29 de maig 2007

(Melià dimissió) Menorca: quatre anys per endavant.

Les eleccions municipals, insulars i autonòmiques han deixat un regust amarg que poden compartir molts ciutadans amb els polítics que ens han de representar els propers quatre anys. Als dos principals Ajuntaments de Menorca no hi haurà canvis de govern. A Maó repetirà com alcalde el socialista Artur Bagur amb el suport de PSM (2 regidors) i EU (1 regidor). Tot i haver perdut un regidor i quedar-se amb 9, els 8 del PP i l'entrada dels castellanitzadors "Ciudadanos" no són suficients per prendre la batlia al bastió del socialisme illenc. El candidat del PP, Juan Manuel Lafuente, fins i tot ja ha declarat que la presència dels "Ciudadanos" els ha impedit superar Bagur en nombre de regidors.

A Ciutadella, les ganes de canvi entre amples capes de la població no s'ha reflectit en un càstig suficient al PP, que manté els seus 10 regidors. Ara en Llorenç Brondo podrà governar en minoria o amb el suport de l'UPCM de Joan Triay, que s'estrena com a regidor amb la nova formació. Desapareix del consistori l'anterior aliat del PP, en Llorenç Casasnovas i el seu particular PMQ. Sens dubte les polèmiques que ha protagonitzat durant els darrers anys li han acabat passant factura. També perden la representació els centristes d'UCM que presentaven Agustí Anglada, i el Fòrum ciutadà de Luis Camarero. La formació amb més motius d'alegries a la nit electoral va ser el PSM-Entesa Nacionalista-Els Verds, que no només van recuperar el regidor perdut el 2003 sinó que en van aconseguir un altre per només 3 vots de diferència, doblant la seva representació de 2 a 4 regidors. Tot un èxit de na Maite Salord i que demostra l'encert de la seva candidatura i de la renovació de la llista. No es pot dir el mateix dels socialistes de Joan Gorrias, que tot i presentar un equip renovat s'han quedat estancats amb els 6 regidors que ja tenien i que impossibiliten a les formacions d'esquerres arribar als 11 necessaris per la majoria absoluta i formar govern.

El Consell Insular tampoc experimentarà canvis, 6 consellers pel PP encapçalats per José Seguí, 6 pel PSOE liderats per na Joana Barceló i un pel PSM-EV amb Antònia Allès, que tornaran a fer presidenta a la socialista Joana Barceló per tercera vegada. L'existència com a novetat de doble llista als Consells insulars i al Parlament balear ha demostrat que la candidata popular al Parlament Antònia Gener ha obtingut més vots que el candidat al Consell José Seguí, pel que s'augura que la successió està cantada. Tindrem d'aquí quatre anys Antònia Gener, Marc Pons i Nel Martí disputant-se la presidència del Consell?

Al Parlament balear, la notícia és la pèrdua de la majoria absoluta de Jaume Matas. La configuració de la cambra dóna la clau a Unió Mallorquina, igual que al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma. Prudència, que la partida no s'ha acabat, i tant el popular Jaume Matas com el socialista Francesc Antich hauran de jugar les seves cartes per aconseguir la confiança necessària per formar govern. És destacable la presència de la primera diputada independentista al Parlament dins la coalició d'Eivissa pel canvi. Precisament a la Pitiüsa major, els progressites aconseguien treure el diputat al PP que fa perdre la majoria al PP, i aconseguien també el Consell per només 53 vots de diferència, tot i que encara s'ha de confirmar que el vot dels residents a l'estranger no fa canviar la majoria. També Formentera tindrà el seu primer consell governat pels progressistes, tot i que el diputat al Parlament serà per Pep Mayans d'AIPF.


Font: Tribuna.cat

Ahir Vilaweb presentava un document on s'analitzen els resultats electorals a tots els Països Catalans. Destaca la necessària reflexió que s'haurà de fer al País Valencià per bastir una alternativa democràtica al reforçament de la majoria absoluta de Francesc Camps. Ni el PSPV liderat per Joan Ignasi Pla, que ha estat incapaç de fer oposició, ni un Compromís pel País Valencià encapçalat per Gloria Marcos, una altra diplodocus de la política tipus Heberhard Grosske que ha costat una forta devallada del Bloc per Mallorca a Palma, no han complert amb les expectatives creades. No us perdeu però la secció d'aquest mateix document sobre el sistema electoral que tenim, l'aplicació de la Llei d'Hondt, els seus origens i els seus efectes. Si la partitocràcia espanyola creu que realment és preocupant l'índex d'abstencionisme que sempre lamenten després de cada convocatòria electoral per quedar bé, per què no s'actua en conseqüència? Hauríem de començar a demanar des de la societat civil la reforma d'un sistema electoral que treu el poder al poble i el trasllada als aparells dels partits.

A la blogosfera menorquina, en Francesc Sintes des del seu Diari d'un cremat ens parla de la nova Ciutadella que surt de les eleccions. Al Bloc Bon dia Menorca ens parlen de l'abstenció massa elevada que hi ha hagut, i de la continuïtat de l'esquerra al Consell Insular de Menorca, i el blog de Joan Marínez reflexiona sobre la continuïtat dels conservadors a l'Ajuntament de Ciutadella.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sistema electoral, que per cert al Principat, tot i que podien canviar-ho no ho fan.

Talaiòtic ha dit...

Ja ho crec que no ho fan. Crec que a cap partit li deu interessar canviar-lo de veritat. Amb llistes obertes els aparells dels partits perdrien bona part del seu poder, i segons el sistema de representació que s'escollís, beneficiaràs a uns partits i en perjudicaràs uns altres.