25 de jul. 2007

PRIMERES REPERCUSSIONS DEL PROJECTE 9 DE JULIOL.

El Projecte 9 de Juliol està en marxa en Es Poblat d'En Talaiòtic des del dia de la seva presentació el passat 29 de juny. Des de llavors ja s'han produit alguns esdeveniments dignes de menció relacionats totalment o parcialment amb aquesta sèrie d'articles.

Publicat ja el segon article de la sèrie, una síntesi dels fets segons el relat que coneixem, la primera nota interessant a destacar va ser la notícia apareguda el dissabte 7 de juliol sobre una moció del grup municipal del PSM de l'Ajuntament de Ciutadella per commemorar l'any que ve el 450è aniversari de l'assalt turc. Felicit sincerament els promotors d'aquesta iniciativa i és d'esperar que la proposta tengui un suport unànim del Ple de la Corporació, amb aportacions de tots els grups polítics i entitats interessades, així com també em congratul d'haver pogut influir d'alguna manera en la presentació de dita proposta des d'aquest humil bloc.

La setmana del 9 al 15 de juliol es va iniciar amb la publicació d'un nou article de la sèrie, el que sens dubte més impacte ha tingut fins ara dels tres. Durant la setmana de dol oficial en Es Poblat d'En Talaiòtic, es van produir fins a 467 visites en diferents pàgines del bloc amb articles sobre la sèrie, sobre tot a la pàgina principal Talaiòtic i a la pàgina de l'article Volem la veritat sobre el 9-J. I les visites continuen augmentant.

També el mateix dia 9 vaig iniciar la publicació dels articles a la pàgina del Racó Català, per tal de millorar-ne la difusió a nivell nacional i que fins ara ha rebut 270 visites, i amb l'esperança que es puguin produir en algun moment aportacions interessants d'altres usuaris sobre els atacs turcs a les costes dels Països Catalans durant el s. XVI que complementin els fets de Ciutadella.

Per altra banda, el setmanari Es Carrer de Menorca (n. 65, de 13/07/07) publicava una notícia d'una pàgina sencera de l'article sobre la implicació de la Corona espanyola en els fets de Sa Desgràcia, amb una síntesi del seu contingut.


Notícia sobre l'article "Volem la veritat sobre el 9-J" al setmanari Es Carrer de Menorca.

La setmana finalitzava amb la publicació el diumenge 15-07-07 al bloc Cròniques d'una nació de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya del segon article de la sèrie, "S'any de sa desgràcia". Des de la FEHC han mostrat el seu interès per seguir publicant informació sobre el Projecte 9 de Juliol.

Finalment, s'ha produit també un primer intent de rèplica arran de la publicació de la notícia al setmanari Es Carrer, amb un article de l'historiador menorquí Josep Pellicer, segons el qual "parlar de Còrsega i dels presents que es feien els representants polítics del s. XVI no és rellevant". La veritat és que no m'esperava una reacció d'aquest tipus tan ràpidament. Deu haver donat algú un "toc" al senyor Pellicer per tal d'intentar desmentir com més aviat millor una hipòtesi que pot incomodar encara més la ja desacreditada historiografia oficial espanyola? O el "toc" se l'ha donat ell mateix? Podeu llegir l'article sencer a continuació per tal que pogueu comparar i us en pogueu fer la vostra pròpia opinió (fent clic sobre la imatge es veu més gran).


Article de Josep Pellicer publicat a Es Carrer de Menorca (n. 66, de 20/07/07).

I jo en primer lloc em deman: que l'armada turca tingués com a destí Còrsega proposada pels seus suposats aliats francesos i en el seu lloc fos atacada Menorca no és rellevant, i sí que ho són les queixes de feligresos pel suport del Papa als francesos i els turcs? I com s'ho deu haver fet el senyor Pellicer per decidir què és rellevant i què no ho és? Perquè el fet és que no es dóna cap argument ni un per fer aquesta afirmació ni s'explica perquè els turcs van canviar els seus plans esquivant els francesos. Quin problema devien tenir els turcs amb el suport que poguessin rebre del Papa o de França? Que potser els preocupava gaire l'opinió dels fidels cristians sobre el pontífex, o és que van rebre algun incentiu major per canviar d'aliat?

En segon lloc, és de destacar que en Pellicer no descarta en absolut els presents que la Corona espanyola pogués fer als otomans que es desprenen de la documentació francesa, i declara que el fet que Felip I i el Solimà tinguessin negociacions era "normal" entre grans potències. Però és que els presents espanyols no anaven només a l'administració turca, sinó directament a l'armada que va atacar Menorca. És perfecte, ara resulta que és normal fer presents per evitar que els suposats enemics ataquin les posessions dels aliats però no fer-ne per evitar que ataquin les possessions pròpies, i per suposat ni plantejar-se que les possessions pròpies siguin el "regal" i que es poden saquejar puntualment per evitar altres perjudicis als interessos de la Corona. Segurament aquest fet sigui més "habitual" del que ens volen explicar, però de normal no ho és gaire.

A banda d'açò, l'article d'en Pellicer conté alguna informació prou interessant que convindrà tenir present en aquesta sèrie pròximament. Segueixin atents a les seves pantalles, que encara hi ha molta tela i açò no ha fet més que començar.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ha, ha, quina gràcia! Mira que t'ho vaig dir en un comentari, crec que era en el de la presentació del projecte, que no cauria gaire bé a segons qui la teva hipòtesi... I sembla que ja n'ha sortit un!

Talaiòtic ha dit...

Sí que és ver que ho vas comentar, Pere. Com dic a l'article, no em pensava rebre una reacció així d'un historiador oficial tan prest. Sembla talment que la cosa hagi arribat a "altes instàncies", o que aquest home s'hagi de justificar d'alguna cosa. Vol desmentir la hipòtesi de la implicació de la Corona espanyola, i al meu entendre ho prova sense que ni ell mateix hi posi gaire convicció.