18 de maig 2007

(Melià dimissió) A una setmana de les eleccions.

Arribam a l’equador de la campanya electoral, i d’aquí poc més d’una setmana els menorquins decidirem els nostres representants als Ajuntaments, al Consell Insular i al Parlament de les Illes. A Ciutadella, la jornada electoral coincideix amb el cap de setmana de Cinquagesma, pel que s’haurà de veure la incidència que pot tenir en l’abstenció al municipi que milers de persones hagin sortit a passar el cap de setmana a fora.

Algun partit ha mirat de "facilitar" el vot per correu infringint la normativa electoral, fet conegut per haver sortit fins i tot als informatius d’àmbit nacional i que ja vaig mencionar en aquest article, però la rumorologia popular va més enllà i a Ciutadella es parla fins i tot de compra de vots, de candidats que omplen les paperetes dels vellets del geriàtric, de punyalades entre suposats aliats a l’actual govern en forma de declaracions incendiàries o pintades ofensives, tot al més pur estil caciquil. Tot plegat resulta increïble. Ja se sap que a Ciutadella tenim molta llengua, però en realitat som prou seriosos i responsables, excepte per Sant Joan, i més quan es tracta d’una cosa tan transcendental com la voluntat democràtica del poble. O no?

En aquestes eleccions hi ha en joc el futur immediat dels propers quatre anys del nostre país, i tant a les Illes com al País Valencià, s’hi enfronten bàsicament dos models colonials:

a) Un model de provincianització castellanitzadora de la nostra societat, vestit de desenvolupisme econòmic que té com a efectes secundaris la depredació del territori, l’arraconament de la llengua pròpia i de tot el que representa la nostra identitat.

b) Un altre model de provincianització castellanitzadora, camuflat de respecte per la pluralitat folklòrica, regional i cultural de la Gran Castella, que pot esser suavitzat pels partits autòctons a l’hora de formar governs que almenys no actuïn a la contra de la nostra personalitat. Com a mínim perquè no facin més mal del que ja està fet.

La situació nacional en aquests dos països ja arriba a uns nivells tan crítics que moltes consciències s'estan començant a despertar, i encara no és massa tard. Dues iniciatives com a dues gotes d'aigüa han aparegut: Ja en tenim prou al País Valencià, i Ja n'hi ha prou a les Illes Balears. Els valencians van editar el vídeo que podeu veure a continuació, entre molts altres d'interessantíssims que podeu trobar a la seva pàgina i que us recoman.



I els mallorquins tampoc s'han quedat enrere i a la seva pàgina també podeu trobar diferents vídeos classificats per categories que valen la pena de veure. A tall d'exemple, aquí penj el següent amb el títol de Salvem Mallorca:




No cal que digui que d'aquests vídeos segur que no n'haureu sentit a parlar ni a canal 9 (els qui la podeu veure) ni a IB3. Democràtics que són ells. A Menorca, en l’àmbit local n'hem de prendre nota del que succeeix amb els nostres veïns. A Ciutadella ja n'hem tingut un aperitiu del que poden ser quatre anys més de continuitat. Aquí els dos models poden necessitar de l’ajut de partits autòctons, en un cas per reforçar encara més la depredació del territori, el clientelisme, l’amiguisme, la defensa dels interessos particulars per damunt dels generals, la improvització i la promoció de la substitució lingüística i en l’altre per potenciar la sostenibilitat, la planificació i la participació (tal vegada fins al punt de fer inoperativa l’activitat municipal), i la normalització lingüísitca i cultural.

Ja em perdonareu que no hagi posat noms ni sigles de candidats ni partits, però crec que el nivell cultural dels qui seguiu aquest humil bloc des de Ciutadella és prou elevat i consider que no fa cap falta i que tots m’enteneu. De propaganda ja en tenim prou pel carrer i els mitjans de manipulació massiva.

Demà el Diari Menorca publicarà la seva enquesta sobre els resultats a nivell de Menorca i dels municipis de Maó i Ciutadella. Estarem atents.