8 d’abr. 2007

(Melià dimissió) Eleccions 2007

Les eleccions del proper dia 27 de maig presenten una novetat de tots prou coneguda. L'entrada en vigor del nou estatutet d'autonomia implica que per primera vegada hi ha llistes separades per als Consells insulars i el Parlament de les Illes. Fins ara, la llista que es votava per al Consell i el Parlament era la mateixa, de manera que un conseller illenc era també diputat balear.

Els partits ja tenen la maquinària electoral en marxa, i tot i que a Ciutadella no s'han presentat encara totes les llistes, sí que es coneixen els candidats.

A Ciutadella vol repetir com a Alcalde Llorenç Brondo Jover pel Partit Popular. El PP ha governat els ultims quatre anys en coalició amb l'únic regidor del Partit Menorquí (PMQ), el polèmic Llorenç Casasnovas. Per la seva banda José Seguí tornarà a encapçalar la llista del PP al Consell Insular.

Pel PSOE encapçala novament la llista Joan Gorrias Pons, que presenta un equip renovat respecte els actuals regidors. El candidat socialista ja disposa d'una pàgina pròpia que inclou bloc personal on es poden enviar comentaris i preguntes al candidat. També és el cas de Joana Barceló Martí, que aspira a repetir com a Presidenta del Consell Insular de Menorca i que encapçala també la llista del PSOE al Parlament per Menorca.

Al PSM la renovació és encara més profunda. Després de passar de 3 a 2 regidors en els anteriors comicis i del govern a l'oposició, cap dels dos elegits llavors repeteixen a la llista, que és encapçalada ara per Maite Salord Ripoll. Al Consell i el Parlament, en canvi, repeteixen Antònia Allès Pons i Eduard Riudavets Florit, ara en llistes separades. A la pàgina del partit hi teniu també mitjans per comunicar-vos amb els candidats i podeu respondre algunes preguntes sobre la recepció dels canals autonòmics en català.

UCM també presenta nou candidat després de la renúncia de l'ex-Alcalde Pau Lluch a repetir mandat i deixar fins i tot el seu lloc de regidor a Tòful Capó. Agustí Anglada ha estat l'elegit dels centristes. A la flamant pàgina web del partit s'hi poden llegir alguns articles seus i enviar-hi també comentaris i preguntes.

Esquerra Unida es presenta a Ciutadella novament amb la coalició Fòrum ciutadà, i Luis Camarero com a cap de llista.

I la novetat és la irrupció de la Unió del Poble de Ciutadella de Menorca (UPCM), de Joan Triay.

Als candidats que diposen de mitjans electrònics públics, ja els he traslladat les preguntes de l'enquesta Referèndum és democràcia. Us convit igualment des d'aquí a respodre les preguntes i aprofit per recordar que l'enquesta és vigent i que està oberta a tothom i no només als polítics. Ara que falta poc perquè el 23 d'abril s'inicii la recollida de signatures de les plataformes Sobirania i Progrés i Pel Dret a Decidir seria bo que hi hagués més opinions sobre el tema.

Naturalment, durant la campanya electoral també tindrem ocasió d'insistir en la qüestió de l'espai comunicacional català i analitzar l'actuació de tots els candidats. Per cert, que sort tenim d'Es Carrer de Menorca, que aquesta setmana torna a posar en portada el perill de deixar de veure TV3 amb l'apagada analògica i les gestions que porta a terme el conseller de cultura Nel Martí (PSM) de les que ja en vam parlar aquí i aquí.

Aquestes eleccions es presenten disputades, com gairebé sempre. Les darreres enquestes pronostiquen la pèrdua de la majoria absoluta del PP a nivell balear i la repetició de resultats al Consell Insular de Menorca, on tornarien a governar les esquerres amb PSOE i PSM. Pel que fa a Ciutadella, és on més difícil semblen els pronòstics. Per primera vegada es presenten a l'Ajuntament tres candidatures declaradament de dretes (PP, PMQ i UPCM), tres d'esquerres (PSOE, PSM i Fòrum) i una de centrista (UCM). Està per veure l'impacte electoral que tindrà la irrupció dels escindits del PP, així com la valoració que facin els electors del mandat dels conservadors i de les diferents candidatures presentades.