7 de juny 2008

ES IST VERBOTEN, AIR BERLIN ZU BENUTZEN!

Reacció multitudinària i contundent de la societat civil dels Països Catalans contra la infàmia, la ignorància i el menyspreu per la nostra llengua manifestada pel Director General d'Air Berlin Joachim Hunold en l'editorial publicat a la revista d'aquesta companyia aèria, Air Berlin Magazin.

La notícia la podeu veure a Vilaweb o a l'Avui.cat. Aquest capquadrat d'en Hunold entre d'altres perles afirma que "avui l'espanyol ja no és llengua oficial" i que a Mallorca hi ha pobles en els que "els fillets ja no parlen espanyol", com si els fillets de Mallorca hagin parlat en la llengua castellana des de la prehistòria. Li semblaria igual si algú digués que a Alemanya hi ha pobles en els que hi ha fillets "que ja no parlen turc"? També se'n fot dels noms com Eivissa o Platja de Palma, que ja no són els autèntics "Ibiza" i "Playa de Palma". En concret "A les seves escoles l'espanyol és una llengua estrangera més, com l'anglès o l'alemany. On la Playa de Palma s'anomena Platja de Palma" i ironitza que "quan es pronuncia Platscha, t'hi has d'acostumar, però ja no sona com la llengua d'un imperi mundial". Resulta curiós que en Hunold comenci el seu article parlant de l'Emperador Carles I com a rei d'Espanya i de l'arribada de Colom a Amèrica. Els prejudicis són ben patents, perquè si sabés que la llengua d'en Colom i dels "espanyols" que arribaren a Amèrica era la catalana segurament tindria un xoc i se li creuarien els cables. Tot plegat demostra que aquest home deu tenir algun amic colonialista a Mallorca que el té bastant mal informat de la realitat de la nostra nació. Repeteix tòpics com que "em pensava que vivíem en una Europa sense fronteres". Idò sí, ni les fronteres han desaparegut ni molt menys l'obertura de duanes i el mercat únic ha d'implicar que no hagin de respectar les llengües de cada poble on volen treballar i fer negocis. L'única Europa sense fronteres serà la que no imposi la uniformització i es respectin les realitats de cada un dels països que la formen.


"Doncs si aquest coi d'estrangers catalans vénen a Baviera de ben segur que els farem parlar bavarès, redéu". Vinyeta d'AIR BERLIN MAGAZIN

La revista mostra també aquesta vinyeta d'aquí dalt on resulta genial que arran d'una carta de la Directora de Política Lingüística del Govern de les Illes, Margalida Tous, els alemanys demostrin que tenen clar que els illencs també som catalans. El que ja no és tan agradable és que es compari una llengua com la nostra amb un dialecte de l'alemany, com si el català fos un dialecte de l'"espanyol". Es deu pensar que tindrem cap prejudici amb l'alemany o el bavarès? Al contrari, si ens hagués de suposar un trastorn no hi aniríem a fer negocis, només reclamam justament la mateixa consideració!

Precisament aquests dies ha aparegut un vídeo per promocionar en l'àmbit internacional la nostra llengua com una oportunitat en els negocis que aquests ignorants d'Air Berlin haurien de conèixer.

Catalan, a business opportunity




És evident que la demanda de serveis i productes en català és una oportunitat per moltes empreses, que com SDI Media de Los Angeles aprofiten les possibilitats que ofereix el mercat catalanoparlant cercant voluntaris de tots els Països Catalans per registrar parlants amb diferents accents per programes de reconeixement de veu en la nostra llengua. La veritat és que dóna gust veure com tant el Govern de les Illes com la Generalitat de Catalunya esta fent sentir la seva veu en aquest assumpte amb tota correcció però reclamant respecte amb tota claredat. El delegat de la Generalitat a Alemanya es dirigeix a la companyia per escrit i els diu, segons informa Vilaweb, que "Hunold menysté un mercat potencial com és el català i l'insta a deixar enrere els posicionaments ideològics i a centrar-se en els resultats econòmics: 'queda àmpliament demostrat que les multinacionals sensibles a la diversitat lingüística, que utilitzen la llengua pròpia del país en el tracte amb els seus clients i que utilitzen la forma catalana de pobles i ciutats, per exemple, tenen sempre molt més a guanyar que a perdre'". I des de les Illes el mateix president en persona li aclarirà a Hunold el seu malentès. Llàstima que no poguem comptar amb la Generalitat Valenciana per defensar aquestes "altres coses" que deia en López Tena en un dels vídeos de l'anterior article i que fan tanta por als colonialistes de la Moncloa.

Però si les institucions fan la seva feina, i tot sigui dit, ben feta, les entitats i particulars també hem de deixar clar que menysprear i actuar contra la nostra llengua tampoc és de franc! I la societat civil es mou, com l'Obra Cultural Balear o la Plataforma per la Llengua. Per açò des d'ara mateix i fins que no rectifiquin queda prohibit emprar Air Berlin! (Es ist verboten, Air Berlin zu benutzen!, segons el traductor automàtic gencat). Diverses campanyes de correus electrònics s'han posat ja en marxa per queixar-se de les indignants paraules d'en Hunold:




Correus a: airberlin@airberlin.com; nbernhardt@airberlin.com; aweber@airberlin.com; alexandramueller@airberlin.com; jball@airberlin.com; miriammueller@airberlin.com; mdoberschuetz@airberlin.com; smanitz@airberlin.com; journalistenbuchungen@airberlin.com

El text a enviar podria ser aquest que han preparat Joves de Mallorca per la Llengua per a un full informatiu en un acte reivindicatiu entre els turistes:

Air Berlin menysprea la llengua catalana

Benvolguts clients d'Air Berlin,

Air Berlin Magazin ha publicat un editorial del seu director, Joachim Hunold, que menysprea el català. La llengua pròpia, parlada per més d’onze milions de persones, és oficial a les Balears i té presència a nombrosos àmbits de la vida social. L’editorial inclou afirmacions totalment falses, que ideològicament recorden la dictadura feixista espanyola que va prohibir l’ús del català durant quaranta anys. Com a Joves de Mallorca per la Llengua no entenem que una empresa amb grans guanys econòmics al nostre país tengui tan poc respecte per la nostra cultura i consideram que aquest menyspreu no és positiu per al manteniment de les bones relacions d’amistat entre Mallorca i Alemanya. Per això demanam a Air Berlin que s’excusi davant la societat mallorquina i retiri l’article.

alemany:

Liebe Air Berlin Fluggäste,

Das Air Berlin Magazin hat einen Herausgeberartikel seines Generaldirektors, Joachim Hunhold, veröffentlicht, in welchem unsere katalanische Sprache verachtet und schlechtgemacht wird. Diese unsere Muttersprache, welche von mehr als 11 Millionen Menschen gesprochen wird, ist ofizielle Sprache der Balearen und ist mehr denn je in allen Bereichen des sozialen Lebens präsent. Der genannte Artikel beinhaltet Behauptungen, die in keinster Weise der Wahrheit entsprechen und eher an die spanische Diktatur erinnern, die das Katalanische 40 lange Jahre lang rigoros unterdrückte.

Als Mallorcas Jugend für die Sprache verstehen wir nicht, warum eine grosse Fluggesellschaft, die auf unserer Insel grosse Gewinne erzielt, so wenig Respekt gegenüber unserer Sprache zeigt und denken, dass sich diese Verachtung in keinster Weise positiv auf die bisher gute Beziehung zwischen Mallorca und Deutschland auswirkt.

Deshalb fordern wir, dass sich Air Berlin bei der mallorquinischen Gesellschaft entschuldigt und den Artikel zurückzieht.

En anglès:

Dear clients of Air Berlin,

The Air Berlin Magazine has recently published an article of its editor, Joachim Hunold, that really undervalues and despises our catalan language. The catalan language, which is spoken by more than 11 million speakers, is official language of the Balearic Islands and is represented in all areas of our social life.

This article contains affirmations which are false and remember the Spanish Dictatorship which strangled the catalan language during 40 long years!

As Youth of Mallorca for the Language we cannot understand why an important company, that generates important profits in our territory, does show such an disrespect towards our language and we think that this lamentable behaviour does not help to maintain the positive relationship between Mallorca and Germany.

So we want Air Berlin to apologize for its behaviour and to retire this article.


Una altra campanya demana que diversos blocs i webs pengin aquest logotip de la companyia Air Berlin perquè quan els internautes cerquin informació sobre la mateixa se la trobin amb aquesta fesomia .

4 comentaris:

Eleuteri Qrim ha dit...

Molt bo tot això, mestre Talaiòtic! Ja n'hi ha d'haver prou. Durant anys i panys, cada vegada que agafava l'avió, agafava alhora un emprenyament. "Parli'm en català", deia als desgraciats qui ho parlaven tot tret de la meua llengua, i se'n fotien llavors encara. Com si els catalans només siguem mitjat persona! Com si no tenim enlloc dret - i menys a casa nostra - d'ésser una persona sencera! Cal passar a l'atac d'una vegada. Qui se'n rigui mastegot! L'hora dels mastegots ha d'arribar - prou insults, som persones senceres! No som mitges persones.

Talaiòtic ha dit...

Sembla que la campanya està essent un èxit Fred Gatlà! Els d'Air Berlin ja reconeixen que estan col·lapsats per les queixes. I quan arribin dilluns als seus llocs de treball tindran una feinada d'obrir mails...

Si aconseguim una rectificació o una disculpa pública serà un moment històric. S'ha d'acabar d'una vegada aquesta impunitat. Esteim tots cansats que se'ns menysprei i de cada vegada les nostres reaccions als atacs són més ràpides, organitzades i contundents.

Seguim enviant mails!

àlex ha dit...

Talaiòtic!
ves viu a vam si encara et fotran una denúncia per violació de propietat intel.lectual!

Talaiòtic ha dit...

Merci Àlex, la companyia ja ha amenaçat el diputat Joan Puig per poder fer renou, però han dit que no poden perseguir tothom... Que segueixin amenaçant, que de moment ja tenen un bon embolic!