30 de gen. 2008

Plataforma per un nou finançament

Si ho arrib a saber, ho dic abans. El darrer article de la sèrie Espoli econòmic l'acabava demanant-me el perquè del silenci de les cambres de comerç i les associacions empresarials de les Illes en relació amb el dèficit fiscal i la manca d'inversions de l'Estat castellà al nostre país, i mirau per on que aquesta setmana s'ha presentat una plataforma formada precisament per aquestes entitats per reivindicar un nou finançament per les Illes Balears.

Es veu que la situació ja és tan escandalosa que ni els empresaris mallorquins, tradicionalment d'allò més conservador i espanyolista, poden defugir la realitat del perjudici que els suposa a ells (i a tots els ciutadans de les illes) l'actual situació colonial. Vull creure i esperar que aquesta plataforma no és un mer instrument per anar en contra del govern espanyol de torn, i que si guanya el Partit Nacionalista Espanyol es dissoldrà. L'actual candidat a diputat pel Partit Espanyol per Balears, Antoni Garcías, ja ha retret al President del Cercle d'Economia i impulsor d'aquesta plataforma Alexandre Forcades, exconseller dels nacionalistes espanyols, que només surti a reclamar quan governen ells. En saben de passar-se la pilota! Voldria veure com quan es doni el fet que "ningú els fa cas", no es rendeixin sinó que facin una passa més enllà i reconeguin que el problema no és d'un partit o d'un altre, sinó que el problema és l'Estat espanyol, i que ho diguin clar.

Les declaracions que es poden llegir a Diari de Balears donen peu a l'optimisme: "No hi ha cap Estat del món que tingui un sistema de finançament tan injust, discriminatori, confús, obsolet i subjectiu com aquest. Aquí no paga qui més té sinó qui pitjor negocia" deia Alexandre Forcades. I segons vaig poder escoltar a IB3, ell mateix va afegir a continuació que "a Balears negociam molt malament". L'autocrítica és bona per començar, però després s'han de fer les passes necessàries per assegurar que ser illenc no sigui ser un beneit fàcil d'enredar.

Segons vaig veure també per televisió, el propi president del Govern de les Illes, Francesc Antich, reconeixia els càlculs d'aquesta plataforma segons els quals amb un finançament just d'acord amb la població real de les Balears hauríem de rebre de l'Estat 300 milions d'euros més cada any. I açò ho diu un del Partit Espanyol que ha estat diputat a Madrid la passada legislatura fins que va veure clar que seria president de la Colònia Autogestionada de les Illes Balears (CAIB). Sembla que ara aquest partit sí que està disposat a "modificar" el sistema de finançament en la línia que proposa l'empresariat. Ja veurem després d'eleccions en què queden les intencions...

De moment, a les Illes es prepara la creació de l'Agència Tributària pròpia, però com molt bé explicava la setmana passada en Nel Martí al seu bloc, tenir una Agència Tributària no és equivalent a tenir un bon finançament. La solució en tot cas sempre és a les nostres mans. Si a Espanya no ens fan cas, sempre podem tirar pel dret i dir adéu Espanya. O no? Que ja està bé la broma!