20 de set. 2007

Més sobre el nostre espai comunicacional.

Amb la formació del nou Govern de les Illes Balears sorgit de les passades eleccions del 27 de maig, s’han incrementat les esperances que es solucionin els problemes polítics que impedeixen la reciprocitat de les emissions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisulas (CCMA) i la Radiotelevisió de les Illes Balears (RTVIB). La suposada sintonia existent entre els dos governs autonòmics i, alhora, amb el govern de l’Estat, hauria de facilitar el desbloqueig de la qüestió. Però de moment no he vist cap iniciativa per tractar aquest tema des de les nostres institucions ni prou fermesa en els partits que han fet campanya amb aquesta qüestió en el seu programa.

Ja he dit altres vegades que l’adjudicació d’un nou múltiplex de 4 canals serà insuficient per rebre tots el canals de televisió de TVC. El meu dubte és que si IB3 també té el seu propi múltiplex de 4 canals, no es podrien aprofitar els altres 3 canals que no empra IB3 per rebre la resta de canals de TVC o TVV? O ja es van adjudicar a televisions privades per part de l’anterior Govern?

En l’àmbit insular, no sé si hi ha planificats un o dos múltiplexs a més dels corresponents de totes les Illes. A Mallorca ja funciona una televisió pública del Consell (TVM) i a Menorca també s’ha parlat de fer una televisió pública menorquina, que es sumarien a les actuals privades Canal 4, M7, Locàlia i Televisió Menorquina. Aquesta darrera és l’única de totes les televisions illenques que es rep per TDT actualment a casa meva. Quan començaran les emissions en TDT de la resta de canals amb llicència per emetre a les illes? Quins canals rebrem finalment a Menorca? Hi ha espai encara per incloure-hi les televisions públiques en català d’altres autonomies en freqüències buides autonòmiques i insulars?

Pel que fa a ampliar la reciprocitat a les televisions privades, som més escèptic, perquè ja hi deuen intervenir a més d’interessos polítics de planificació de l’espectre televisiu segons l’òptica espanyola, qüestions sempre delicades de mercat publicitari. Tot i la campanya anunciada per la Federació Llull per revolucionar el panorama televisiu dels Països Catalans amb totes les televisions en català, jo seguesc creient que el més factible és presentar una proposta empresarial que aglutini totes les televisions públiques i privades en català en plataformes per satèl·lit, cable i internet. Amb la implicació del nostre empresariat en un projecte mediàtic d’aquest tipus, que complementi les ofertes de Digital Plus en satèlit, Imagenio i Ono per cable, o Zattoo per internet, podem fer el salt qualitatiu que es necessita per a la llengua catalana en l’aspecte audiovisual. I la Federació Llull podrien ser els primers en fer un estudi sobre la viabilitat del projecte i impulsar-lo. La creació d’un mercat privat per aquestes televisions del país seria un bon incentiu per altres televisions internacionals que s’hi voldrien sumar en veure el rendiment que se’n pot treure de presentar la seva oferta audiovisual també en català.

Una altra cosa és que actualment algunes televisions privades d’àmbit autonòmic no estiguin complint amb les condicions de la seva concessió, pel que aquí s’ha d’exigir per part dels respectius Governs que es garanteixi la presència de la nostra llengua que es va incloure en les clàusules dels concursos d’adjudicació.

Pel que fa a la situació del País Valencia, seguim expectants a les notícies sobre l’acord de reciprocitat entre TVC i TVV que no acaba d’arribar i les intencions de la Generalitat Valenciana de tancar els repetidors d’Acció Cultural del País Valencià i d’imposar a l'entitat cultural una multa de 300.000 €.

Pel que fa a les ràdios, els múltiplex digitals inclouen també l’emissió de les cadenes de ràdio. Algunes de les ràdios espanyoles es poden escoltar a través del televisor amb sintonitzador TDT. Per suposat, a casa meva de moment ni una en català. És de suposar que IB3 ràdio es podrà seguir en digital, però i les emissores de Catalunya Radio? I el grup Flaix? S’hauria de garantir també com a mínim la reciprocitat de les ràdios públiques per a tota la comunitat lingüística catalana. Si hi ha "apagada radiofònica" les perdrem també del nostre dial? Haurem de recórrer exclusivament a Internet?

En l’àmbit de la premsa escrita, una notícia apareguda el passat juliol a Tribuna catalana anunciava que a partir de l’octubre o novembre neix una edició específica del diari Avui per a les Illes, L’Avui Balears. Es tracta de la fusió del Diari de Balears amb l’Avui, pel que a la pràctica es perd un diari en català però es pot guanyar en qualitat i implantació territorial si les coses es fan bé tant des de Barcelona com des de Palma. Ja he dit també alguna vegada que esper que aquesta transformació impliqui una major presència de Menorca i les Pitiüses en aquesta edició de l’Avui, és a dir, que sigui realment de Balears i no només de Mallorca. Si visitau l’actual web del Diari de Balears, resulta insultant per les illes menors que aquest diari que empra el nom de tot l’arxipèlag tengui seccions diàries per diverses poblacions mallorquines i ni una de fixa per Menorca i Eivissa senceres.

I finalment, unes referències a internet. Primer, per celebrar el segon aniversari del .cat com a domini per a tota la comunitat lingüística catalana. L’èxit de la iniciativa és inqüestionable i ens dóna presència a la xarxa com en cap altra mitjà de comunicació, tot i que encara hi hagi absències clamoroses entre els usuaris del domini. Per cert que gràcies a un comentari rebut aquest estiu a un article que parlava del tema vaig saber que l’adreça Ib3.cat torna estar activa, tot i que et redirigeix automàticament cap al .es.

Una altra bona notícia és aquesta de vilaweb: Films i sèries en català via P2P, un recull de pàgines des d'on es poden descarregar pel·lícules i sèries doblades o amb subtítols en català.

3 comentaris:

Talaiòtic ha dit...

Si ho arrib a saber, ho dic abans... A Vilaweb i al Diari de Balears anuncien avui que el Govern de les Illes ja ha aprovat demanar al Govern de l'Estat un nou múltiplex digital per fer possible la recepció per TDT de TV3, Canal 33, Canal 9 i Punt2.

El primer pas està fet, però quan açò sigui una realitat, com ho haurem de fer per veure el K3 (infantil i juvenil), el 300 (de sèries i pel·lícules), el 3/24 (notícies), més el canal d'esports que té previst llençar TVC? Hi hem de renunciar?

A més, he trobat una pàgina on s'explica bastant bé la situació actual de les freqüències aprovades i la situació de les adjudicacions ja realitzades: Impulsatdt.es. Aquí us enllaç la situació del múltiplex digital autonòmic per les Illes Balears i els múltiplex insular i local de Menorca:

Múltiplex digital autonòmic: 4 canals.

Múltiplex digital insular: 4 canals.

Múltiplex digital local: 4 canals.

Si ho observau bé, veureu, per exemple, que Popular TV té adjudicat un canal del múltiplex insular, i es dóna la circumstància que aquesta televisió també emet per la Televisió Menorquina, situada al múltiplex local de Menorca. És lògic? Significa açò que ens haurem de fotre la PPTV per partida doble i desaprofitar un canal d'aquesta manera? Molt bé el PP amb les adjudicacions als seus amics i afins!

Anònim ha dit...

Des del País Valencià,et convide a participar en aquest gran fòrum de ràdio i televisió dels Països Catalans:

http://www.mondigital.cat/forum/

Salutacions.

Talaiòtic ha dit...

Moltes gràcies Anònim. No coneixia aquest fòrum, acab de visitar la pàgina i ho he trobat molt interessant. Ja n'he fet un enllaç per estar al dia, segurament m'hi registraré.