi, i no TV3 i el C33 com fins ara, que perdrem totalment amb l'apagada analògica. Per tant, deixaríem de veure també les pel·lícules, sèries i documentals d'aquestes cadenes adquirits de fora. Quin profit real es traurà del múltiplex de 4 canals digitals destinats a la reciprocitat d'emissions?

Ja no es tracta només del futbol, la disminució de l'oferta comercial televisiva en català, que ja és prou minsa, que aquesta decisió suposaria seria una agressió en tota regla a la construcció d'un veritable espai comunicacional català. Ens tractam entre territoris de llengua catalana igual que si fóssim estrangers. Els responsables de les televisions autonòmiques han d'assumir que si hi ha acords de reciprocitat, els drets d'emissió de les produccions estrangeres ho han de ser per tot el territori de cobertura legal, i no només pel territori autonòmic respectiu. I posar-se d'acord, si cal, en no duplicar la programació. Fins ara, mai ha coincidit que estiguin emetent la mateixa sèrie o pel·lícula a TV3 i IB3 al mateix temps, cosa que afavoreix les possibilitats dels espectadors de triar entre dues opcions diferents en català. Haurem de renunciar a aquest avanç que hem aconseguit fa tan poc temps?

Per altra banda, la reciprocitat entre el País Valencià i les Illes Balears segueix embarrancada, sense que la Generalitat Valenciana mostri cap interès per rebre la televisió balear, sinó tot el contrari. Com es podrà resoldre el fet que des de les Illes no es vulgui renunciar a rebre canal 9 i punt2 (o TVVi, i encara gràcies!) si no hi ha acord de reciprocitat digital? Des de la direcció d'IB3, ja s'han qualificat les intencions del govern valencià d'injustes.

I finalment, una notícia que ha anat apareixent en alguns fòrums i mitjans digitals el últims dies, i que avui ja apareix també a Vilaweb, i és que per part de l'Estat francès també s'està planificant la desaparició de les televisions en català a la Catalunya-nord. Per aquest motiu, entitats nordcatalanes han engegat una campanya per reivindicar la presència d'una plataforma digital de televisions en català.

Volem veure la programació ÍNTEGRA de totes les televisions dels Països Catalans: volem TV3, C33, 3/24, K3-300, C9, P2 i IB3 a tota la nostra àrea lingüística!!!

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Para que quieres esos canales que no valen nada ? no los ven nada más que los extremistas radicales que todo el día se andan mirando el ombligo.

Anònim ha dit...

Estan fotent la nostra cultura per mà i sembla que ningú ho vulgui veure. És lamentable. Hi ha un pacte entre PSC/Montilleros i PSIB/mallorquinots, està ben clar.

No vull ser mallorquí a la força

I a l'incordiador, que li hem de dir? Què faci s'avioneta amb es dit?

Talaiòtic ha dit...

Jo pas directament de parlar de PSCs o PSIBs. Aquestes marques són eufemismes per ocultar la realitat d'un partit que només es pot anomenar com a Partit Espanyol. Un partit que ni a Madrid ni a Brussel·les respecta la nostra llengua i que l'única nació que té en compte és la nació espanyola, com ha de respectar un espai comunicacional català que no hi cap dins els seus esquemes espanyolistes?

Anònim ha dit...

Lo que pasa es que sóis unos plastas de mucho cuidado.
Acaso todos los canales de habla castellana se ven en todas las comunidades de esa misma lengua ?
a que no?
Pues entonces que cojones enredáis ?
Y tú, Luis, eres el que tienes que hacer la avioneta, no con el dedo, si no con la cabeza y contra un buen poste, para ver si te aclaras las ideas.
Y lo repito, son unos canales muermos hasta la médula, a mí como si los cierran, un dinero que nos ahorraríamos.
Salu2

Talaiòtic ha dit...

Ai Incordiador quina sort que tens tu, que pots veure una vintena de canals per poder triar des de telefems fins a manipulació informativa en la llengua que utilitzes des de qualsevol lloc del nostre país. I no les tenim per casualitat, sinó per imposició. Si s'hagués permès en la llei de televisions privades les televisions d'àmbit interautonòmic ja faria temps que podríem tenir almenys un canal en català d'àmbit nacional. Però no, açò no es podia permetre, seria un atemptat contra els esquemes de l'espanyolisme castellà i només hem pogut tenir teles regionals públiques, amb una qualitat d'imatge i so sensiblement inferior a les estatals i amb emissions al·legals fora de cada "autonomia" a través de repetidors pagats per particulars.

Ja que parles de tancar canals, podríem començar per tancar TVE que és insuportable, que pagam tots (una altra manera d'espoliar-nos econòmicament per afavorir una cultura que no és la nostra), i que practica l'apartheid més extremista i radical possible contra tot el que no sigui castellà dins el regne d'Espanya.

Certament, Incordiador, tens molta sort de tenir un Estat que mira per la llengua castellana. Ja m'agadaria a mi tenir un Estat que defensés la llengua del meu país. El dia que tingum un Estat propi ja no farà falta que "enredem" més. Mentrestant, ens seguirem defensant mal que els pesi a molts i denunciant el colonialisme audiovisual.

Anònim ha dit...

A ver Talaiòtic, a mi me parecería fenomenal que hubiera no uno si no los que cada uno quisiera, de canales en "català" a nivel nacional. Con ello quiero decir que un catalán, valenciano o balear que se encontrara en cualquier punto de España pudiera ver su televión, y aun más, cualquiera que no fuera del área catalán, por si tuviera interés en aprender.
Ahora, estoy en contra totalmente de las imposiciones y de las comeduras de tarro.
La gente normal de la calle, los trabajadores, no tienen problemas con las lenguas, cada uno habla lo que le da la gana; los únicos que tenéis problemas sóis vosotros, que andáis siempre con la cuerda dale que te pego de que el catalán puede desaparecer, cuándo ésto no es verdad.
Gibraltar hace muchos años que es inglés y los nativos aun hablan andaluz.

PD: Ten cuidado con los disgustos que provocan cálculos en el riñón.

Salu2

Talaiòtic ha dit...

M'agrada més el to d'aquest darrer comentari teu, Incordiador. Un parell de coses:

1) Quan demanava almenys un canal de televisió en català d'àmbit nacional, evidentment no em referia a l'àmbit espanyol, sinó als territoris de llengua catalana. Una altra cosa és que ja seria hora que com a mínim la televisió que pagam tots fes també emissions en tots els idiomes de l'Estat. Sé que hi ha la idea de fer un canal digital d'aquest tipus per tot l'Estat, però em deman perquè no es passen els doblatges en català de pel·lícules que ja en tenen entre les opcions d'àudio de TDT, que és perfectament possible fer-ho.

2)Dius que estàs en contra de les imposicions i de les menjades de "tarro", però resulta que aquí l'única llengua que s'imposa per televisió és el castellà. Naturalment que a la majoria de gent li és igual una llengua que una altra, però és que resulta que aquesta "indiferència" és aprofitada pels polítics i pels tècnics de l'Estat, a qui no els hi és igual la llengua sinó que en prefereixen una clarament: la seva.
I així ens va.

Si visquessis al sud del país avui tindries motius de satisfacció: TV3 ja ha desaparescut d'Alacant!!! Quan tardarà la imposició digital espanyolista a arribar fins a Menorca? ÉS INDIGNAAAAAANT!!!