6 de febr. 2007

Referèndum és democràcia: Francesc Sintes Giménez

En Francesc Sintes ja el coneixeu, és un MESTRE, així en majúscules. La ironia dels seus articles en els seus diversos blocs i al setmanari insular Es Carrer de Menorca ens fa dibuixar més d'un somriure còmplice en els nostres rostres. Moltes gràcies, Francesc, per escriure com ho fas i per les teves respostes a les preguntes de la campanya Referèndum és democràcia.



Nom: Francesc Sintes Giménez
Localitat: Ciutadella
Data: 4-02-07

1. Creus que el dret a l'autodeterminació és aplicable a les actuals comunitats autònomes dels Països Catalans?

El que hauríem de fer és canviar la Constitució o, simplement, cremar-la. Jo, amb 46 anys, i tots els més joves, que són molts, no la vam poder votar. Al Regne Unit no en tenen i els va prou bé. Amb tot, el poble sempre és, o hauria de ser, sobirà.

2. Creus que la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, amb independència del resultat, faria que l'Estat espanyol fos més democràtic?

Seria més democràtic, sens dubte, si l'Estat el permetés de fer. El problema és que bona part de l'Estat ja en té prou amb la Constitució que va resoldre alguns problemes però va deixar de banda el fet nacional.

3. Tens decidit quin seria el sentit del teu vot en cas que es fes un referèndum d'autodeterminació perquè els Països Catalans formessin un Estat propi?

Votaria que vull la independència o com a molt un estat confederat.

4. Té sentit donar suport des de Menorca a una iniciativa que, d'entrada, només implicaria el Principat?

Sí, perquè un cop Catalunya ho aconseguesqui, si se'n surt econòmicament ens estiraria a molts més dels que avui a Menorca volem ser part d'un nou estat, separat dels veïns que no ens hi volen. Ho demostren continuament. Si només volen diners, que ho diguin i punt.

Fent broma, podríem pagar una mica de la renda incrementada que aconsiguiríem. Així, no guanyaríem tant però almanco la llengua, la cultura i moltes més coses se salvarien.