24 d’abr. 2007

(Melià dimissió) 300 anys d'Almansa i ací estem.



Demà és 25 d’abril. Es compleixen 300 anys de la batalla d’Almansa del 1707, que va suposar la victòria de les tropes borbòniques francoespanyoles contra els partidaris de l’Arxiduc Carles i la desaparició del Regne de València com a tal, dels seus furs i de les seves institucions pròpies. A partir de llavors, l’antic Regne de València seria absorbit per Castella i el Consejo de Castilla. Com diu la dita popular, quan el mal ve d’Almansa, a tots alcança, i el destí del Regne de València seria compartit després per la resta de la nació. Barcelona cauria 7 anys després, el recordat 11 de setembre de 1714, i Mallorca l'any següent. Menorca passaria a sobirania de Sa Graciosa Majestat britànica en virtut del Tractat d’Utrecht.

La commemoració dels tres segles d’aquells fets ha impulsat iniciatives diverses, com la campanya ací estem que ens recorda que aquests 300 anys de dominació castellana no han bastat per fer-nos desaparèixer com a nació. Aquesta mitjanit moltes persones i entitats encendran un llum per dir precisment açò, que encara som aquí, i que aquí volem continuar essent! Les adhesions ja fa temps que arriben. I n'han parlat, com no, tant en Xavier Mir com en Vicent Partal. També des de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya (Histocat) es rememoren els fets penjant l'Especial Presència sobre la Batalla d'Almansa.

Damunt d'aquestes línies, podeu visualitzar un vídeo amb imatges de la tercera part de la trilogia d'El Senyor dels Anells en què s'encenen llums des del regne de Góndor, amenaçat per les forces del Nou Ordre del Mal, fins al de Rohan, amb música per a l'ocasió d'Obrint Pas que ens canten els tres segles de lluites que portam gravades al cor. La llum del País Valencià ha arribat fins a Menorca i ara jo també dic que els menorquins encara estem ací, i m'afegesc al record que els valencians tindran demà d'aquests fets que van tenir tanta repercussió en tots nosaltres. Que sigui un presagi de la nostra victòria futura i de la recuperació de les llibertats perdudes! Es Poblat d'En Talaiòtic fa un canvi d'aspecte del bloc en memòria de les víctimes d'Almansa i en homenatge a tots els qui durant aquests 300 anys han treballat i treballen encara per fer possible la nostra sobirania.

I no vull acabar aquest article d'entre diades sense fer un esment de la Diada de Sant Jordi d'ahir amb una altre dita popular ben adequada per tenir-la ben present per demà i tots els dies: com més llibres, més lliures!