21 de febr. 2010

Tornar a començar

La posada en marxa del segon múltiplex balear de la TDT finalment va arribar aquest passat dijous dia 18 de febrer. Amb tres dies de retard respecte la data inicialment anunciada, l'activació d'aquest nou canal de televisió per part del govern colonial de les Illes deixa el panorama de la següent manera:

Al MUX65:
IB3 - Televisió de les Illes Balears
IB3 - Per on abans emetia TV3Cat, ara emet provisionalment també IB3.
TV3Cat - Per on abans vèiem el canal 3/24, ara emet TV3Cat.
Aprende Inglés TV

El nou MUX26 que s'ha activat aquest dijous emet:
TV3Cat
C33
3/24
Super 3/300

Per tant, de moment tenim IB3 per duplicat al MUX65, i TV3Cat al MUX 65 i al nou MUX26. El doble IB3 presumiblement serà substituit per IBdos quan comenci les emissions el segon canal de la Televisió de les Illes Balears, mentre que el manteniment de TV3Cat al 65 es suposa que ha de ser també provisional. Per rebre el nou MUX26 amb els quatre canals de TVC s'ha de ressintonitzar el receptor de TDT o l'aparell de televisió. No hi ha d'haver problemes en domicilis amb antenes individuals. En aquells que tenguin antena col·lectiva, el més segur és que s'hagi d'instal·lar l'adaptador o amplificador per rebre el nou canal 26 amb els quatre programes inclosos.

Aquests canvis de freqüències sempre són perjudicials per a l'audència dels canals desplaçats, que curiosament sempre son els canals en català, perquè sempre hi ha gent que per desconeixement o per impediments de la comunitat de veïns a fer l'adaptació necessària es queda sense rebre'ls, o quan els torna rebre queden sintonitzats a un nombre diferent del comandament a distància, normalment en els últims llocs de la llista de canals. Uns problemes que s'haurien pogut evitar perfectament si l'encesa d'aquest múltiplex s'hagués fet l'any passat abans de l'apagada analògica a Menorca i les Pitiüses i s'hagés aprofitat l'adaptació que ha hagut de fer tothom per continuar veient la televisió. Però és clar, llavors ja ho haurien fet bé i ja sabem que un govern colonial no es dedicarà precisament a propiciar l'audiència dels canals en la nostra llengua.

8 mesos han hagut de passar des de l'apagada analògica a les illes menors el juliol de l'any passat i 2 mesos des de l'apagada a Mallorca per poder recuperar un canal com el 33 que molts menorquins ja havíem perdut fa anys des del naixement d'IB3 i l'arribada de LaSexta. Uns retards i una lentitud injustificables tècnicament i només explicables per impediments polítics. Al final, s'ha complert el que en el seu moment vaig escriure a La batalla digital. En aquest sentit, les apel·lacions del conseller Albert Moragues dels Partit Colonialista a l'"heroïcitat" que suposa haver aconseguit la recepció de TVC no em causen sinó un fart de riure. Els herois mai es qualifiquen així a ells mateixos. Si fos per ells, encara esperaríem. Quants mesos (o anys???) haurem d'esperar ara perquè els drets d'emissió s'adquireixin conjuntament, per àmbit lingüístic i no per territori i evitar els retalls de programació en pel·lícules, sèries, documentals, retransmissions esportives, etc...? Necessitarem més heroïcitats per tornar a veure l'autèntica TV3 i no el canal internacional TV3Cat? Les declaracions de polítics i mitjans afirmant que a les Balears ja es poden veure tots els canals de TVC no deixen de ser una MENTIDA.

Sigui com sigui, l'activació d'aquest múltiplex és una bona notícia, i és moment de fer valoracions i veure si manté el sentit original continuar la vaga de bloc que va iniciar Es Poblat d'en Talaiòtic el passat 1 de juliol de 2009 amb motiu de la desaparició de TV3 i la seva substitució per TV3Cat, i l'apagada analògica definitiva del 33 i la seva substitució en TDT pel 3/24. Recordem que els objectius que vaig fixar que s'havien de complir almenys en la seva majoria per abandonar la vaga van ser els següents:

- Restabliment del senyal de TV3 a les Balears. És evident que aquest objectiu que va ser el detonant de l'inici de la vaga no es compleix. Seguim rebent el senyal internacional de TV3Cat i no la mateixa televisió que es pot veure al Principat. És cert que la major part de la programació és coincident, però no ens podem conformar amb succedanis i tenir accés només a la mateixa programació que l'estranger. No obstant, com a mínim es consolida la seva presència en un múltiplex que ja difícilment es podrà fer desaparèixer ni modificar per canvis polítics (esperem!).

- Que es garanteixi l'arribada del canal 33 a les Balears. Aquest punt es compliria, almenys en part, ja que com en el cas de TV3Cat, el retorn del canal 33 que podrem veure després d’anys d’impediments també patirà retocs.

- Que el Govern de les Illes Balears posi en marxa el nou Múltiplex destinat a fer possible l'arribada de quatre a sis nous canals en català. Bé, finalment el nou múltiplex a la freqüència 26 s'ha activat amb quatre canals, pel que es podria donar aquest punt també per complert per la mínima. Essent estricte, aquesta activació només ha implicat tres nous canals, la recuperació del 33 i el nou Super 3/300, si comptam que el 3/24 tampoc no el rebíem quan vaig escriure aquell apunt. De moment no hi ha noticies sobre la recepció de cap canal de la Televisió Valenciana ni tampoc d'Andorra TV com darrerament s'havia dit, tot i que la suposada posada en marxa d'IBdos al MUX65 implicararia un nou canal que faria el quart. Caldrà veure què passa amb el darrer canal que queda desaprofitat al MUX65 per on ara encara s'emet el senyal repetit de TV3Cat.

- Que el canal 3/24 ofereixi informació de les Balears de manera estable i permanent i, òbviament, que es pugui veure a les Balears. Aquest punt es compliria també en part. Ja rebem el 3/24 des del passat juliol i ara es consolidarà en el nou multiplex, però evidentment ens tenen tan poca consideració com de costum.

- Que IB3 i la CCMA arribin als acords necessaris per tal de fer canals temàtics conjunts. Alguna cosa s'ha anunciat en aquest sentit, tot i la vaguetat de les declaracions de voluntat política, sobre treballar junts en alguns canals. Aquí es podria donar el cas de col·laborar en el 3/24 o en algun nou canal d’esports, o en un futur canal 300 que es separi del canal Super 3. I l’acord de reciprocitat parla d’un canal conjunt per internet. Naturalment encara no hi ha res de concret de moment, però el cert és que aquest punt ja estava marcat més com a objectiu de futur pròxim que de resultats immediats.

En resum, que podem veure el bòtil mig ple o mig buit. I optimista com som, si podeu llegir aquest article és perquè em decant per veure’l mig ple i per fer cas als qui m’heu demanat en alguns comentaris fets aquí, al facebook i per mail que torni a l’activitat d’Es Poblat. He d’agrair especialment l’adhesió i els suport dels companys blocaires que m’han seguit en la vaga i que vam arribar a ser notícia a Vilaweb els dies sis i set de juliol el passat estiu.

La satisfacció per un fet que hauria de ser la normalitat, com és la consolidació d’un múltiplex amb els canals de TVC, amb el retorn del 33 i l'arribada del 3/24 i el Super 3/300, no ens ha de fer perdre de vista la importància de la qüestió dels drets d'emissió de la programació aliena i d'una veritable col·laboració per crear un espai comunicacional comú del sector audiovisual en català i no d’una simple coexistència o competència sense sentit entre televisions públiques. Temps tindrem d’examinar la programació que ens ofereixen els quatre canals que rebem de TVC per denunciar possibles incoherències en què l’excusa dels drets d’emissió de programacó aliena sigui aplicable en uns casos i no en d’altres, si es dóna el cas. És irrenunciable que els illencs poguem veure la mateixa TV3 que al Principat i que allà puguin veure la mateixa IB3 que veim aquí. I cal seguir insistint en completar la reciprocitat d’emissions de les Illes amb el País Valencià i també amb Andorra.

Comença una nova etapa d’Es Poblat, i serà un plaer tornar a comptar amb les vostres lectures, aportacions i crítiques.

11 comentaris:

Unknown ha dit...

Talaiòtic gracies per el teu retorn. Crec que tenir tot un multiplex per TV3 ja es un pas important. Les condicions no son les ideals però si son molt millors del que esperàvem.
Benvingut de nou i esper que prest publiquis articles del nivell que ens tenies acostumats.

Talaiòtic ha dit...

Moltes gràcies a tu Santi. Sempre hi ets, a primera fila. Ja veurem què en surt d'aquest retorn. Per diversos motius, crec que m'ho hauré de prendre amb més calma, han estat molts mesos d'aturada i estic "desentrenat", però qualque cosa interessant supòs que sortirà.

Lluís Mesana ha dit...

Talaiòtic enhorabona, serà tot un plaer tornar a llegir els teus articles, que esper que compensin el silenci dels darrers mesos.

Jo encara veig el tassó mig buit, però em compromet a intentar veure-ho mig ple. Hi rumiaré en profunditat.

Desig de tot cor que aquesta nova etapa sia plena de ventures, triomfs i d'alegries; i que al manco el teu esforç servesqui per compensar parcialment el retall greu que encara pateix el nostres espai de comunicació nacional; i que sigui doncs la gota que faci el bòtil veritablement mig ple.

Talaiòtic ha dit...

Lluís, el teu suport i empenta a la vaga des de Mallorca ha estat admirable. No et falta raó en el que dius sobre el retall en l'espai de comunicació. Ho seguirem denunciant.

De totes maneres, en nombres absoluts, ara tenim més televisions en català que mai. El problema més greu són els nombres relatius, el desequilibri per la imposició de televisions castellanes sense cap respecte i fins i tot totalment agressives contra el nostre país és implacable.

àlex ha dit...

Bentornat!

Francesc Pons Pérez ha dit...

Bentornat!

Per cert, per estar desentrenat has fet un bon primer article de l'era Segona d'Es Poblat.

Salut!

Francesc Pons Pérez ha dit...

Ah, tenia la sessió iniciada amb google i ara he vist que només surt "Francesc". Som en francescciuta!

Miquel Saumell ha dit...

Bentornat, ja era hora!

Talaiòtic ha dit...

Gràcies amics.

Francesc, m'ha agradat açò de "era Segona d'Es Poblat", he, he...

Unknown ha dit...

Uep Talaiotic: en escoltar l'altre día la noticia vaig pensar Per. Mi mateixa " fi de la vaga !!!", i veig que aixi ha estat. Benretrobat. Endavant les atxes !!*!!

Talaiòtic ha dit...

Merci factorincognita. Sí, justet justet però he decidit donar la vaga per acabada. M'agradarà que passis també per aquí de tant en tant.