5 de febr. 2007

La construcció de l'espai comunicacional (II)

Actualment, el nombre de mitjans de comunicació d'arreu dels Països Catalans que en major o menor mesura utilitzen la llengua catalana i que es poden seguir des de Menorca ja és més important a internet que des de qualsevol altre mitjà.

El futur és internet, sens dubte. Un mitjà on les fronteres administratives i els problemes polítics cedeixen davant la lliure circulació de la informació. L'únic problema serà, com en el cas dels llibres, el percentatge de persones preparades per utilitzar-lo normalment des de casa i la gran quantitat d'informació que s'hi pot trobar. Si en un futur podem rebre per internet 20 televisions en català, també en podrem rebre 200 en castellà des d'arreu del món, i no diguem en anglès. La diferència serà que les televisions en català ens han de resultar més pròximes.

Afegesc nous enllaços permanents al meu bloc per connectar amb ràdios i televisions del país:

Televisions per internet:

Vilaweb TV
La televisió de Vilaweb, que recentment ha estrenat pàgina pròpia amb emissions regulars, representa el naixement de la primera televisió amb clara voluntat d'arribar a tots els Països Catalans, amb una programació a la carta i de caràcter informatiu. Des de la seva pàgina podeu accedir als vídeos que cada dia s'estrenen.

Pluràlia TV
Televisió cooperativa valenciana, també amb programació a la carta.

Andorra Televisió:
ATV
No emet les 24 hores del dia, però representa una alternativa interessant rebre les emissions de la televisió de l'únic país de llengua catalana que manté la seva sobirania.

Canals de Televisió de Catalunya:
TV3
C33
K3-300
3/24
TVCi
A través del seu servei 3alacarta es pot accedir a les emissions en directe de la programació pròpia dels canals de TVC o recuperar els teus programes preferits en qualsevol moment. Es pot rebre en diferents qualitats via suscripció.

Televisió Valenciana:
TVVi
Canal de la televisió valenciana que emet per satèl·lit i per internet.

Televisió Digital de Catalunya
TDCat
Televisió privada que emet en algunes zones del Principat en TDT. Des de la seva pàgina web es pot accedir a les seves emissions en directe per internet. Emeten la programació pròpia i l'adquirida.

Barcelona Televisió:
BTV
La televisió local de Barcelona també disposa d'una variada oferta de programes propis i adquirits que s'emeten en directe per internet.

Sagunt TV
Televisió municipal d'aquesta ciutat del País Valencià, estrenada recentment.

Catalan TV
Televisió local de l'Alguer, a l'illa de Sardenya. Emet algunes sèries i programes en català adquirits de TVC i un programa de leccions d'alguerès. De moment, només els noticiaris es poden seguir a internet i en algunes ocasions tambe se n'han fet versions en català, tot i que la dificultat de trobar professionals que coneguin la llengua no en permet gaire continuitat.

És d'esperar i desitjam que també televisions privades com 8TV del Principat o Info TV del País Valencià, així com IB3 de les Illes Balears s'apuntin prest a l'ús d'internet per emetre i a una major presència de la llengua catalana (en el cas de la televisió del Principat del Grup Godó, però també d'IB3 o de Canal 9) per configurar una variada alternativa a les televisions públiques en català.

Ràdio per internet:

RNA
La Ràdio Nacional d'Andorra.

Catalunya Ràdio:
Catalunya Ràdio
Catalunya Informació
Catalunya Música
ICatfm

Grup Flaix:
Flaix FM
Flaixbac

Altres:
IB3 Ràdio
Ràdio Nou
Si Radio

Al final, tot serà una qüestió d'elecció individual, i els mitjans en català que apareguin a qualsevol regió dels Països Catalans no poden renunciar a una audiència potencial de tota la nació.

Per ara, les noves tecnologies no ens permeten encara la superació dels impediments polítics per rebre còmodament a casa i amb una bona qualitat d'imatge una oferta digne de televisions en català. Hem de renunciar mentrestant a recuperar el Canal 33, Canal 9 i Punt 2? Hem de renunciar a rebre totes les emissions digitals terrestres de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) i de la Radiotelevisió Valenciana (RTVV)?