9 d’abr. 2007

(Melià dimissió) Referèndum és democràcia: Agustí Anglada



Agustí Anglada
Candidat d'UCM a l'Alcaldia de Ciutadella

M'heu fet quatre preguntes, a les que passo a contestar. Dir-vos en primer lloc, que he estat temptat de no fer-ho, perquè sabia que el que jo digués no es trobaria en coincidència amb el que, molt possiblement, vosaltres pensau, cosa que per altre part respecto, però he decidit que, per responsabilitat, he de fer-ho. Bé us mereixeu saber com penso. Allà va:

1. Creus que el dret a l'autodeterminació és aplicable a les actuals comunitats autònomes dels Països Catalans?

No crec en que les Comunitats Autònomes de parla catalana conformin els, per alguns, denominats "Països Catalans".

2. Creus que la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, amb independència del resultat, faria que l'Estat espanyol fos més democràtic?

La democràcia l'entenc com una actitud personal i col•lectiva que es pot donar en el cas de que hi hagi referèndum i, també, en el cas de que no n'hi hagi. La democràcia no l'entenc com una manifestació, tan sols directa de la ciutadania, sinó també de representació. Sí, que tinc clar, que els representants polítics ens hem d'esforçar en ser integres i honestos amb el voler de la gent.

3. Tens decidit quin seria el sentit del teu vot en cas que es fes un referèndum d'autodeterminació perquè els Països Catalans formassin un Estat propi?

Ja he dit, que no considero que Menorca formi part dels hipotètics "Països Catalans".

4. Té sentit donar suport des de Menorca a una iniciativa que, d'entrada, només implicaria el Principat?

No. Donar suport o no, d'una qüestió que no va ni ve, al meu entendre, a Menorca, per a mi, és una futilesa.

1 comentari:

Talaiòtic ha dit...

En primer lloc, vull agrair públicament a n'Agustí Anglada que hagi trencat el gel. És el primer polític en precampanya que respon a les preguntes de la campanya "referèndum és democràcia" que li he formulat a través de la pàgina web d'UCM.

Sobre el paràgraf introductori només dir que aplaudesc que cregui que mereixem saber quina és la seva opinió sobre aquest tema per responsabilitat política. Aquesta és precisament la qüestió, no que pugui estar d'acord o en desacord amb el que digui. Esper que els altres candidats opinin igual en aquest sentit i em facin arribar també la seva opinió.

Pel que fa a les respostes pròpiament dites, en la primera d'elles em comenta que no creu que les comunitats autònomes de parla catalana conformin els anomenats “Països Catalans”. Fins aquí em sembla una opinió totalment respectable. Jo crec que formar o no part dels Països Catalans és una qüestió de voluntat col•lectiva, de percepció d’una realitat cultural i històrica amb voluntat d’esdevenir realitat política. I açò vol dir que no hi haurà Països Catalans en sentit polític si no ho vol la majoria de la població. I per saber què vol la població ens ho haurem de demanar alguna vegada. No creu?

Però de fet, la pregunta no era tant sobre els Països Catalans com en si podem exercir el dret a l’autodeterminació, sigui conjuntament o de forma individualitzada per cada una de les actuals “comunitats autònomes” de llengua catalana. I aquesta qüestió ha quedat sense respondre...

Sobre la resposta a la segona pregunta, evidentment que la democràcia pot ser directa i/o representativa. I evidentment que els representants han de ser íntegres i honestos amb la voluntat de la gent. Però no creu, senyor Anglada, que hi ha graus de qualitat i maduresa en la cultura democràtica, tant de la gent com dels seus representants, que fan possible que al Quebec siguin possibles els referèndums d’autodeterminacio i en canvi aquí no? Allà ja han realitzat més d’un referendum i el resultat ha estat favorable a continuar al Canadà. Per mi, el Canadà és molt més democràtic que l’Estat espanyol. On és la democràcia per part de l’Estat espanyol quan hi ha territoris on el reconeixement d’aquest dret te una demanda clara?

De la tercera resposta, deduesc que el seu vot seria no, encara que el fet que no ho digui expressament em fa dubtar de quin seria el seu plantejament donat el cas.

I per acabar, home, si al Principat es fes un referèndum i surtís un resultat a favor de crear un Estat propi, ja ho veuríem si a Menorca hi té cap repercussió o no...

Sort a les eleccions